Φρέσκες ιδέες, διάθεση για δουλειά

Οι 11 νέοι στο «ρόστερ» της ΝΔ που αναδείχθηκαν από το Μητρώο

18/10/17 • 18:21 | UPD 18/10/17 • 18:21

Φρέσκες ιδέες, διάθεση για δουλειά, γνώσεις, εμπειρία, πίστη στις μεταρρυθμίσεις και στο όραμα Μητσοτάκη

Με περισσότερα από 3.000 βιογραφικά να έχουν ήδη εισαχθεί στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, η ικανοποίηση είναι διάχυτη στη Ν.Δ. για την πορεία ενός εγχειρήματος που συνδέεται με την ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία και, όπως έχει πει ο Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνει ότι «κάτι πραγματικά αλλάζει στη Ν.Δ.».

Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται με 10 ενεργές ομάδες να αξιολογούν αυτή την περίοδο πάνω από 600 βιογραφικά. Μετά τη ΔΕΘ ο ρυθμός εισαγωγής τους αυξήθηκε εκ νέου, δείγμα, κατά την Πειραιώς, «ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Περισσότερο από τον αριθμό επισημαίνουν, ωστόσο, την «αμείωτη ποιότητα των βιογραφικών». «Ανθρωποι με αξιοσημείωτη επαγγελματική πορεία, που είναι ενεργοί στην αγορά εργασίας και δεν επιλέγουν να συνδράμουν στη Ν.Δ. γιατί δεν έχουν άλλη εναλλακτική – το αντίθετο μάλιστα», λένε χαρακτηριστικά.

Εντεκα νέα στελέχη που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου μιλούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τους λόγους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στην πολιτική.

* Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος είναι στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών αγορών και ναυλαγορών, ιδρυτικός πρόεδρος του Greek Energy Forum και εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το φυσικό αέριο. «Κάθε χώρα και κάθε άνθρωπος που γνώρισα μου επέτρεψαν να ανακαλύψω μία διαφορετική οπτική και λύση για τα προβλήματα που κατά κύριο λόγο είναι κοινά για όλους μας εντός της εκάστοτε οικονομίας ή κοινωνίας στην οποία εντασσόμαστε», τονίζει.

Επέστρεψε προ τριετίας, περίπου, στην Ελλάδα και όπως λέει «αισθάνομαι την ανάγκη να αξιοποιήσω τις εμπειρίες που αποκόμισα και να συμβάλω στην υιοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” που είδα με επιτυχία να εφαρμόζονται σε άλλες χώρες». «Δηλώνω παρών μέσω του Μητρώου Στελεχών και διαθέσιμος στην υπηρεσία της πατρίδας μου», προσθέτει.

* Παγκοσμίως καταξιωμένος καλλιτέχνης (πιανίστας), καθηγητής, κρατικός σύμβουλος στο εξωτερικό, ο κ. Σωτήριος Δημητριάδης. «Μετά από τριάντα έτη μόνιμου βίου, καριέρας και διδασκαλίας στο εξωτερικό, νιώθω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ σοβαρά και να προσφέρω με τις γνώσεις, την εμπειρία, την όρεξη αλλά και τα βιώματά μου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει.

Επισημαίνει ότι «τα κόμματα δεν πρέπει να παραμένουν κλειστά κλαμπ. Ούτε να απαιτείται η γνωριμία με την ηγεσία για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική».

«Τα σύγχρονα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Είναι πυρήνες δημιουργικής σύνθεσης όπου καθένας ανάλογα με τις ικανότητες αλλά και τις δυνατότητές του, μπορεί να προσφέρει, να αναδειχθεί και, γιατί όχι, αν αξίζει να ηγηθεί», συμπληρώνει.

* Η κ. Ινέτζη – Αγγελική Κων. Δημητρακάκη, αναπληρώτρια διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, είδε στο Μητρώο μία πρόσκληση σε όσους «πιστεύουν στην αξιοκρατία και αγωνιούν για τον τόπο».

«Η ανταπόκριση απέδειξε πως δεν είμαστε ούτε λίγοι ούτε αμελητέοι», σχολιάζει. Θεωρεί πως «η εθνική ανασυγκρότηση στην οποία στοχεύει ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάδειξης της αριστείας σε όλους τους τομείς», η οποία «θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας που τόσο τραυματίστηκε τα τελευταία χρόνια».

Τονίζει ότι «στα χρόνια της κρίσης το ΕΣΥ υποβαθμίστηκε και ο ιδιωτικός τομέας κατέρρευσε» και εξηγεί ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική διότι ζει καθημερινά «την κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς»

* Ο κ. Αθανάσιος Πηλιούνης, αντιπρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είναι δημιουργός, μεταξύ άλλων, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Crowdfunding «JumpStart Greece».\

«Εχοντας γεννηθεί, σπουδάσει και εργαστεί στο Μόντρεαλ και επιστρέψει στην Ελλάδα για να δημιουργήσω επιχειρηματικά στον τόπο καταγωγής μου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω δύο πολύ διαφορετικά, ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία τους, κράτη», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

«Ως επιχειρηματίας γνώρισα σε βάθος το μέγεθος των εμποδίων που έχει να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής στη χώρα μας, όπως τη γραφειοκρατία, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, τη δυστοκία πολλών θεσμών να ελέγξουν τα κακώς κείμενα, τα συμφέροντα που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά», τονίζει και επισημαίνει ως «κρισιμότερο πρόβλημα την έλλειψη θέσεων εργασίας που αναγκάζει το καλύτερο δυναμικό της χώρας σε φυγή στο εξωτερικό».
Στο Μητρώο τον οδήγησε «η καθημερινή αγανάκτηση για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της χώρας μας».

* Η κ. Αντωνία Αράχωβα διετέλεσε λειτουργική γενική διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και από τον Μάρτιο 2017 είναι το πρώτο άτομο από την Ελλάδα που εκλέχθηκε μέλος στο Governing Board της Διεθνούς Ενωσης Βιβλιοθηκών. «Το Μητρώο», τονίζει, «αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα στη φιλοσοφία οργάνωσης και στελέχωσης ενός πολιτικού φορέα που σηματοδοτεί στην πράξη την εφαρμογή της αξιολόγησης μέσα από διαδικασίες αυστηρές και δομημένες».

«Ο απεγκλωβισμός από τα κομματικά στεγανά, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων και κυρίως η διαφανής λειτουργία μιας αξιοκρατικής διαδικασίας συμμετοχής αποτέλεσαν τα εχέγγυα για τη συμμετοχή τη δική μου και άλλων ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με κομματικές ταυτότητες και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν με βάση τις γνώσεις τους, απεχθανόμενοι την αναξιοκρατία και τις κλειστές δομές που ταλανίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα», προσθέτει.

* Ο κ. Νίκος Κοροβέσης, νέος επιχειρηματίας από το Νομό Ηλείας στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, δεν κρύβει πως όταν άκουσε πρώτη φορά για το Μητρώο Στελεχών ήταν και ο ίδιος «δύσπιστος». «Υπέβαλα όμως αίτηση γιατί επιθυμούσα να δώσω το “παρών” σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία».

Σήμερα θεωρεί ότι «η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία ξεπέρασε τις προσδοκίες του» και τη χαρακτηρίζει «ανοιχτή, αξιοκρατική, ανανεωτική, όπου μπορεί ο καθένας να συμμετέχει χωρίς να χρειάζεται να είναι από “τζάκι”». «Μια διαδικασία σύγχρονη ευρωπαϊκή που απαιτεί κατάθεση βιογραφικών, συνεντεύξεις, αξιολόγηση αλλά δεν τελειώνει εκεί, αφού ακολουθεί επιμόρφωση των στελεχών», συμπληρώνει.

* Ο κ. Ευάγγελος Θεολόγης, εργαζόμενος στη ΜΟΔΑΕ, στη διαχείριση των έργων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμμετέχει ήδη ενεργά σε Ομάδες Εργασίας της Ν.Δ. στους τομείς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού.

«Πιστεύω μου είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Αν δεν σηκωθούμε τώρα από τον καναπέ, πότε θα το κάνουμε;», διερωτάται.

Δεν κρύβει ότι το Μητρώο Στελεχών αποτέλεσε έκπληξη, διότι «με τόσο απλό τρόπο άνοιξε την πόρτα της πολιτικής σε όλους».

Δηλώνει ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί με πάθος να φέρει «στην πρώτη γραμμή τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας». «Σεβόμενος τις αρχές μου και με χαμηλούς τόνους, γιατί ο κόσμος κουράστηκε να ακούει κούφια λόγια και να βλέπει αδειανά κοστούμια», λέει χαρακτηριστικά.

* Γιατρός – γενικός χειρουργός, επιστημονικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στον Βόλο, ο κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τονίζει πως η επαγγελματική επιτυχία ήταν εκείνη που «με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να προσφέρω και στη δημόσια ζωή και αποφάσισα να βοηθήσω ουσιαστικότερα την παράταξη στην οποία παραδοσιακά ανήκω».

Πρώτο βήμα αποτέλεσε η συμμετοχή του στο 10ο Συνέδριο. «Αυτό ήταν μόνο η αρχή», τονίζει. «Η συγκυρία θέλησε το “μικρόβιο” να εξαπλωθεί γρήγορα καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Μητρώου. Ετσι, είχα την ευκαιρία να αξιολογηθώ και στη συνέχεια να μου δοθεί η δυνατότητα να διαδίδω καθημερινά τις προγραμματικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Δηλώνει πως ο ίδιος είναι στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ. «για να με αξιοποιήσει αν και με όποιο τρόπο εκείνος κρίνει καλύτερο».

* Μετά την επιτυχή αξιολόγησή του ο κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός συμμετέχει ενεργά σε τρεις τομείς της Ν.Δ. Στην Παιδεία, λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας ως εκπαιδευτικού και διευθυντή τα τελευταία δώδεκα χρόνια, στον Τουρισμό και στον Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες προς όλους και χωρίς κομματικά στεγανά», πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σ’ αυτή την διαδικασία γιατί πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει το αναγκαίο όραμα, την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια και τα κατάλληλα εργαλεία για να βγει η πατρίδα μας από τη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση».

Πιστεύει ότι «υπάρχει περιθώριο πολιτικής αλλαγής» και τονίζει ότι «μια κυβέρνηση που θα πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει ένα νέο μίγμα πολιτικής μπορεί να φέρει την αναγκαία ανάπτυξη στον τόπο μας».

* «Η θέλησή μου για προσφορά συναντήθηκε με τη δημιουργία του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. που σκοπό είχε την ανανέωση, με διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, με εμπειρία στον τομέα τους να ασχοληθούν με τα κοινά», τονίζει η διεθνολόγος-οικονομολόγος, Μαρία Καλπουζάνη.

Πιστεύει ότι το στοίχημα του προέδρου της Ν.Δ. είναι «να σπάσει τα στερεότυπα και τις παλιές αντιλήψεις» και θεωρεί ότι αυτό συνεχίζεται και με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου αλλά και των προσυνεδρίων με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπου -όπως επισημαίνει- «καλούνται όχι μόνο να συμμετέχουν αλλά και να καταθέτουν τις απόψεις τους οι πολίτες».

* Η κ. Αναστασία Σακκαρέλη εργάζεται στον ΔΕΔΔΗΕ του ομίλου ΔΕΗ και είναι αιρετό μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ (ΔΑΚΕ ΣΕΠ/ΔΕΗ). Θεωρεί «πρωτοποριακή» τη διαδικασία του Μητρώου και εξηγεί πως η ίδια συμμετείχε σε αυτήν «λαμβάνοντας το μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία ο πρόεδρος της Ν.Δ. για ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος, με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας».

«Σήμερα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησής μου και την επιλογή μου στα πρώτα πολιτικά στελέχη του Μητρώου, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και την ανάγκη να εκφράσω την απόλυτη ευθυγράμμισή μου με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεγάλη “πολιτική αλλαγή”» τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής