ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠλΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Ο «αδιάβαστος» Τσίπρας και ο «ελέφαντας» της Τουρκίας στις συζητήσεις με τον Τραμπ

18/10/17 • 15:23 | UPD 18/10/17 • 15:43

Πρόκειται για το λεγόμενο διπλό ταμπλό που παίζει η Ουάσινγκτον ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Τα ρέστα της για την οικονομία φαίνεται πως έπαιξε η ελληνική αποστολή στον Λευκό Οίκο με βασικό στόχο να επιβεβαιωθεί η αμερικανική στήριξη για το χρέος.

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη

Η ελληνική αποστολή πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τη διαμόρφωση ομάδων εργασίας, τις οποίες θα επιβλέπουν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, με σκοπό να δοθεί μακροπρόθεσμη συνέχεια στην σημερινή συνάντηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ ο κ. Ρος ετοιμάζει και επιχειρηματική αποστολή εντός του έτους στην πατρίδα μας που θα περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και της μεταποίησης.

Στην ενημέρωση που έγινε στον προεδρικό ξενώνα Blair House μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «μιλάμε για την έμπρακτη στήριξη στην οικονομία της Ελλάδας, η οποία θα έχει δυο πτυχές. Πρώτον τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς στο ζήτημα του χρέους, όπως εκφράζεται και από το ΔΝΤ, και δεύτερον την στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία που το έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη».

Η συζήτηση που αφορά το σκέλος της αμυντικής συνεργασίας και τα εξοπλιστικά αναμένεται να συνεχιστεί περισσότερο λεπτομερώς στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο.

Ο Ελέφαντας του Rose Garden – Οι Τιμές και το Double Play της Ουάσινγκτον

Κατά γενική ομολογία των περισσότερων βετεράνων ανταποκριτών ήταν μια επίσκεψη για την οποία οι οικοδεσπότες είχαν μεριμνήσει να την αναβαθμίσουν έστω και συμβολικά.

Χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος προχώρησε στις εξής συμβολικές κινήσεις:

• Παραχώρησε στην πρωθυπουργική αποστολή τον προεδρικό ξενώνα του Blair House

• Απένειμε τιμές στον κ. Τσίπρα με στρατιωτικό άγημα των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά την άφιξη του στο Λευκό Οίκο

• Παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του πρωθυπουργού στο οποίο παραβρέθηκε όλο το «βαρύ πυροβολικό» του administration

• Οργάνωσε μια καλοστημένη συνέντευξη τύπου στο περίφημο Rose Garden στο οποίο ο πρωθυπουργός βρέθηκε να μιλά στην αφρόκρεμα της αμερικανικής δημοσιογραφίας

Το μάτι των πιο έμπειρων αναλυτών έβλεπε και τον ελέφαντα της Τουρκίας του Ερντογάν να περιπλανιέται μέσα στον κήπο του Rose Garden.

Πρόκειται για το λεγόμενο διπλό ταμπλό που παίζει η Ουάσινγκτον ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Από την μια μεριά, οι «τιμές» και ο αναβαθμισμένος χαρακτήρας της επίσκεψης επιβεβαίωσαν την θετική τροχιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ικανοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση που κατάφερε να πάρει μια απαραίτητη επικοινωνιακή ανάσα. Η ίδια, όμως, επίσκεψη κατάφερε να στείλει και ένα αυστηρό διπλωματικό μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη υπάρχουσας έντασης. Επομένως, η επίσκεψη Τσίπρα πρόκειται για ένα πολιτικό «win-win situation» για την Ουάσινγκτον.

Αδιάβαστος σε SOS Θέμα

Δεν ήταν παγίδα. Ήταν μια ερώτηση που θα έπρεπε να την περιμένει και να είναι έτοιμος για να κάνει την «κολοτούμπα» της ζωής του. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, εμφανίστηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος ως και αιφνιδιασμένος στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για το αν συνεχίζει να πιστεύει στην προηγούμενη δημόσια τοποθέτηση του ότι ο Τραμπ είναι «κακός».

Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος, ίσως το εν λόγω περιστατικό να μην είχε την παραμικρή σημασία. Στον Λευκό Οίκο, όμως, του Τραμπ ίσως και να έχει. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «εύχομαι να το ήξερα αυτό πριν πω αυτά τα καλά λόγια», κάνοντας πολλούς να απορήσουν αν όντως αστειεύονταν. Και ως γνωστόν, ο Τραμπ δεν λειτουργεί θεσμικά, αλλά περισσότερο στηρίζεται στις προσωπικές σχέσεις και το ένστικτο, οπότε η συγκεκριμένη στιγμή ίσως αποτελεί το μοναδικό μείον της επίσκεψης.

Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προσπαθήσεις να τον ταπεινώσεις δημόσια. Και έστω και άθελα του ο κ. Τσίπρας έγινε βορά στο επικοινωνιακό παιχνίδι των αντιπολιτευόμενων μίντια, με πρώτο και καλύτερο το CNN, που προσπάθησαν να σηκώσουν ψηλά το συμβάν στην ειδησεογραφική ατζέντα της ημέρας.