απαιτείται πλήρης διαφάνεια

Στα χαρακώματα κυβέρνηση-ΝΔ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16

18/10/17 • 13:15 | UPD 18/10/17 • 13:23

Να ενημερώσει τη Βουλή, το ταχύτερο δυνατό, για όλες τις πτυχές της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16, καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Να ενημερώσει τη Βουλή, το ταχύτερο δυνατό, για όλες τις πτυχές της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16, καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες» τονίζει και προσθέτει: «Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε υπερβολικό το θόρυβο για το θέμα, με συνέντευξή του στο Real FM και τόνισε ότι η πραγματική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρω. Υποστήριξε, δε, ότι η επιβάρυνση θα γίνει σε βάθος 10-15 ετών:

«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. Σε ότι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Νομίζω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική» κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.