«Οπισθοδρομική κομπανία» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

18/10/17 • 10:23 | UPD 18/10/17 • 10:23

Επί κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ύφεση του 2015 και 2016 δεν διέλυσαν απλώς και τις τελευταίες κυβερνητικές αυταπάτες περί success story, αλλά ανέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και το εύρος της οπισθοδρόμησης που βιώνει η ελληνική οικονομία μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Οπισθοδρόμηση που αποδεικνύεται τελικά ακόμη μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς, καθώς το σημείο εκκίνησης για τη σημερινή κυβέρνηση ήταν υψηλότερο, δεδομένου ότι η ανάπτυξη +0,7% για το 2014 ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση.

«Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση. Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη», σχολίασε η Ν.Δ., η οποία θεωρεί πως οι συγκρίσεις πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καταλυτικές.

«Επί της προηγούμενης κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ., η ύφεση -9,1% του 2011 μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%», τόνισαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με αφορμή την εικόνα ανάκαμψης που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο Αλ. Τσίπρας, σχολίασαν: «Σήμερα, έπειτα από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δισ. ευρώ και μέτρα 14,5 δισ., ο ‘‘πρωθυπουργός των φόρων’’ πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος».

Μένουμε… πίσω

Σύμφωνα με την Πειραιώς, «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν για το 2014. Αντίθετα, η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτυσσόταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015-2016», Παράλληλα προειδοποιούν εκ νέου για την αύξηση της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης: «Ολες αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων, Αλέξη Τσίπρα».

Επί κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%

Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλέον σαφές ότι «από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη».

Αλλεργία σε μεταρρυθμίσεις

«Οπως αναδεικνύει η πρόσφατη Εκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη», επισημαίνουν στην Πειραιώς και προσθέτουν: «Η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8% και επιπρόσθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%».

Αυτή είναι η πραγματικότητα πάνω στην οποία προσκρούει το αναπτυξιακό αφήγημα που επιχειρεί να προβάλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εστιάζεται στο ζήτημα της υπερφορολόγησης, με την εκπρόσωπο τύπου Μαρία Σπυράκη να προειδοποιεί ότι «όσο η πολιτική της υψηλής φορολογίας συνεχίζεται, τα αδιέξοδα για τους Ελληνες θα επιτείνονται».

«Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη», σχολίαζαν από τη Ν.Δ.

Οφειλές 125 δισ.

«Ο πρωθυπουργός των φόρων διαβεβαιώνει, μία ακόμη φορά, ότι θα κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση. Την ίδια ώρα οι Ελληνες οφείλουν 125 δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές, χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν συντάξεις που δικαιούνται και στον Προϋπολογισμό προβλέπονται νέα μέτρα που θα αφαιρέσουν 1,9 δισ. από τα ελληνικά νοικοκυριά», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη με αφορμή τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ.

Από την Πειραιώς δεν περνά πάντως απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας για άλλη μία φορά εμφανίζει στο εξωτερικό ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο στο εσωτερικό της χώρας, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είναι εκείνη που βάζει προσκόμματα στην υλοποίησή τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap