ΟΙ «ΔΟΥΛΕΙΕΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Όλο το παρασκήνιο από την συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ – Ο «λογαριασμός» των F-16 και τα ανταλλάγματα

18/10/17 • 07:37 | UPD 18/10/17 • 07:39

Κωλοτούμπα Τσίπρα και για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι «η εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει»

Συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αποκάλυψε κατά τη διάρκεια των χθεσινών κοινών δηλώσεών του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις στον Λευκό Οίκο, το Μαξίμου έστειλε non paper, σύμφωνα με το οποίο για την κυβέρνηση η αιχμή της συνάντησης Τραμπ – Τσίπρα είναι «η στήριξη και τα συγχαρητήρια Τραμπ για την ανάκαμψη της Ελλάδας και η δημιουργία Ομάδας Εργασίας υπό τους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών», στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα απολογείται για μεγάλο διάστημα και θα αναγκαστεί να δώσει πολλά στοιχεία για τη «μυστική» ατζέντα αυτής της επίσκεψης, μέρος της οποίας αποκάλυψε με το γνωστό κυνισμό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το αμυντικό της πρόγραμμα, αποκάλυψε ακόμα για επικείμενη συμφωνία για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κέντρο μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου, αλλά και για αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Σούδας, αναγκάζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφερθεί σε αυτά τα θέματα στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας να ελέγξουν το θόρυβο και τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν άμεσα, διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ευρώ ελληνικά κεφάλαια για την αναβάθμιση. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο και για πιθανή αγορά F- 16, αναφέρθηκε τέσσερις φορές (!) σε «συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16» και δήλωσε πολύ χαρούμενος επειδή η «συμφωνία αυτή με την Ελλάδα θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς πολίτες».

Κωλοτούμπα Τσίπρα και για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι «η εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αξιολογώντας τα θέματα που συζητήθηκαν έκανε λόγο για «άμυνα, ενέργεια, εμπόριο». Στήριξε τον κ. Τσίπρα λέγοντας πολλές φορές ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και πως ΗΠΑ και Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι» ή ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις, συμπλέοντας με τον Ελληνα πρωθυπουργό που είπε ότι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο κ. Τραμπ παρείχε χλιαρή στήριξη στα θέματα της οικονομίας, για τα οποία είπε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακάμψει και να διευθετήσει το χρέος της, κάλεσε όμως τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, θυμίζοντας τη γραμμή του ΔΝΤ.

Ο κ. Τραμπ δεν έστειλε κανένα μήνυμα στη γείτονα Τουρκία, παρά τις συνεχείς παραινέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ωστόσο ότι «ο δρόμος αυτός έχει υποχρεώσεις έναντι των γειτονικών της χωρών», «η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της» και πως «η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας σε μία ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι «η εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως διαπίστωσε από τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ ότι η προσέγγισή του στα πράγματα μοιάζει διαβολική αλλά γίνεται για καλό. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι δυο τους είχαν μία γόνιμη συνάντηση, ότι δεν αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε και ότι υπάρχει θετική προοπτική οι δύο χώρες να δουν το κοινό έδαφος. Παίρνοντας το λόγο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάποιες χώρες ήταν αγχωμένες με τις ΗΠΑ και ότι την πρακτική κάποιων αμερικανικών εταιριών να φεύγουν από χώρες που έχουν επενδύσει και να απολύουν εργαζόμενους δεν θα την επιτρέψει. «Δεν θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν», είπε ο κ. Τραμπ.

Σε ερώτηση που αφορούσε τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει πολλή δουλειά για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι έχει ιδρύσει Τask Force για τις επενδύσεις στην οποία προεδρεύει ο ίδιος και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η «ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση».

 

Ο Eλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ρωτήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επένδυση στο Ελληνικό, τον διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωρά κανονικά, ότι σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμο το μεγάλο «project real estate», ενώ επανέλαβε ότι οι αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Αμηχανία

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον υποδέχθηκε προσωπικά.

«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών F-16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς», δήλωσε χωρίς… περικοπές ο Αμερικανός πρόεδρος κατά το σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και γυρνώντας προς τον εμφανώς αμήχανο Ελληνα πρωθυπουργό του είπε για να «ζεστάνει» την ατμόσφαιρα: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Είμαστε μαζί σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Στην αντιφώνησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σημαντική και ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία». Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει, υιοθετώντας το μότο του κ. Τσίπρα σε όλη αυτήν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, που είναι «Η Ελλάδα επέστρεψε» (Greece is back). «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Εχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους Ελληνες ομογενείς των ΗΠΑ, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία, ενώ γυρίζοντας προς τον κ. Τραμπ του είπε ότι «πολλοί ομογενείς είναι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος» και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Λίγο μετά ακολούθησε η δεύτερη στιγμή αμηχανίας για τον κ. Τσίπρα, όταν άκουσε τον κ. Τραμπ -απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου- να χαρακτηρίζει το «Obamacare» «νεκρό».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν ο κ. Ομπάμα είχε επισκεφθεί στην Αθήνα είχε υπερασπιστεί με πολύ θερμά λόγια το «Obamacare», ως τολμηρή μεταρρύθμιση που υπερασπίζεται το δικαίωμα των φτωχών Αμερικανών στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, χαμογέλασε αμήχανα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, όπως έκανε λίγα λεπτά πριν που άκουσε τον κ. Τραμπ να του ανακοινώνει τη συμφωνία για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F- 16. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, ακολουθώντας τη… μόδα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο λογαριασμός του Eλληνα πρωθυπουργού στο twitter ενημέρωνε συνεχώς όσους τον επισκέπτονταν. «Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων», ήταν ένα από τα tweet του κ. Τσίπρα από το συνεργάτη του που χειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.

  • Save

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap