Αποκλειστικές εικόνες & βίντεο

Οι κοινές δηλώσεις Τραμπ – Τσίπρα

17/10/17 • 20:29 | UPD 17/10/17 • 21:22

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επιζητεί την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά μέτωπα, οικονομικά, πολιτικά, αλλά και διπλωματικά. 

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επιζητεί την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά μέτωπα, οικονομικά, πολιτικά, αλλά και διπλωματικά. 

Δείτε live την συνέντευξη των δύο ηγετών 

 

Ντόναλντ Τραμπ 

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

Αλέξης Τσίπρας

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία. Η φιλία των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές αρχές μας. Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ομογένεια. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν. Καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφαλείας. Μία χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τουρισμό καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη κέντρο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Πρώτο γιατί προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και σε περισσότερη στήριξη. Δεύτερον γιατί η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξη τον πυλώνα ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού για νέα προοπτική στην περιοχή. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίου πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι συνομιλίες θα δώσουν εξαιρετική ώθηση. Μόνιμη ομάδα συνεργασία ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομίας για ουσιαστική συνεργασία.

 • Save

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Η ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ είχε να κάνει με το Obacare 

Αν δούμε τα νούμερα θα διαπιστώσουμε ότι από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν βγάλει εκατομμύρια. Δεν είναι σωστό αυτό, είναι μία καταστροφή το Obamacare. Έχουμε τις ψήφους να μπλοκάρουμε τη διαδικασία απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Τον Μάρτιο του ’16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα μετά την συνάντηση τι λέτε;»

«Διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιες διαφορές. Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία. Είμαι πολύ αισιόδοξος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως, «υπήρχαν μία σειρά χωρών που ήταν αγχωμένες. Ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν ότι εμείς δεν είχαμε επιτρέψει να επεκτείνουν τις σχέσεις τους. Υπάρχουν κάποιες χώρες και συναισθήματα ηγετών. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει και λέει: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την συνάντηση»!

Ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα: «Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;»

«Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ξέρουμε ότι οι επενδύσεις είναι νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε νόμο για σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές κατά της γραφειοκρατίας. Δίνουμε το ισχυρό μήνυμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο Πρόεδρος για το Ελληνικό και του είπα ότι προχωράει και θέλουμε να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είχαν προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Με την προοπτική ανανέωσης των αεροσκαφών, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν» ανέφερε ο Αμερικάνος Πρόεδρος.

 Ερώτηση στον Τραμπ: «Χαιρετήσατε την συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης στη Σούδα. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας;»
«Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι.»
 • Save

 • Save

 

Εν αναμονή των δηλώσεων 

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Ο δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες μέσα από το Οβάλ Γραφείο ενώ κάμερες απαθανάτισαν και την χειραψία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου.

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο 

Εικόνες από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού

 • Save

 • Save

 • Save

 

 • Save

 • Save

 • Save

 • Save

 • Save

Ο διάλογος μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ντόναλτν Τραμπ

Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει. Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, χαρακτήρισε, με ανάρτηση στο twitter, ο πρωθυπουργός την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.

O διάλογος 

«Θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.

«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.

«Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο κ. Τσίπρας ευρσκόμενος εξ ευωνύμων του προέδρου Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Οι συναντήσεις και οι συμμετέχοντες

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν:

 • Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
 • Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
 • Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
 • Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
 • στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
 • Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
 • Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
 • Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
 • Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
 • Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς, στις συζητήσεις θα συμμετέχουν: 

 • Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
 • Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
 • Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
 • Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
 • Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
 • Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
 • Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
 • Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
 • Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
 • Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

 

Copy link
Powered by Social Snap