Συγκάλεσε μίνι υπουργικό

Εντατικό φροντιστήριο σε Τσίπρα για τις επαφές με Τραμπ, Λαγκάρντ

14/10/17 • 19:04 | UPD 14/10/17 • 19:37

Συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο ώστε να είναι πανέτοιμος για τις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ

Μίνι Υπουργικό για να διαπιστώσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων ώστε να παρουσιάσει στην Κριστίν Λαγκάρντ τι είναι έτοιμο και τι μένει να ετοιμαστεί για την τρίτη αξιολόγηση συγκάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Στο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός για τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα το βράδυ (ώρα ΗΠΑ), καθώς είναι τα πλέον σημαντικά γεγονότα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, στην οποία το Μαξίμου επενδύει πολλά για την ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν οι Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Βίτσας (ο οποίος αυτές τις ημέρες πηγαινοερχόταν ΗΠΑ – Ελλάδα με αντικείμενο τις αμυντικές συμφωνίες που ετοιμάζονται για Σούδα και αναβάθμιση των F-16 που είναι και το βασικό θέμα της επίσκεψης), Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης, που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Στις συναντήσεις που θα κάνει στο Σικάγο με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας αλλά και με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει τους Ελληνες ομογενείς να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμενόταν να φθάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) στο Σικάγο και όλο το Σαββατοκύριακο θα έχει διαρκείς συναντήσεις και επαφές, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας όπως επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Ιλινόι, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου στο Σικάγο. Τη Δευτέρα θα συναντήσει τις αρχές της πόλης και της πολιτείας. Τον δήμαρχο του Σικάγο κ. Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι, Bruce Rauner, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα απευθύνει ανοιχτή ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs.

Το απόγευμα στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Την Τρίτη 17/10 θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας στην Ουάσιγκτον και το μεσημέρι της Τρίτης θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

• Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβασή της στις αγορές.

• Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

• Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

• Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap