Ενισχυμένη η ΝΔ, περνά στην αντεπίθεση

11/10/17 • 17:40 | UPD 11/10/17 • 17:40

Oι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το 2ο Προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα και θα είναι αφιερωμένο στα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά.

Με ενισχυμένη μετά και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και την εικόνα μίας «κυβέρνησης σε αποδρομή», η Ν.Δ. καθορίζει την τακτική της επόμενης ημέρας με το βλέμμα στραμμένο αφενός στην οικονομία, στην αξιολόγηση και στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου στις προσυνεδριακές διαδικασίες, οι οποίες συνιστούν καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω επεξεργασία του προγραμματικού λόγου της Ν.Δ.

Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα στη Νίκαια, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το 2ο Προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα και θα είναι αφιερωμένο στα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βγήκε τραυματισμένη από τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία όχι μόνο γιατί οι απόψεις της «έρχονται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», αλλά και διότι το νομοσχέδιο πέρασε τελικά με «λιγότερες από 151 ψήφους».

«Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός», σχολίασαν πηγές της Πειραιώς, η οποία στρέφει την προσοχή της και στην αξιολόγηση, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μαθαίνει από τα λάθη της, τα οποία κοστίζουν πολύ ακριβά στην ελληνική κοινωνία».

Αυτό τόνισε και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας επί της ουσίας τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους «γνωστούς χαλαρούς ρυθμούς» της κυβέρνησης στην αξιολόγηση, με τους οποίους «έχει μεταθέσει την ολοκλήρωσή της στην καλύτερη περίπτωση για το τέλος του έτους, ενώ θα πρέπει, με βάση όσα η ίδια έχει πρόσφατα δεσμευτεί, να κλείσει τέλος του μήνα».

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «τέλος Οκτωβρίου έχει μετατεθεί και η υποδόση των 800.000.000 ευρώ, διαθέσιμη από 1ης Σεπτεμβρίου, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που έχουν «σκαρφαλώσει» στα 6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014».

Επικοινωνιακές πρακτικές

Στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι πως η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή αισθάνεται εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιουργεί με τις πολιτικές της, θα συνεχίσει να καταφεύγει σε πρακτικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολλών ζητημάτων με στόχο είτε τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου είτε τον αποπροσανατολισμό από μείζονα προβλήματα που δημιουργεί με τις πολιτικές της, οι οποίες έφεραν την «αχρείαστη» -όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς- λιτότητα των τελευταίων δυόμισι χρόνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε χθες την άποψη πως η κυβέρνηση «έφερε άρον άρον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή λίγο πριν από τον Προϋπολογισμό, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει την καθολική της αποτυχία σε όλους τους τομείς». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «φέρατε, με ανεύθυνο τρόπο, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για να ξεφύγετε από το αδιέξοδό σας».

Συναντήσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία, για την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Σερβίας, Dusan Spasojevic.
Στο μεταξύ, στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και ο Γιάννης Μουζάλας, με αφορμή την απόφαση για τη δημιουργία πέντε νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
«Τα σωρευμένα ψέματα και η ανικανότητα της κυβέρνησης αποκαλύπτονται με τον πλέον αμείλικτο τρόπο», σχολίασε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται «κόντρα σε όλες του τις διαβεβαιώσεις προς τους νησιώτες».

«Επιλέγει, αντί να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών μας, να τα μετατρέψει ουσιαστικά σε μόνιμες “αποθήκες” για χιλιάδες παράνομους μετανάστες», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap