«Μετρούν τα κουκιά» - Στη 1 η ονομαστική

Δοκιμασία κυβερνητικής συνοχής η ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου στην Βουλή

10/10/17 • 08:09 | UPD 10/10/17 • 08:18

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επιστρατεύθηκε» να πάει στη Βουλή για να αποτρέψει τα «όχι» βουλευτών του και να περιφρουρήσει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενδοκυβερνητική «δυσφορία ταύτισης» βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική διόρθωση φύλου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επιστρατεύθηκε» να πάει στη Βουλή για να αποτρέψει τα «όχι» βουλευτών του και να περιφρουρήσει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκυβερνήτης υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Πάνος Καμμένος, από την άλλη, για την ιδεολογική του αυτοπροστασία, επέλεξε να «αυτοεξοριστεί» στη Βραζιλία… Εντονες αναταράξεις και βουλευτικά ρήγματα όμως καταγράφηκαν και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με βουλευτές της να διαχωρίζουν τη θέση τους από το κομματικό «ναι» και να δηλώνουν ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο δεν μπορούν να το ψηφίσουν. Το θρίλερ της ψήφισης ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς η ΔΗ.ΣΥ. θα αποφασίσει εάν θα στηρίξει το ν/σ ή όχι.

Μετά το «με μεγάλη συμπάθεια και κατανόηση εμείς θα καταψηφίσουμε το άρθρο για τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου από τα 15» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ., σε μια διαρκή περιδίνηση βρίσκεται και μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Γάκη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη να έχουν και αυτοί ισχυρές διαφωνίες. Ενδεικτικό ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, για μία ώρα περίπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ήταν κλεισμένος σε μια αίθουσα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούσε να πείσει τέσσερις από αυτούς τους βουλευτές να άρουν τις διαφωνίες τους και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο νομοθετικός εφιάλτης της κυβέρνησης είναι ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που έχει μέσα και τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου από τα 15 υπό προϋποθέσεις, εάν δεν μπορέσει να ψηφιστεί, καταψηφίζεται και όλη η διάταξη που εμπεριέχει και τη «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι για τη διόρθωση του φύλου δεν απαιτούνται επεμβάσεις και ιατρικές γνωμοδοτήσεις.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν υπερψήφιση από περίπου 145 βουλευτές

Κινδυνεύει δηλαδή να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που «θα είναι ένα άδειο πουκάμισο», όπως παρατήρησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Ενδεικτική για το «καμπανάκι» που έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η πληροφορία που υπήρχε, ότι τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλων κομμάτων ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προχωρήσει σε μια παρέμβαση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Να σπάσει το επίμαχο άρθρο 3 στα δύο, ώστε σε περίπτωση καταψήφισης του άρθρου εξαιτίας της δυνατότητας διόρθωσης από τα 15 να μην γκρεμιστεί ουσιαστικά και όλο το νομοσχέδιο. Μια λύση που μένει ανοιχτή μέχρι και την ύστατη στιγμή.

Εάν οι 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμμείνουν στις διαφωνίες τους και ο υπουργός δεν αλλάξει το άρθρο 3, η μόνη σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης είναι είτε οι απουσίες κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πέσει το όριο της πλειοψηφίας, είτε κάποιοι «ερανικοί» ψήφοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα καλύψουν την τρύπα… Από τους «8» πάντως ανεξάρτητους για να βγει η εξίσωση της κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο ιδεολογικά να βρει θετική ψήφο τουλάχιστον από τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση.

Το βέρτιγκο όμως δεν αφορούσε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. «Χτύπησε» και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τους βουλευτές της Δημήτρη Κρεμαστινό και Λεωνίδα Γρηγοράκο να δηλώνουν ότι αυτό το νομοσχέδιο όπως είναι δεν μπορεί να ψηφιστεί από αυτούς.

Με τα έως χθες βράδυ δεδομένα, η επίμαχη διάταξη για τη διόρθωση φύλου υπό προϋποθέσεις από τα 15 αναμένεται να ψηφιστεί από περίπου 145 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Αντίθετα, θα καταψηφίσουν Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ, Χ.Α. και Ενωση Κεντρώων και κατά πάσα πιθανότητα και η ΔΗ.ΣΥ.

Η κυβερνητική αγωνία καταγράφηκε και στην προσεκτική και χαμηλών πολιτικών τόνων χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια. Μια τοποθέτηση που, εκτός από την εσωκομματική συνοχή, στόχο είχε να κάνει ένα άνοιγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο επικαλούμενος την προοδευτική κοινωνική συμβολή του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε ο πολύ προσεκτικός τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε για τις διαφωνίες με το νομοσχέδιο που έχει εκφράσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ούτε μία φορά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν πρόφερε τη λέξη «Εκκλησία της Ελλάδος», απλά αρκέστηκε να αναφερθεί σε συντηρητικές θρησκευτικές αντιλήψεις που υπάρχουν μαζί με άλλες συντηρητικές παραδόσεις και απόψεις περί οικογενείας… στην κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας, χθες, για μια ακόμα φορά κατέφυγε σε μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ. λέγοντας πως είναι «αλά καρτ» φιλελεύθερο κόμμα: «Είναι ένα υβριδικό φιλελεύθερο κόμμα. Φιλελεύθεροι στα θέματα περί της εργασίας και της οικονομίας και ακροδεξιοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Της καταλόγισε ότι «στρίβει διά της τροπολογίας» ή ότι κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της με την κατάθεση ενός άλλου σχεδίου νόμου για μην ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το «τερμάτισε» λέγοντας πως τη γραμμή της Ν.Δ. τελικά τη χαράσσει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πολλές φορές στην ομιλία του ότι «οι άνθρωποι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να διορθώσουν το φύλο τους δεν μπορεί να συνεχιστεί να πετιούνται στον θεσμικό Καιάδα».

Η πρόταση της ΝΔ: Διόρθωση φύλου στα 18 και για μόνο μία φορά

Μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με κοινωνική υπευθυνότητα και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και της διαφορετικότητας κατέθεσε η Ν.Δ. απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η πρόταση της Ν.Δ. διέπεται από τη σκέψη ότι η διαδικασία διόρθωσης φύλου από εκείνους που την επιθυμούν «θα πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου, να εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας, να διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή του πρόθεση, να λαμβάνει υπ’ όψιν τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα και να μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις».

Προβλέπει η διόρθωση φύλου να μπορεί να γίνεται μόνο μία φορά και όχι δύο όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δικαίωμα έχουν μόνο ενήλικοι άνω των 18 και με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Να μην είναι έγγαμος/η. Από τη διόρθωση να μη συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Η δικαστική απόφαση να εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος οι οποίες να απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μήνες, όπως στα παλαιά διαζύγια.

Στην πρόταση νόμου της Ν.Δ. επίσης προβλέπεται ότι για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εκτός από τη δήλωση της βούλησης του ατόμου απαιτείται και μια ιατρική βεβαίωση από το Ειδικό Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών του Κέντρου Ψυχοθεραπειών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο μετονομάζεται σε Ειδικό Ιατρείο Εμφυλων Ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, ο ιατρός θα πρέπει να βεβαιώνει πως η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη, ότι έχει λάβει όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της δήλωσής του και ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Επίσης κατά τη δεύτερη συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου απαιτείται να προσκομισθεί από τον αιτούντα ιατρική βεβαίωση από την ίδια μονάδα Υγείας με την οποία θα πιστοποιείται ότι κατά το χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο συζητήσεων παρακολούθησε τον αιτούντα και εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι διόρθωσης φύλου.

Τροπολογία για το «ναι» από τους ΑΝ.ΕΛ.

Με τις διορθωτικές προσθήκες που απαιτούσαν, ως το ελάχιστο, οι ΑΝ.ΕΛ. για να την ψηφίσουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χθες κατέθεσε εκ νέου την επίμαχη τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική επανεξέταση της αίτησης σύστασης της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ.

Στην τροπολογία γίνεται πλέον αναφορά στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προστασία της εθνικής ασφαλείας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων.

Μετά τις υπουργικές αυτές προσθήκες, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος άναψε το «πράσινο» φως για την ψήφιση της τροπολογίας από τους ΑΝ.ΕΛ., δηλώνοντας πως «είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του υπουργού Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους. Τον συγχαίρω προσωπικά»

Η συζήτηση της επίμαχης αυτής τροπολογίας, χθες, τουλάχιστον, στη συζήτηση της Ολομέλειας πέρασε στα ψιλά… καθώς το πολιτικό ενδιαφέρον έχει μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου και τις αναταράξεις που δημιουργεί σε όλα τα κόμματα.

Γιάννης Απέργης
japergis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου