ΦΘΑΡΜΕΝΗ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο Τσίπρας «δραπετεύει» από τα προβλήματα ψάχνοντας διέξοδο στον… Τραμπ

09/10/17 • 09:18 | UPD 09/10/17 • 09:18

Ολη η επικοινωνιακή στρατηγική έχει ρίξει το βάρος στο δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Εβδομάδα προετοιμασίας της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ψήφισης του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, αλλά και πυρετωδών συζητήσεων της προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης, είναι αυτή που ξεκινά για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει τις παρουσίες του στην επαρχία.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ, την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στη Λάρισα.

Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα προσθέσει στο κύρος του πρωθυπουργού, αλλά και θα δημιουργήσει μία νέα επικαιρότητα με επίκεντρο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ολη η επικοινωνιακή στρατηγική έχει ρίξει το βάρος στο δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και τις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, τόσο στο ευαίσθητο κομμάτι της Εθνικής Αμυνας (νέα συμφωνία για Σούδα, αναβάθμιση πολεμικών αεροσκαφών, αγορά νέων) όσο και στο κομμάτι των επενδύσεων, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τουλάχιστον μία σημαντική επένδυση ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Πέραν των συναντήσεων με ομογενείς στο Σικάγο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στο Μαξίμου ετοιμάζουν και ένα event που θα τραβήξει την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης και -όπως ελπίζουν- θα ενισχύσει την κυβέρνηση.

Διαφωνίες

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές που στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στόχος των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης είναι η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών όμως είναι διαφορετική, καθώς στην οδό Νίκης θεωρούν ως πιο αισιόδοξο σενάριο η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2018. Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζοντας τα θέματα – αγκάθια, επιχειρούν να δείξουν ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό τους έναντι της τρίτης αξιολόγησης, εξ ου και η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο 2017».

«Απώλειες»

Πονοκέφαλο στο Μαξίμου προκαλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα του φύλου, καθώς, πέραν των προβλημάτων που προκαλεί το ζήτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει μία σκληρή δοκιμασία, κυρίως σε ό,τι αφορά κάποιους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., που 24 ώρες πριν από την ψηφοφορία επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν.

Στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο θέμα της αντιδράσεων των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών για τη διενέργεια δεύτερου τηλεοπτικού διαγωνισμού. Κεντρικό ρόλο σε αυτόν το σχεδιασμό έχει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος ήταν εκείνος που ανέλαβε να απαντήσει και στον πρόεδρο της Ν.Δ. που είπε ότι «οι εκλογές δεν θα αργήσουν και όταν γίνουν θα τις κερδίσει η Ν.Δ.», λέγοντας «οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσουμε».

Σε… κατήφορο

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην ελληνική περιφέρεια με την ευκαιρία των περιφερειακών συνεδρίων του κυβερνώντος κόμματος αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία να ενισχυθεί το φθαρμένο πρωθυπουργικό προφίλ που έχει χάσει και άλλους πόντους το τελευταίο διάστημα από την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επικεντρώνει την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, κάποιες φορές δε να μην αναφέρεται καν στο όνομά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των μετρήσεων που αφορούν το προφίλ του πρωθυπουργού, μετά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν σημαντικές απώλειες σε κρίσιμα, ποιοτικά μεγέθη και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ανακτήσει αυτές τις απώλειες με τις ομιλίες του στα περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Καμπουράκης
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου