Δέσμευση από Ν.Δ. για μέτρα στήριξης της βιομηχανίας και για προσέλκυση επενδύσεων

06/10/17 • 08:55 | UPD 06/10/17 • 08:55

Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για το προσυνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή στη Νίκαια, έχει ξεκινήσει και η θεματολογία του προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση.

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον νομό Σερρών, όπου περιόδευσε χθες στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα με περιοδεία στον νομό Κιλκίς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, που «είναι η πρώτη χώρα που μπήκε σε κρίση και η μόνη που δεν βγήκε ακόμα», μπορεί να έχει «ένα πολύ καλύτερο μέλλον», συνομιλώντας με πολίτες και καταστηματάρχες στην αγορά των Σερρών.

«Προϋπόθεση είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή», εξήγησε. «Με αυτή την κυβέρνηση αισιοδοξία δεν πρόκειται να υπάρξει. Εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα ανατάξουμε την οικονομία. Πώς θα δημιουργήσουμε δουλειές. Πώς θα φέρουμε επενδύσεις».

Στήριξη

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, διαβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι να στηρίξει τη βιομηχανική δραστηριότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, που συνιστούν τα χαρακτηριστικά -όπως είπε- που «πρέπει να αποκτήσει συνολικά η ελληνική οικονομική δραστηριότητα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων της Ν.Δ. για τη στήριξη της βιομηχανικής δραστηριότητας «ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας, αλλά δεν σταματά εκεί» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου».

«Από τη στιγμή που ένας επενδυτής θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, πρέπει να μπορεί να το κάνει με ταχύτητα, με προβλεψιμότητα, με φορολογική ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσυνέδριο

Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο προσυνέδριο της Ν.Δ., που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή στη Νίκαια, έχει ξεκινήσει και η θεματολογία του προκαλεί ήδη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «θέλει την αγορά εργασίας ισοπεδωμένη».

«Η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζομένων διαρκώς καταπατώνται, ας κάνει λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Ν.Δ.», σχολίασαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησαν από τους κυβερνώντες «να προσπαθήσουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί, όσο δύσκολο και αν τους είναι».

Ως ενδεικτική του ενδιαφέροντος των πολιτών εκλαμβάνεται πάντως από την Πειραιώς η συμμετοχή περισσότερων από 14.000 πολιτών στο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που «τρέχει» εν όψει προσυνεδρίου. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «πάνω από 85% τοποθετούνται υπέρ μιας πολιτικής προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι υπέρ μιας επιδοματικής πολιτικής».

Στάση πληρωμών

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. παραμένει όμως και η συνολική πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση συστηματικά καθυστερεί την έκδοση νέων συντάξεων», «έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών και οι οφειλές σε ιδιώτες ξεπερνούν πλέον τα 6 δισ.», ενώ «έρχονται νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. και έχει ήδη ψηφιστεί 4ο Μνημόνιο που κόβει 1 μισθό από κάθε εργαζόμενο και 2 συντάξεις από κάθε Ελληνα συνταξιούχο».

«Αναρωτιέμαι αν για όλα αυτά υπάρχει κάποιος λόγος να πανηγυρίζει η κυβέρνηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., ενώ αναφερόμενος στο Ελληνικό υπογράμμισε πως η Ν.Δ. «δεν ζητά τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει».

«Και δεν χρειάζεται να είναι μνημονιακή υποχρέωση η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, προκειμένου να προχωρήσει. Εκτός εάν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος προτιμούν να υπερφορολογούν τους πάντες, αντί να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Γιατί περί αυτού πρόκειται», πρόσθεσε.

Νέα πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε και το κάλεσμα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά να πάρουν θέση τα κόμματα για την προσφυγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ. «Το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, οι αποφάσεις της οποίας είναι απολύτως σεβαστές. Οπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Αντί να κάνει υποδείξεις και νουθεσίες και να θέτει ερωτήματα ο αποτυχημένος υπουργός – καναλάρχης, καλό θα ήταν να απολογηθεί πρώτα για τον αντισυνταγματικό του νόμο».

Απόστολος Χονδρόπουλος
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου