Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Διγλωσσία και ρήξεις κλονίζουν την κυβέρνηση

30/09/17 • 12:38 | UPD 30/09/17 • 13:03

Δύσκολες ώρες για τον Τσίπρα, που βλέπει να εξελίσσονται «αντάρτικα» συντροφικά με την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης Χρυσόγονου, αλλά και ενδοκυβερνητικά, με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. #Ελλάδα #Πολιτική #ΕΤ

Διπλός είναι ο πονοκέφαλος σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου από τους εσωκομματικούς κραδασμούς με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η ρήξη με τον Κώστα Χρυσόγονο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, εκτιμούν βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη διγλωσσία τόσο στο θέμα του «Τaxibeat» όσο και σε βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.

Επιπλέον, στο μέτωπο της οικονομίας, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες για την επένδυση στο Ελληνικό άνοιξε ένα νέο μέτωπο μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με το οποίο μπαίνει φρένο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Τaxibeat».

Ο πρωθυπουργός από το Ταλίν, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την «Ψηφιακή Ευρώπη», τόνιζε ότι «η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας», όμως ο κ. Σπίρτζης με την πολιτική που ακολουθεί βάζει εμπόδια σε καινοτόμες προσπάθειες. Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με δήλωσή του τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει επί της ουσίας το “Taxibeat”, μια πλατφόρμα που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και με την οποία συνεργάζονται οι μισοί οδηγοί ταξί.

Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, τις ελεύθερες επιλογές και ταυτίζεται με στενά συντεχνιακά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλιστών, που μας γυρνούν στο χθες. Ο κ. Τσίπρας, που παριστάνει τώρα ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, θα πρέπει, αν έχει ίχνος αξιοπιστίας, να σταματήσει κάθε σχέδιο που ακυρώνει στην πράξη αυτή την καινοτόμο πλατφόρμα».

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην προβολή του κυβερνητικού της προγράμματος μέσα από τα προσυνέδρια που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επισκέψεις του στο Λεκανοπέδιο, με νέο σταθμό τη Σαλαμίνα, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τις διαστάσεις του ναυαγίου.

Με το βλέμμα στην ψηφοφορία που θα κρίνει την τελική απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε χθες ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί να μην αποχωρήσει από το κόμμα, η «συνύπαρξη» με τους συντρόφους της Κουμουνδούρου δεn θα είναι εύκολη.

«Ολα τα κόμματα λειτουργούν αρχηγοκεντρικά», δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Χρυσόγονος, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στη συγκυβέρνηση ήταν ατομική. «Θα μπορούσε τότε να γίνει συνεργασία με το Ποτάμι», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν λειτουργεί η κυβέρνηση». «Τα κόμματα πρέπει να λειτουργήσουν πιο κοινωνικά, να συμμετάσχει ο κόσμος», τόνισε.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν στη Σύνοδο Κορυφής για την «ψηφιακή Ευρώπη», το υπ. Μεταφορών με νομοσχέδιο κατέβαζε σημαία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Τaxibeat»

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί «το όποιο αποτέλεσμα», ενώ κληθείς να απαντήσει στο αν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, κράτησε αποστάσεις από όλα και δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό νέας σοσιαλιστικής τάσης, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε κόμμα και να κατεβούμε στις εκλογές».

Αναφορικά με το ζήτημα παράδοσης της έδρας, είπε «πως δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας, ο πρώτος επιλαχών έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο δεύτερος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σουρεαλιστικό αυτό το περί παράδοσης της έδρας».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης επέμεινε στη θέση του ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.

Oπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν νιώθουν καμία πίεση, ο κάθε βουλευτής, είπε, θα ψηφίσει κατά συνείδηση. «Δηλώνω ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου», ανέφερε. Oπως ανέφερε ο βουλευτής, οι περισσότεροι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι στο «όχι» και εξήγησε ότι και άλλοι θα είναι εκείνοι που θα το καταψηφίσουν.

«Δεν πιστεύω ότι ούτε ο κύριος Δημήτρης Καμμένος θα το ψηφίσει», ανέφερε. Διγλωσσία υπάρχει ωστόσο και για το ζήτημα του «Τaxibeat», που αδυνατεί να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εχθρική η κυβέρνηση απέναντι στις επενδύσεις»

Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει σε προσυνεδριακή τροχιά για τη θεματική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ συνεχίζει τα πυρά κατά της συγκυβέρνησης.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «REAL», έκανε λόγο για μια «ανερμάτιστη κυβέρνηση, η οποία είναι εχθρική στις επενδύσεις, ταξικά μισεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, θέλει συστηματικά να την υπερφορολογεί και πιστεύει σε ένα τεράστιο, γιγάντιο κράτος, για να διορίσει τους ημετέρους. Είναι δομική η διαφορά Τσίπρα – Μητσοτάκη», είπε, προσθέτοντας πως τα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά ήρθαν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στη διάρκεια της οποίας, αντίθετα, έχουν φύγει επενδύσεις.

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών, καθώς είπε πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν βασίζεται στο κυβερνητικό τους έργο και σε αποφάσεις σε ένα κοινό προγραμματικό λόγο, σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Βασίζεται πάνω σε μια οπορτουνιστική ευκαιριακή διάθεση, ο μεν να δείξει ότι είναι προοδευτικός αριστερός και κρατάει τα νώτα του από τα αριστερά, που απειλείται εμφανώς από το ΚΚΕ, και ο δε να δείξει ότι είναι υπερπατριώτης, δεξιός, κι ότι δεν καταλαβαίνει και πολύ από αυτά, τα έχει ψηφίσει όλα βέβαια και τα Μνημόνια με τα δύο και τα χέρια και τα πόδια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η Ν.Δ. είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, ένα λαϊκό κόμμα, που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα. Οπως είπε, η Ν.Δ. θα φέρει δικό της νομοσχέδιο και θα καταθέσει, με τις προϋποθέσεις αυτές που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε να προβεί κάποιος σε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου