ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Μπάχαλο στο Μαξίμου με το Ελληνικό ενώ η Κονιόρδου… χορεύει με τους θεούς

29/09/17 • 08:48 | UPD 29/09/17 • 08:49

Στον «αφρό» της αναδύονται παλινωδίες και αντιθέσεις που ταλανίζουν τη χώρα και την οικονομία. #Μαξίμου #ΕΤ

Μεγάλη κυβερνητική αναταραχή προκάλεσε η νέα αναβολή της υπόθεσης του Ελληνικού στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στον «αφρό» της αναδύονται παλινωδίες και αντιθέσεις που ταλανίζουν τη χώρα και την οικονομία.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε εσπευσμένα χθες και αποφάσισε «να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης». Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη διαφοροποιούνται από τη γραμμή Μαξίμου.

Σχήμα οξύμωρο όμως αποτελεί και ο χαρακτηρισμός «ομόφωνα» που πλαισιώνει την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αφού μέλος του είναι και ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έσπευσε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή με την παρουσία του και τις δηλώσεις του έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλευρό των αρχαιολόγων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των «ήξεις-αφήξεις» απόψεων που χαρακτηρίζουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό το θέμα δεν μπορεί κανείς να μην ανατρέξει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν είχε γίνει ακόμα πρωθυπουργός, δήλωνε (και για το θέμα του Ελληνικού) ότι «αν είναι να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να εγκρίνει ή να επικυρώσει συμφωνίες όπως αυτές που έγιναν και παραβιάζουν κατάφωρα την κοινή λογική, τότε καλύτερα να ψηφίσει τον κ. Σαμαρά ο ελληνικός λαός…».

Χθες πάντως το Πολιτικό Συμβούλιο επανέλαβε ομόφωνα «την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει», παράλληλα, «τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι εσωκομματικές αντιθέσεις έχουν… παρεισφρήσει και στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου. Το κείμενο κλείνει το μάτι και στους επενδυτές και στους αρχαιολόγους, oι οποίοι πρέπει να κινηθούν «ταχύτατα». Μας υπενθυμίζει επίσης πως το ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικό όργανο προϊδεάζοντας στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού η γνωμοδότησή του. Σε αυτήν την περίπτωση «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» φαίνεται πως θα κριθεί κατά το δοκούν…
Μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζουν τη στάση τους από την κομματική γραμμή αλλά και από τις διαρροές Μαξίμου ότι «δεν θα αποδεχτεί σκόπιμες κωλυσιεργίες» στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε με πάθος ότι «οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης της ταυτότητας αυτής της χώρας και δεν μπορεί καμία πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους». «Ναι λοιπόν στις επενδύσεις», υπογράμμισε, «αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους, όχι επιλεκτικά για κάποιους, επειδή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, οι οποίες είναι ψευδείς πολλές φορές».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 πως «το ζήτημα στο Ελληνικό είναι για 25 στρέμματα και όχι για τα χιλιάδες στρέμματα που θα αξιοποιηθούν». Μιλώντας στον Real FM ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας προέβλεψε πως «την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν χάθηκε ο κόσμος για μια βδομάδα». Ο ίδιος χαρακτήρισε «υπερβολικό» το θόρυβο που ξέσπασε και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται θεσμοί όπως το ΚΑΣ».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες την αποπομπή της γενικής γραμματέως του υπουργείου και προεδρεύουσας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Μαρίας Βλαζάκη επειδή με δική της πρωτοβουλία διεκόπη η τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Οκτωβρίου να εξεταστεί στο Συμβούλιο και το θέμα της κήρυξης ή μη αρχαιολογικού χώρου στο οικόπεδο της επένδυσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναρωτήθηκε (στο Πρακτορείο 104,9 FM) «γιατί τέσσερα χρόνια που είχαν την ευθύνη οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δεν έλυσαν τα θέματα αρχαιολογίας και περιβάλλοντος στο Ελληνικό».

Χθες, μία μέρα νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται, αναρτήθηκε στον κόμβο του υπουργείου η ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης. Πρώτο θέμα προς εξέταση είναι η «Εγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής». Ακολουθεί η «Εγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)».

Την ίδια ώρα κι ενώ οι εκκρεμότητες μαζεύονται «βουνό» στο ΥΠΠΟ, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα εγκαταλείψει για τουλάχιστον δέκα ημέρες την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως ηθοποιός στην παράσταση «Ο Λούθηρος χορεύει με τους θεούς» του Ρόμπερτ Ουίλσον, στο Βερολίνο. Κι άσε άλλους να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά…

Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου