«Σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις»

Άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία: Πρόσκληση συνεργασίας από τον Μητσοτάκη

28/09/17 • 17:41 | UPD 28/09/17 • 17:46

«Πρόσκληση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης #ΝΔ #Μητσοτάκης

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του ανοίγματος στην κοινωνία φιλοδοξεί να κάνει η Ν.Δ. μέσα από τη δρομολόγηση μιας ανοιχτής προσυνεδριακής διαδικασίας, με διευρυμένη συμμετοχή πολιτών και χρήση πολλών τεχνολογικών καινοτομιών, που θα έχει ως κατάληξη το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών της Ν.Δ., προαναγγέλλοντας επτά προσυνέδρια «ανοιχτά στην κοινωνία» και τονίζοντας ότι «το Συνέδριο δεν το κάνουμε επειδή είναι απλά μια καταστατική μας υποχρέωση, αλλά για να αποδείξουμε ότι ανοίγουμε -για άλλη μια φορά- τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και σε νέες ιδέες και για να δείξουμε ότι έχουμε και σχέδιο και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε παράλληλα βέβαιος ότι «όλοι συνειδητοποιούν πως η Ν.Δ. είναι, πια, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, η μόνη σίγουρη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πιο ανίκανη, απέναντι στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε και «σταθερή πρόσκληση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμβάλουν ώστε η Ελλάδα οριστικά να βγει από την κρίση», λέγοντας πως θα ζητηθεί η συμμετοχή τους και στο Συνέδριο αλλά και στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε μετά την ενημέρωσή του στους γαλάζιους τομεάρχες τη φιλοδοξία της Ν.Δ. «να μιλήσει στους νέους, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, σε εκείνους που βιώνουν την εγκληματικότητα, σ’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία και να ακούσει τους δικούς τους προβληματισμούς».

Για το λόγο αυτό -όπως είπε- «δεν θα μιλήσουν μόνο στελέχη της Ν.Δ., αλλά και Ελληνες από το πανεπιστήμιο, από τις επιχειρήσεις, από το χώρο της εργασίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού για να ακούσουμε και καινούργιες ιδέες».

«Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα στη Ν.Δ., μιλάμε θετικά και εξειδικεύουμε ακόμα παραπέρα τις προτάσεις μας, με βάση τις ιδέες των μελών μας και της κοινωνίας των πολιτών. Ανοίγουμε το βήμα της Ν.Δ. και προωθούμε στην πράξη τη δημιουργική ανανέωσή της», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Στην πορεία προς το Συνέδριο θα διεξαχθούν επτά προσυνέδρια, πέντε στην περιφέρεια και δύο στην Αττική. Το πρώτο, στις 8 Οκτωβρίου, στη Νίκαια, θα έχει τίτλο «Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους» και θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις ως μοχλός για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

2. Πραγματικά δικαιώματα για τους εργαζομένους και ουσιαστικές ευκαιρίες για τους ανέργους.

3. Κατάρτιση και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

– Προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

– Το μέλλον της εργασίας: Για ένα «συμβόλαιο» μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.

Στις 21 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί, στην Πάτρα, το 2ο προσυνέδριο, με τίτλο «Για τους νέους» και θα ακολουθήσουν προσυνέδρια: Στα Ιωάννινα «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη», στο Ηράκλειο «Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας», στη Λάρισα «Για τους αγρότες και την ανάπτυξη στην περιφέρεια», στην Ανατολική Αττική «Για την καθημερινότητα των Ελλήνων, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους» και στη Θεσσαλονίκη «Για ένα νέο πατριωτισμό».

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα προσυνέδρια θα έχουν τη μορφή ημερίδων με την πραγματοποίηση διαδοχικών ή και παράλληλων συνεδριάσεων και τα στοιχεία καινοτομίας που εισάγονται αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής:

– Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα εκφωνεί την κλασική ομιλία των αρχηγών των κομμάτων από το βήμα, αλλά θα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναπτύσσοντας δικές του σκέψεις για τα θέματα κάθε προσυνεδρίου.

– Η σύνθεση του πάνελ κάθε θεματικής ενότητας δεν θα περιορίζεται στους αρμόδιους τομεάρχες ή τα στελέχη από τις γραμματείες του κόμματος, αλλά θα συμμετέχουν ως ομιλητές και εισηγητές και πρόσωπα από τους χώρους της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών.

– Τα θεματικά προσυνέδρια θα είναι ανοιχτά όχι μόνο στα κομματικά στελέχη κάθε περιοχής, αλλά και σε πολίτες που δεν ανήκουν σε κόμματα αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων με την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους εμπειρία. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν και διακεκριμένοι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό μέσω skype.

– Με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, θα τους ζητηθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που θα «τρέχει» για περίπου μία εβδομάδα πριν από κάθε προσυνέδριο και τα αποτελέσματα των απαντήσεων θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη από άποψη θεματολογίας συνεδρίαση και θα αναρτώνται και ηλεκτρονικά.

– Εισάγοντας επιπλέον στοιχεία διαδραστικότητας στην οργάνωση των προσυνεδρίων, κατά τη διάρκεια κάθε θεματικής ενότητας θα δίνεται η δυνατότητα και στο ευρύτερο κοινό, πέραν των παρευρισκομένων, να θέτει ερωτήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέσο υποβολής των ερωτήσεων θα αποτελέσει το twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag του προσυνεδρίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου