Στο εδώλιο ο Χριστοφοράκος και άλλα 17 πρώην στελέχη της Siemens για τις μίζες του C4I

27/09/17 • 19:47 | UPD 27/09/17 • 19:47

To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμα στέλνει στο εδώλιο 18 πρώην στελέχη  με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους» #ΕΤ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, θα κριθεί η προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμα (υπ΄αριθμόν 1732/2017) στέλνει στο εδώλιο 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ΄αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του, αποδίδει στους κατηγορούμενους ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος ». Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση -όπως και στην σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ που εκδικάζεται αυτή την περίοδο- αποδίδεται στον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas παραπέμπεται να δικαστεί για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

Παραπέμπονται επίσης οι Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου καθώς και οι Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος,Παναγιώτης Αναστόπουλος,Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιωτης Μέρτης για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης οι: Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία κατά του Δημοσίου παραπέμπονται οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης .

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου ενώ οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark κατηγορούνται για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.

Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου,όπως επίσης και για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση.

Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βασ. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

Και προσωρινή κράτηση

Το Συμβούλιο Εφετών με το ίδιο βούλευμα, διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek ενώ διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση.

Καταργεί ωστόσο την ισχύ των ενταλμάτων που εκδόθηκαν το 2009 σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία.

Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ταυτόχρονα, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.