Κερδήθηκε το στοίχημα στη Θεσσαλονίκη;

Η ΝΔ χτίζει την στρατηγική της επόμενης μέρας μετά την ΔΕΘ

24/09/17 • 08:33 | UPD 24/09/17 • 09:30

Στην Πειραιώς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το στοίχημα κερδήθηκε στη συμπρωτεύουσα #Μητσοτάκης #ΔΕΘ #ΕΤ

Στη βάση μιας ολοένα και πιο έντονης αντιπολιτευτικής πίεσης, αλλά και με εξορμήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και διαρκή παρουσία στην κοινωνία για να επικοινωνήσει το δικό της θετικό μήνυμα «χτίζει» η Ν.Δ. τη στρατηγική της επόμενης ημέρας μετά τη ΔΕΘ.

Στην Πειραιώς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το στοίχημα κερδήθηκε στη συμπρωτεύουσα, καθώς το όραμα και το θετικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας «πέρασε» στους πολίτες και γύρω από αυτό καθορίζονται τα επόμενα βήματα και σε προγραμματικό επίπεδο, με ορίζοντα το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων.

Οι αντιπολιτευτικές διαθέσεις της Ν.Δ. κατέστησαν σαφείς από τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, με επίκεντρο την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό: την κυβερνητική ολιγωρία, τα προβλήματα συντονισμού, την απουσία του πρωθυπουργού από τις περιοχές που βιώνουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης, τα «καμπανάκια» που κρούει για να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, αλλά και το αίτημα για την απόδοση πολιτικών ευθυνών, απέναντι στο οποίο κωφεύει ο Αλέξης Τσίπρας, προς τον οποίο ρίχνει πλέον… το γάντι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η επόμενη κοινοβουλευτική αναμέτρηση αφορά στην υπόθεση των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη, ενώ διαρκής θα είναι η αντιπολιτευτική πίεση στην οικονομία, καθώς το θετικό επενδυτικό αφήγημα κράτησε… μόλις μία ημέρα και το ευρύτερο κυβερνητικό success story καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνει η πραγματική οικονομία μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης ασφυξίας. Στην Πειραιώς διακρίνουν σύννεφα να σωρεύονται και στην κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση, για την οποία ουδείς πείθεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει την τακτική προηγούμενων διαπραγματεύσεων που γίνονταν με το βλέμμα στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Επόμενος σταθμός στην προγραμματική πορεία της Ν.Δ. αποτελεί το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο και δίνει το έναυσμα για γαλάζια εξόρμηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινά, αρχές Οκτωβρίου, νέο γύρο περιοδειών στην περιφέρεια, συνεχίζοντας παράλληλα και τις στοχευμένες επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο.

Στο επίκεντρο της εξωστρεφούς τακτικής της ηγεσίας της Ν.Δ. θα βρίσκεται το μήνυμα «Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα». Και αποδέκτες θα είναι οι πολίτες που συγκροτούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία «επιδιώκει μια Ελλάδα δυνατή, περήφανη, ασφαλή και με αυτοπεποίθηση», όπως λένε στην Πειραιώς.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πραγματοποιηθούν και θεματικά προσυνέδρια και στην πορεία προς το Συνέδριο αναμένεται να εξειδικεύονται και οι τρεις βασικοί άξονες του μηνύματος της Ν.Δ. που αφορούν στο πώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, πώς θα μειωθούν οι φόροι και πώς θα συνδράμει τους νέους και τους πραγματικά αδύναμους.

«Θέλουμε να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Και γι’ αυτό τα θέματα θα αναδειχθούν από τη σκοπιά των πολιτών», τονίζουν γαλάζιες πηγές, δίνοντας το στίγμα της παραμονής του προγραμματικού λόγου μέσα στο πλαίσιο που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη ΔΕΘ, χρησιμοποιώντας πλήθος παραδειγμάτων από την προσωπική επαφή του με τους πολίτες. Εκείνο που στη Ν.Δ. θέλουν να καταστεί σαφές είναι ότι όλος ο προγραμματικός λόγος είναι προσανατολισμένος στα ζητήματα των πολλών. Οπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, «όταν μιλά κανείς για τις τράπεζες δεν μιλά για τους τραπεζίτες, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας θα βελτιώσουν την κατάσταση για όλους, η έννοια της ανάπτυξης αφορά τους πάντες και όχι μόνο τους επιχειρηματίες. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν χρειάζεται για να τιμωρήσουμε, αλλά για να ανταμειφθούν οι πιο αποτελεσματικοί και στο τέλος του δρόμου για να γίνει η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική για όλους τους πολίτες».

«Η ίδια η πραγματικότητα αντιπολιτεύεται την… κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Εμφαση το επόμενο διάστημα θα δώσει η Ν.Δ. και στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο να αποδομήσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας ότι οι πράξεις του πλήττουν τελικά τους πιο αδύναμους. Και παράλληλα να αναδείξει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του δικού της σχεδίου, το οποίο ξεκινά από την παραδοχή ότι «μία κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύνατους δεν είναι κοινωνία, είναι ένα άθροισμα ατόμων».

«Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία των πιο αδύνατων είναι σαν να βγάζει με θράσος τη γλώσσα στην κοινωνία», υπογραμμίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Επιχειρεί διαρκώς διαιρέσεις και συγκρούσεις στη λογική φτωχοί-πλούσιοι παριστάνοντας τον προστάτη των φτωχών, αλλά το μόνο που καταφέρνει με την πολιτική του είναι οι φτωχοί να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται φτωχότεροι», προσθέτουν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με μερικά “α λα καρτ” επιδόματα και μερικές διακηρύξεις που μένουν στα λόγια μπορεί να μασκαρέψει την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Αλλά, ως συνήθως, τον… αντιπολιτεύεται η ίδια η πραγματικότητα», συμπληρώνουν.

Και ποια είναι η πραγματικότητα, την οποία θα συνεχίσει να αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση; Μεταξύ άλλων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, η γενιά των 360 ευρώ, η έμμεση φορολογία που, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους, αλλά και το γεγονός ότι «με υπογραφή Τσίπρα, από το 2020, εργαζόμενοι των 450 ευρώ θα πληρώνουν για πρώτη φορά φόρο».

Στη Ν.Δ. θα συνεχίσουν παράλληλα να αντικρούουν και κάθε κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού ή δημιουργίας εντυπώσεων. Το καταδεικνύει η άμεση αντίδραση στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος «να δημιουργήσει επικοινωνιακά αντίβαρα χρησιμοποιώντας μετρήσεις αμφίβολης ποιότητας και αξιοπιστίας», όπως τονίζουν στη Ν.Δ. Και προσθέτουν: «Είναι προφανές ότι η… απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ τούς οδηγεί σε αξιοθρήνητες μεθοδεύσεις».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής