Διαβάστε τι είπε στην Βουλή

Κουρουμπλής σε Θεοχαρόπουλο: «Αλλοι κι όχι εσείς θα κρίνουν αν πρέπει να παραιτηθώ»

22/09/17 • 13:34 | UPD 22/09/17 • 13:34

Για ακόμη μία φορά ο υπουργός θέλησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να επιτεθεί χωρίς επιχειρήματα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης #ΕΤ #πολιτική

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας νωρίτερα σήμερα στον Θανάση Θεοχαρόπουλο ανάφερε πως μια ενδεχόμενη παραίτησή του είναι «στην κρίση άλλων» εγκαταλείποντας την χθεσινή του ρητορική ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. 

«Αναφέρεστε στις ευθύνες μου. Δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να έρθετε μια φορά στο υπουργείο, που είστε ένας τόσο μελετηρός και σε αγωνία ευρισκόμενος κοινοβουλευτικός άνδρας. Δεν ήρθατε μια φορά στο υπουργείο, να με ρωτήσετε τι γίνεται εδώ στο υπουργείο… Έχετε το δικαίωμα. Το κάνατε ποτέ, κύριε Θεοχαρόπουλε; Είστε αρχηγός κόμματος. Ήρθατε ποτέ στο υπουργείο να μου ζητήστε εξηγήσεις τι κάνουμε σ’ αυτό το υπουργείο ή να μας ελέγξετε ή να μας καθοδηγήσετε, να μας πείτε τις ιδέες σας; Παρά μόνο έρχεστε και λέτε να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό, κύριε Θεοχαρόπουλε. Όχι εσείς» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές που τον επικρίνουν, σημείωσε: «Σκυλεύετε πάνω σε ένα ατύχημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέρριψε στην κυβέρνηση βαρύτατες ευθύνες για τη διαχείριση του ναυτικού ατυχήματος και την αποκατάσταση της ζημιάς και την περιβαλλοντική ισορροπία στον Σαρωνικό.

«Οι εξελίξεις στην υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι σοκαριστικές. Εσείς υποτιμήσατε από την πρώτη στιγμή τη διάσταση της καταστροφής. Αντί να επέμβετε αρχικά και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έστω και στο και πέντε, δηλώνατε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αναρωτιέμαι αν ειλικρινά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει έλεγχος» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και κατήγγειλε ότι μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, και τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνέχεια ήταν αναντίστοιχα του μεγέθους της ρύπανσης με αποτέλεσμα οι εστίες της να επεκταθούν σε μεγάλη θαλάσσια έκταση της Αττικής.

«Φτάσατε στο σημείο να προβείτε σε απαράδεκτες δηλώσεις, κύριε υπουργέ. Να συνιστάτε στους πολίτες τις πρώτες ημέρες να πάνε για κολύμπι στις ακτές της Αττικής. Πάλι καλά που δεν τους είπατε ότι λόγω της ρύπανσης θα είναι φθηνότερες και οι ξαπλώστρες. Μόνο αυτό δεν ακούσαμε εκείνες τις ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην συνέχεια επιτέθηκε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Η ΝΔ θυμήθηκε πως υπάρχει υπουργείο Ναυτιλίας και ναυτιλία στη χώρα. Ήταν τοσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που μόλις έγινε το ατύχημα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο. Ερχεστε εδώ σαν παρθένες για το τι κάναμε εμείς για το περιβάλλον. Το ξέρετε ότι υπάρχουν χιλιάδες ναυάγια και ότι είναι εν δυνάμει βόμβες για το περιβάλλον;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της περιοχής και τους επιχειρηματίες: «Συστρατεύσαμε όλες τις δυνάμεις της χώρας. Το λιμενικό έχει 15 σταθμούς, έχει μία κεντρική αποθήκη στην Ελευσίνα. Ό,τι υλικό υπήρχε χρησιμοποιήθηκε. Το λιμενικό όπως ξέρετε είναι ένας ιδιαίτερος μηχανισμός στο υπουργείο, δεν έχει όμως την ευθύνη να έχει όλο τον εξοπλισμό απορρύπανσης γιατί όπως είπα ο νόμος αναθέτει την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές εταιρίες» τόνισε και συνέχισε επ’ αυτού εξηγώντας πως το Λιμενικό «έχει την εποπτεία και την ευθύνη της υλοποίησης και ενεργοποίησης όλων των σχεδίων».

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στην τροπολογία που θα έρθει το επόμενο διάστημα για την ηλικία των πλοίων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα ψηφιστεί από τη ΝΔ. «Γιατί εσείς κύριοι που συγκρούεστε με τα συμφέροντα να μη φέρετε μια τροπολογία για την ηλικία των σκαφών;» ρώτησε και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω να την ψηφίσετε…».