Ο Σαρωνικός πνίγεται στο μαζούτ και ο Τσίπρας μιλά για τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην προστασία του περιβάλλοντος [βίντεο]

22/09/17 • 11:57 | UPD 22/09/17 • 15:58

Στις ακτές της Αττικής έχει συμβεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων 25 ετών αλλά ο Πρωθυπουργός βλέπει άλλα #ΕΤ #πολιτική

Την ώρα που ο Σάρωνικός έχει πνιγεί στο μαζούτ ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για τον ενεργό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», στα Χανιά.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Επισήμανε επίσης τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

«Η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «σε συνεργασία με την Επιτροπή η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ».