Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ταβάνι στην κυβερνητική ανικανότητα

22/09/17 • 11:42 | UPD 22/09/17 • 11:42

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε όχι μόνο τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχει ταβάνι». Με τη δηκτική αυτή φράση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε χθες τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την οικολογική καταστροφή που άφησαν να δημιουργηθεί στον Σαρωνικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε για το «αν υπάρχει κυβερνητική ανικανότητα ή σκοπιμότητες στη διαχείριση λόγω διαμάχης συμφερόντων σε ό,τι αφορά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”», απάντησε χαρακτηριστικά: «Ενα πράγμα έχω μάθει (εν. από αυτή την κυβέρνηση), πως δεν υπάρχει ταβάνι στην ανικανότητά της…».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε όχι μόνο τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, που μετά το ατύχημα έφυγε για Βρετανία, λέγοντας «μην ξεχνάτε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έφυγε για το Λονδίνο μετά το ατύχημα», αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Καθώς, όπως είπε, πέρασαν αρκετές μέρες μετά το ναυάγιο για να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός μια σύσκεψη με τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, τον υπουργό Ναυτιλίας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση. «Υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες» είπε και πρόσθεσε ότι «όπου έχουν συμβεί τέτοιου είδους καταστροφές, ο πρωθυπουργός της χώρας πηγαίνει επιτόπου, βρίσκεται δίπλα και ενημερώνεται».

Περίπτωση «Prestige»

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ακόμα «δεν έχουμε καν διεκδικήσει αποζημιώσεις και ενισχύσεις που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως για παράδειγμα για τους αλιείς». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στην περίπτωση της περιβαλλοντικής καταστροφής του πλοίου “Prestige” στην Ισπανία η κυβέρνηση είχε πάρει ενισχύσεις μέσα σε ένα μήνα σε χρόνο-ρεκόρ κι εμείς δεν έχουμε καταθέσει καν αίτημα» και πρόσθεσε με νόημα: «Φαίνεται πως θα κάνουμε εμείς τη δουλειά της κυβέρνησης…».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ιδιαιτέρως ανήσυχος για τους τροφικούς κινδύνους που υπάρχουν από τη μόλυνση του Σαρωνικού λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και έλεγχοι για τα αλιεύματα» και προανήγγειλε πως η Ν.Δ. θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αλιεία και ιδίως για τους αλιείς του Σαρωνικού, καθώς την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η νέα αλιευτική περίοδος.

Σήμερα πάντως, και μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις ολέθριες ολιγωρίες του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της επίκαιρης επερώτησης που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που προκλήθηκε στον Σαρωνικό.

Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου