Ο υπουργός τελικά το παραδέχτηκε

Κουρουμπλής: Την Τρίτη ζητήσαμε βοήθεια, γιατί την Κυριακή η πετρελαιοκηλίδα ήταν στη Σαλαμίνα

21/09/17 • 10:11 | UPD 21/09/17 • 11:23

Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και κάθε ημέρα κάνει και μία διαφορετική δήλωση για την οικολογική τραγωδία #ΕΤ #Ελλάδα #ρυπανση

Νέες δηλώσεις έκανε σήμερα ο  υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αργοπορία στην υποβολή του αιτήματος για βοήθεια.

Ανέφερε ότι το πλοίο του EMSA που ήταν στην Ελλάδα, ήταν σε αποστολή ως την Τρίτη, άρα δεν μπορούσε να έρθει και αυτό τους το είπε ο Οργανισμός. Μετά είπε, «το πιο κοντινό στην Ελλάδα πλοίο του EMSA ήταν στη Μάλτα», το πλοίο κινείται με δέκα κόμβους, άρα «θέλει 3,5 μέρες για να έρθει από τη Μάλτα, δεν είναι αεροπλάνο, θέλει 3,5 μέρες» και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «κάναμε το καλύτερο δυνατό και σε ότι αφορά το θέμα της EMSA».

Ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε ότι «την Τρίτη είχαμε την πρώτη κηλίδα να φαίνεται ότι πάει στον Πειραιά, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φαινόταν την Κυριακή τέτοιο πράγμα, δεν φαινότανε», επιχειρώντας να εξηγήσει την κυβερνητική ολιγωρία των πρώτων ημερών και την καταστροφική επέκταση της ρύπανσης σε όλο τον Σαρωνικό από την πετρελαιοκηλίδα του δεξαμενόπλοιου.

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι «πρώτη ατυχία για όλους μας ότι έγινε νύχτα» το ατύχημα με το δεξαμενόπλοιο.

Όσον αφορά τις κατηγορίες των δημάρχων ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Να δεχτούμε πως αργήσαμε. Αν είχαν ενημερωθεί πιο νωρίτερα, τί θα έκαναν; Το θεσμικό πλαίσιο δεν τους δίνει αρμοδιότητα να επέμβουν».

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για την απορρύπανση έχει ανατεθεί με νόμο σε ιδιωτικές εταιρείες από το 1988, ότι το λιμενικό έχει την εποπτεία σε αυτές τις εταιρείες, καθώς και τη συνολική ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι έκανε στο Λονδίνο την ώρα που έγινε το περιστατικό με το «Αγία Ζώνη ΙΙ», απάντησε ότι είχε συναντήσεις με ναυτιλιακές εταιρείες που σκοπεύουν να αλλάξουν έδρα, λόγω του Brexit.