Ο Μητσοτάκης κερδίζει το «στοίχημα» ενώ το Μαξίμου στήνει επικοινωνιακό σόου

20/09/17 • 08:27 | UPD 20/09/17 • 08:27

Ηδη αρχίζει να καταγράφεται και η αίσθηση της κοινής γνώμης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο κερδισμένος της φετινής ΔΕΘ. #ΔΕΘ2017 #Μητσοτάκης

Στο κενό πέφτει η επικοινωνιακή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί μία «τραγική εβδομάδα» όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.

Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, όχι μόνο κατέρρευσε το επενδυτικό αφήγημα Τσίπρα στη ΔΕΘ και διεφάνη, στην υπόθεση της οικολογικής καταστροφής στην Αττική, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα αναδείχθηκε το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας, καθώς και η κυβερνητική ετοιμότητα της Ν.Δ.

Η αποδοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ αποτυπώνεται δημοσκοπικά, ενώ το Μαξίμου επικαλείται δημοσκόπηση που θα διερευνηθεί από το ΕΣΡ

Ηδη αρχίζει να καταγράφεται και η αίσθηση της κοινής γνώμης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο κερδισμένος της φετινής ΔΕΘ, παρά την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να πάει κόντρα στην κοινωνική πραγματικότητα επικαλούμενο αμφισβητούμενη δημοσκόπηση, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. και την παρέμβασή της στο ΕΣΡ με στόχο «τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων».

Την ίδια ώρα έρευνα της εταιρίας Pulse για το iefimerida.gr κατέδειξε τη συνολική υπεροχή του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς το 43% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πήγε καλύτερα, έναντι 26% που εκτιμά κάτι τέτοιο για τον πρωθυπουργό.

«Καταλληλότερος»

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης και στο ερώτημα που αφορά στον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό», καθώς συγκεντρώνει 35% έναντι 21% του Αλ. Τσίπρα. Στο ερώτημα για τον «πιο ειλικρινή» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 44% έναντι 23% του Αλ. Τσίπρα, ενώ σε σχέση με το «ποιος αντιλαμβάνεται τα προβλήματά σας» το 41% απαντά ο Κυρ. Μητσοτάκης και το 26% ο Αλ. Τσίπρας. Προβάδισμα 44% έναντι 24% του κ. Τσίπρα διατηρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ερώτημα που αφορά στο ποιος είναι «ο πιο ουσιαστικός», ενώ το 39% δηλώνουν ότι τους έκανε «πιο αισιόδοξους» ο κ. Μητσοτάκης έναντι 21% του κ. Τσίπρα.

Στελέχη της Ν.Δ. σχολιάζουν σε υψηλούς τόνους την απόπειρα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει διά της επικοινωνίας τον αρνητικό αντίκτυπο από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στο πεδίο της κυβερνητικής πολιτικής.
«Η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε να χρωματιστεί, όση προσπάθεια κι αν γίνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και πρόσθεσε, μιλώντας στον Alpha: «Εάν ο κ. Τσίπρας φτιάχνει ένα success story για τον εαυτό του, είναι προφανές ότι έχει αποκοπεί πλήρως από την κοινωνία».

«Πολιτικές σφαλιάρες»

«Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία καταρρέει, τρώει πολιτικές “καρπαζιές” από παντού μία εβδομάδα», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο Ελληνικό, στις Σκουριές, αλλά και στην Αττική που πνίγεται», όπως είπε, «στο μαζούτ». «Η απελπισία της κυβέρνησης δεν περιορίζεται. Δεν μπορούν να διαχειριστούν τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα. Είναι ντροπή να αντιμετωπίζουν με επικοινωνιακούς όρους μια τεράστια οικολογική καταστροφή που απειλεί τη δημόσια υγεία», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «δημοσκοπικές σαπουνόφουσκες».

«Η πραγματικότητα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απομονωμένος από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών…», σχολίασε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επιστολή Μπεκίρη

Στην επιστολή που απηύθυνε ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Μιχάλης Μπεκίρης, προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο, επισημαίνεται με αφορμή την εταιρία δημοσκοπήσεων που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, με βάση το νόμο 3603/2017, «προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Τονίζεται ότι «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων» και ζητείται από το ΕΣΡ να επιληφθεί της υπόθεσης και να πράξει τα δέοντα «προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρίας και η τυχόν παραβίαση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις».

Απόστολος Χονδρόπουλος
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου