ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πώς ο Κοντονής απέσυρε άρον-άρον το νομοσχέδιο για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

20/09/17 • 08:07 | UPD 20/09/17 • 08:07

Ο υπουργός Δικαιοσύνης για να αποφύγει την καταψήφιση της τροπολογίας αναγκάστηκε να την αποσύρει λέγοντας ότι θα επανέλθει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Τέλος στo βολικό κυβερνητικό παιχνίδι να βάζει πλάτη η αντιπολίτευση στην ψήφιση νομοσχεδίων που δεν έχουν τη στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έβαλαν χθες στη Βουλή από κοινού Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επανεξέταση της αναγνώρισης της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» που οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν δηλώσει πως δεν την ψηφίζουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για να αποφύγει την καταψήφιση της τροπολογίας αναγκάστηκε να την αποσύρει λέγοντας ότι θα επανέλθει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Το βέτο της Ν.Δ. ανέπτυξε ο εισηγητής της Κώστας Γκιουλέκας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η κυβέρνηση έχει εκμετρήσει τα 2/3 του βίου της. Εχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Εχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι ΑΝ.ΕΛ. λένε ότι δεν θα την ψηφίσουν. Αλά καρτ στήριξη δεν υπάρχει. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και πρακτική. Και από εδώ και στο εξής κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνούν σε μια διάταξη, η Ν.Δ. δεν θα ψηφίζει, θα καταψηφίζει. Δεν γίνεται να πατάτε σε δύο βάρκες. Εμείς ξεκινώντας από σήμερα, σε κάθε διάταξη, τροπολογία και νομοσχέδιο που θα υπάρχει διάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίζουμε. Να σας το πω και λαϊκά: “βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά φέρτε τα στην αίθουσα να τα συζητήσουμε” και μη μιλάτε για αδιατάρακτη πορεία της κυβέρνησης. Αυτό το άρθρο αφορά ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις. Θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει. Εμείς πάντως επί της αρχής λέμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την πολυφωνία, αυτή την ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος και ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως «με τη διάταξη μπορεί να συμφωνούμε αλλά εμείς δεν θα μπούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να τους ικανοποιεί όλους. Αυτό το παιχνίδι ότι εμείς θα ψηφίζουμε ό,τι δεν σας ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ., τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σας ζητάμε να αποσύρετε την τροπολογία, να τα βρείτε πρώτα μεταξύ σας και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει τον εταίρο του, τους ΑΝ.ΕΛ., να ψηφίσουμε και εμείς. Είναι θέμα δεδηλωμένης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συγκυβερνήσει με τους ΑΝ.ΕΛ. Δεν μπορεί να στηρίζεστε σε μας για να σας ψηφιστούν οι διατάξεις για την ιθαγένεια, την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα ή το σύμφωνο συμβίωσης επειδή δεν σας τα ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. Αν δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε τη στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία σας»…

Ο αγορητής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, απέναντι στο θέμα δημοκρατικής τάξης που έθεσαν η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έριξε τους τόνους της διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίμαχη τροπολογία λέγοντας πως «κάνω παράκληση “αγάπης” στον υπουργό Δικαιοσύνης να ξαναδεί την τροπολογία ώστε να υπάρξει χρόνος να την ξαναδούμε και εμείς… Και αυτό του το ζητάω με πολλή αγάπη…». Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από οποιαδήποτε ιδεολογία λέγοντας πως «δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο δισεκατομμύριο εξαιτίας αυτής της τροπολογίας ή κάποιας άλλης διαφωνίας να πέσει η κυβέρνηση. Μας ενώνουν δυνατές επιλογές…» και επέκρινε Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «δεν ψηφίζουν κάτι που μπορεί να πιστεύουν ότι είναι καλό και σωστό για τη χώρα και την κοινωνία μόνο και μόνο για να βαθύνουν τις διαφορές μεταξύ της συγκυβέρνησης…».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού υποστήριξε ότι με την τροπολογία αυτή το μόνο που παρέχεται στους προσφεύγοντες -εν προκειμένω της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης»- είναι να μπορούν να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια όπου αυτά θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά, χωρίς να δεσμεύονται από τρίτους παρά μόνο από την ισχύουσα νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων και η Συνθήκη της Λωζάννης και το Διεθνές Δίκαιο, τις υποθέσεις τους.

Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου