ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ στον «Ε.Τ.»

«Μονομαχία» κυβέρνησης-Eldorado για πολλές… χούφτες χρυσό

18/09/17 • 17:28 | UPD 18/09/17 • 17:28

Ούτε 24 ώρες δεν διήρκεσε το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για φιλοεπενδυτική κυβέρνηση και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές δρομολογεί την έξοδό του από τη χώρα.

Η σιωπή δεν αποδείχθηκε… χρυσός για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τα εμπόδια που σχεδόν 2,5 χρόνια θέτει στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική οδήγησαν την εταιρία στο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησης από την Ελλάδα.

Ούτε 24 ώρες δεν διήρκεσε το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για φιλοεπενδυτική κυβέρνηση και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές δρομολογεί την έξοδό του από τη χώρα. Και πριν καλά καλά συνέλθει από το σοκ ο πρωθυπουργός, δέχθηκε και δεύτερο «χτύπημα». Αυτή τη φορά από το συνεργάτη και φίλο του Νίκο Καρανίκα, τον οποίο διόρισε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λάτρης της… Ελένης Μενεγάκη, αντιρρησίας συνείδησης, σερβιτόρος και αδιόριστος εκπαιδευτικός, ευχήθηκε «στα τσακίδια» στην Eldorado Gold! Φυσικά, ο κ. Καρανίκας παραμένει στο Μαξίμου, δίπλα στον κ. Τσίπρα, και δεν απομακρύνθηκε! Αποδεικνύεται ότι τον πρωθυπουργό δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι συνεργάτης του βρίζει δημόσια το μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, την ώρα που καταβάλλεται (;) προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Μετά το σάλο και τη λογική αναστάτωση που προκλήθηκε, ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να υπογράψει άδειες που ζητούσε η Eldorado για να παραμείνει στην Ελλάδα. Και αμέσως μετά παρέπεμψε στη διαδικασία της διαιτησίας τα θέματα που το υπουργείο θεωρεί ότι η εταιρία δεν σέβεται. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή του καρότου και του μαστιγίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας. Πάντως, η συνολική εικόνα της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα δεν αρμόζει σε μια χώρα που απευθύνει κάλεσμα προς τους επενδυτές.

Επειτα από πολύμηνη κι όπως αποδεικνύεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που ως στόχο είχε την ιδεολογική ικανοποίηση των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην επένδυση, το υπουργείο ενέκρινε: την άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα και την τεχνική μελέτη για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας, καθώς και την άδεια εγκατάστασης της νέας Μονάδας Λιθογόμωσης με πάστα στην Ολυμπιάδα.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση της άδειας τροποποίησης εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στη θέση Σκουριές.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να υπογράψει άδειες που ζητούσε η Eldorado Gold για να παραμείνει στην Ελλάδα

«Αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός.

Βέβαια, μαζί με τις εγκρίσεις το υπουργείο έστειλε -επιτέλους- και το έγγραφο για την έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας. Το είχε προαναγγείλει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά έπρεπε η εταιρία να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει για να ξεκινήσει τη διαδικασία το υπουργείο. Η διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός και σε αυτήν κατονομάζει το υπουργείο τον εκπρόσωπό του στο τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η ειδοποίηση της διαιτησίας αναφέρει ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. «Η εταιρία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου», αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός.

«Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μία φορά το υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

»Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπαθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων.

»Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζομένους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά την έγκριση και την παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς.

Και ως γνωστόν, «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»! Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή της θυγατρικής της Eldorado Gold που έχει αναλάβει τα μεταλλεία, βρέθηκαν στη μέση της διένεξης της κυβέρνησης και της εταιρίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Διαχρονικά, η λειτουργία των μεταλλείων έχει περάσει από… σαράντα κύματα και πολλές φορές οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάντασμα της ανεργίας ή ακόμη και με την ίδια την ανεργία.

Είπαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής

Ν. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ (Συνταξιούχος μεταλλωρύχος): «Να γίνει ξεκάθαρη η Πολιτεία»

Εργάστηκε σκληρά για 36 χρόνια στο χημείο των μεταλλείων. Πονάει μόνο με την απειλή ότι μπορεί να αποχωρήσει η εταιρία. «Οταν έφυγε η TVX από τα μεταλλεία, τα γύρω χωριά ερήμωσαν. Απέκτησαν και πάλι ζωή με την έλευση της Ελληνικός Χρυσός. Νομίζω ότι η εταιρία δεν θα φύγει και θα μείνει. Ωστόσο, η Πολιτεία πρέπει να είναι ξεκάθαρη απέναντί της. Η Eldorado θέλει να υλοποιήσει την επένδυση και τα μοναδικά έσοδά της μέχρι στιγμής είναι από τη πώληση αρσενοπυρίτη, μολύβδου και ψευδάργυρου», είπε. Τόνισε ότι η Ανατολική Χαλκιδική έχει τα πιο πλούσια κοιτάσματα του κόσμου. «Εκτιμάται ότι είναι περίπου έντεκα εκατομμύρια τόνοι διάφορων μεταλλευμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπάρχουν 20 έως 30 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο και περίπου 1.600 γραμμάρια ασήμι ανά τόνο», είπε.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΙΝΕΡΟΥ (μητέρα εργαζομένου στις στοές): «Καθαρά πολιτικό το παιχνίδι»

Αν και κατάγεται από οικογένεια μεταλλωρύχων, η Αγγελική Μινέρου ώθησε το γιο της, Αλέξανδρο, να σπουδάσει διεθνές εμπόριο στην Καστοριά. Ομως, η κρίση έφερε το παιδί πίσω στο Στρατώνι. «Εργάζεται εννέα χρόνια στην Ελληνικός Χρυσός, και μάλιστα στην “πρώτη γραμμή”. Ανοίγει στοές. Κάθε μέρα που φεύγει για τη δουλειά, αγωνιώ. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν υπάρχουν δουλειές», είπε. Υποστηρίζει ότι η Eldorado ήρθε για να μείνει και θεωρεί ότι το «παιχνίδι που παίζεται είναι καθαρά πολιτικό». «Αν δεν πάρει τις άδειες, ο επενδυτής θα φύγει και θα βρεθούν πάλι 2.000 οικογένειες στον “αέρα”. Εμάς κανένας δεν μας σκέφτεται; Οι πολέμιοι το μόνο που κάνουν είναι να διαστρεβλώνουν τα πράγματα. Eρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με λεωφορεία, διαδηλώνουν για το περιβάλλον, κάνουν φασαρία και φεύγουν. Αυτοί έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον από εμένα που μένω εδώ; Εγώ αφήνω το παιδί μου να μπαίνει στις στοές για ένα μεροκάματο, λέτε να νοιάζονται περισσότερο από εμένα;», πρόσθεσε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ (χειριστής στις στοές): «Τι να απαντήσω στο παιδί μου;»

«Γύρισε ο γιος μου από τον Aγιασμό της σχολικής χρονιάς και άρχισε τις ερωτήσεις: “Θα έχουμε δουλειά; Θα πάω φροντιστήριο; Θα φύγουμε μετανάστες;”. Τι να πεις σε ένα παιδί έντεκα ετών; Το μόνο που έκανα ήταν να το καθησυχάσω… Να του πω ότι όλα θα πάνε καλά. Ομως, μέσα μου υπήρχε η αμφιβολία. Εβλεπα μπροστά μου την ανεργία και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω», είπε ο 40χρονος Δημήτρης Συκιώτης, ο οποίος εργάζεται στις στοές. Κάθε μέρα μπαίνει μέσα στο βουνό, διασχίζοντας απόσταση έως έξι χιλιομέτρων και σε βάθος έως 350 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κι όλα αυτά για ένα μεροκάματο. «Νύχτα μπαίνουμε, στα σκοτάδια δουλεύουμε, νύχτα σχολάμε», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eldorado αιφνιδίασε τους πάντες και έδειξε ότι πια δεν αστειεύεται. «Ολοι -ακόμη και η εταιρία- συμφωνούν στο να υπάρχει έλεγχος από την Πολιτεία, αλλά ας δώσουν επιτέλους τις άδειες για να ξεκινήσουμε. Εμείς ζούμε στην περιοχή, λέτε να μη μας νοιάζει το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μας;», είπε. Οταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στον πρωθυπουργό αν τον είχε μπροστά του, η απάντηση ήταν απλή. «Γιατί;»… «Για ποιο λόγο, κ. πρωθυπουργέ, δεν αφήνεται να γίνει η επένδυση; Υποστηρίζετε ότι θέλετε ανάπτυξη, ότι θέλετε χρήματα για την εφορία, ότι χρειάζεστε ασφαλιστικές εισφορές. Ε, τότε αφήστε μας να δουλέψουμε. Μόνο εγώ, με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχω, συντηρώ δύο συνταξιούχους», κατέληξε.

ΧΡΥΣΩ ΚΕΦΑΛΑ (σύζυγος μεταλλωρύχου): «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»

«Είναι η έβδομη φορά που ως οικογένεια βιώνουμε τέτοια αναστάτωση στα 30 χρόνια που ο σύζυγος εργάζεται στα μεταλλεία. Να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αν θα έχει δουλειά ή όχι. Είναι εφιάλτης. Είναι ψυχοφθόρο», είπε και εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. «Μας έχει κουράσει η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα. Η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι τα περί οικολογίας είναι μία καραμέλα που πιπιλίζουν άτομα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι έχουν περάσει πολλά. Τους έβριζαν, τους πετροβολούσαν… Οι μεταλλωρύχοι είναι για χειροκρότημα και όχι για βρίσιμο. Αυτό έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Να είμαστε μεταλλωρύχοι», υπογράμμισε.

Άγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο eleftherostypos.gr. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο συμφωνείτε με την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο