16/09/17 • 08:44 | UPD 16/09/17 • 08:44

#Tags:

Μητσοτάκης: Ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, στήριξη της επιχειρηματικότητας

Το όραμά του είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας παγκόσμια ανταγωνιστικός, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Τεχνόπολη, όπου είχε συνάντηση με στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 82η ΔΕΘ.

«Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πάντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στροφή στα ερευνητικά προγράμματα στα ΑΕΙ και στην εφαρμοσμένη έρευνα και φορολογικά κίνητρα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16.

Υποστελέχωση

Ακολούθησε επίσκεψη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου ο πρόεδρός του Βασίλης Παπάς ανέφερε ότι η υποστελέχωση και η έλλειψη προσωπικού αποτελούν εμπόδια στη λειτουργία του άριστου εξοπλισμού που διαθέτει. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου πληροφορήθηκε ότι η αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, παρότι διαθέτει 28 χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν στο σύνολό τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων τόνισαν ότι στις εφημερίες προσέρχονται 1.200-1.300 άτομα, οι τετράκλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε οκτάκλινους και υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου με προσωπικό.

Με τον ιδρυτή

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία σύντομη συνομιλία με τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Λεωνίδα, ίδρυσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο έχετε κάνει για την πόλη. Εχετε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα, ένα νοσοκομείο κόσμημα. Θέλω στο πρόσωπό σας για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη, αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να προβάλλουμε τέτοιες ενέργειες, αλλά και να ενθαρρύνουμε μία νέα γενιά δωρητών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη χώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνει μία εξαιρετική δουλειά πάρα πολύ μεγάλου βεληνεκούς και επίσης πάρα πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, άλλοι με μεγαλύτερη προβολή, άλλοι πιο σεμνά. Χρειαζόμαστε, όμως, κι εμείς να φτιάξουμε εκείνο το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα βελτιώσουν τις υποδομές μίας τραυματισμένης χώρας».

Ο κ. Παπαγεωργίου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τιμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο και μίλησε για τη σχέση που είχε η οικογένειά του με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Η οικογένειά μας ήταν δημιουργός, αλλά με τις πλάτες του Κώστα Μητσοτάκη. Θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό. Είχα πάει και τον είχα δει. Του είπα την πρόθεση που είχαμε να στήσουμε αυτό το νοσοκομείο και μου λέει: “Κύριε Παπαγεωργίου, αν θέλετε να το δείτε να τελειώνει και να το χαρείτε χτίστε το μόνοι σας”», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απόλαυσε έναν καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους παρέα με νεολαίους του κόμματος, γευμάτισε στα Λουλουδάδικα και το απόγευμα επισκέφτηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, θα επισκεφτεί περίπτερα της έκθεσης και το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η σχεδόν τριήμερη επίσκεψή του στην πόλη θα ολοκληρωθεί αύριο με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Άγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή