ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ «ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ»

Σιωπή Μαξίμου στο ντελίριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά των επενδύσεων

13/09/17 • 09:16 | UPD 13/09/17 • 09:17

Με το φιλοεπενδυτικό προφίλ της συγκυβέρνησης να έχει δεχθεί ισχυρό ράπισμα από την απόφαση της Eldorado να προχωρήσει στην αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα και το αφήγημα που επιχείρησε να στήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να δέχεται καίριο πλήγμα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο.

Την ώρα, δε, που το φιλικό προς το επιχειρείν προσωπείο, το οποίο προσπαθούσε επί ημέρες να στήσει προσεχτικά και με επιθετικές επικοινωνιακές κινήσεις το περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκεται μετέωρο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου πορεύονται στην οδό που χάραξε ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.

Η πέραν κάθε ορίου και μέσω facebook τοποθέτησή του, μέσω της οποίας αναφώνησε «στα τσακίδια, Eldorado, και να μη στεριώσεις πουθενά», όχι μόνο δεν αποδοκιμάστηκε από το περιβάλλον του Μαξίμου, αλλά ήρθε για να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τον όρο «προσέλκυση επενδύσεων», λίγες, μάλιστα, ώρες μετά τους πρωθυπουργικούς παιάνες από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Σε απόλυτη ταύτιση με το σύμβουλο του κ. Τσίπρα και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έριξε νερό στο… μύλο Καρανίκα. Αποδίδοντας την κίνηση της καναδικής εταιρίας στο… κυβερνητικό success story των τελευταίων ημερών, με την παρουσία Τσίπρα στη Διεθνή Eκθεση και την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα, ο κ. Πολάκης, έγραψε: «Πιάσε μία Eldorado γιατί μας έχει πάει μονότερμα ο Τσίπρας μια βδομάδα με Μακρόν και ΔΕΘ». Ωστόσο, δεν έμεινε σε αυτό. Με το γνωστό ύφος, που χρησιμοποιεί στις από το facebook αναφορές του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Εμείς δεν κάνουμε deals, άρα δεν εκβιαζόμαστε… Ή τηρεί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές ή ώρα καλή…».

Oσο ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, άνοιγε νέο κυβερνητικό μέτωπο, αυτή τη φορά με την εταιρία που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, εντός της συγκυβέρνησης επικρατεί το απόλυτο… black out ανάμεσα στις γραμμές που επικοινωνούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της δήλωσης της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Oλγας Γεροβασίλη. «Ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει σε τελεσίγραφα και οφείλει να μην το κάνει. Oποιος θέλει να κάνει μία επένδυση δεν τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό, υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες. Το πελατειακό μοντέλο που κάποιοι θέλουν να συντηρήσουν να το ξεχάσουν. Εάν υπάρχει δυσκινησία στις διαδικασίες να βοηθήσουμε. Η χώρα για να έχει ασφαλές επενδυτικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν χρειάζεται το παλιό ρουσφετολογικό μοντέλο. Είμαστε εδώ για κάθε σοβαρό μόνο επενδυτή», υποστήριξε (ΣKAΪ) η κ. Γεροβασίλη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα (στο τετ α τετ με Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες) πως θα τεθεί επικεφαλής task force για την άμεση επίλυση δυσλειτουργιών στον τομέα των επενδύσεων.

«Η Eldorado είναι το αντίστοιχο φαινόμενο που δηλώνει αποικία. Τι σημαίνει αυτό. Πρώτον, ότι ενώ υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που υπέγραψε η εταιρία και έχει συμφωνήσει να γίνει, αυτό δεν το τηρεί. Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίζεται η επένδυση και να διασφαλίζει τους όρους τους περιβαλλοντικούς, να προστατεύει την υγεία των πολιτών και, κυρίως, τις υπόλοιπες επενδύσεις», ανέφερε (ΕΡΤ) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρίγας, την ώρα που η βουλευτής της Κουμουνδούρου, Κατερίνα Ιγγλέζη, σημείωνε πως «για τους εργαζόμενους, δεν έχουν καμιά ευθύνη το υπουργείο και η κυβέρνηση ότι η εταιρία απειλεί να τους απολύσει».

Η συγκυβέρνηση, πάντως, πέρα από το διεθνή κόλαφο που έχει να αντιμετωπίσει, βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τα καταιγιστικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Οταν έχεις πρωθυπουργικούς συμβούλους, οι οποίοι δηλώνουν “στα τσακίδια με τους επενδυτές”, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με μία αμετανόητη κυβέρνηση που το κύριο μέλημά της είναι η τακτοποίηση των δικών της παιδιών», δήλωσε (Focus FM) ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για πολλά παραδείγματα επενδύσεων που μπλοκάρονται από την κυβέρνηση, όπως στο Ελληνικό και την Κασσιόπη της Κέρκυρας. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πει ότι για συγκεκριμένους λόγους θεωρεί την επένδυση επιζήμια για τη χώρα. Κι αυτό θα ήταν μια ξεκάθαρη εξήγηση προς τον ελληνικό λαό. Η λογική όμως τού “λέω ότι θέλω την επένδυση, αλλά δεν υπογράφω τις ανανεώσεις», είναι κάτι που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα που παζαρεύει προφανώς κάποια πράγματα παρασκηνιακά και, όταν δεν της τα δίνουν, δεν υπογράφει τις άδειες», τόνισε.

Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή