Στημένες οι κόντρες τους

Η… καρέκλα του Καμμένου έφερε γλυκόλογα μετά τον καβγά με τον Βούτση

11/08/17 • 08:39 | UPD 11/08/17 • 08:39

Τους ενώνουν τα Μνημόνια και οι πολιτικές της υπερφορολόγησης και του στεγνώματος της πραγματικής οικονομίας, μέσω των μέτρων που ψήφισαν στην πάροδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Τους… χωρίζουν ζητήματα ιδεολογικά, αλλά και θέματα της καθημερινότητας, με το τέμπο να γίνεται όλο και πιο εμφανές όσο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει αφήγημα αριστερού προσήμου στην κυβερνητική στρατηγική του και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσπαθούν να συγκρατήσουν κομμάτια από τη συρρικνωμένη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός οικοδομήματος ετερόκλητου, οι βάσεις του οποίου βασίστηκαν στην αντιμνημονιακή ρητορική που κατέρρευσε με θόρυβο, η… ανάγκη για παραμονή στην εξουσία μετατρέπεται σε… φιλοτιμία. Οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τη θρησκεία και την Ορθοδοξία έθεσαν, για ακόμα μία φορά, σε δοκιμασία τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι διαφορετικές καταβολές και προσεγγίσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και το κόμμα Καμμένου δεν ήταν η πρώτη φορά που ταλάνισαν τις εύθραυστες σχέσεις.

Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και σε όσες προηγήθηκαν) τα «μαχαίρια» που βγήκαν από το θηκάρι του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα δεν κράτησαν πολύ. Ο Πάνος Καμμένος, μετά το αρχικό άδειασμα που επεφύλαξε στις δηλώσεις Βούτση, έριξε τους τόνους. «Θα μείνουμε με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους», αναφώνησε, αν και κράτησε τις θέσεις του σε ζητήματα που… αγγίζουν ευαίσθητες χορδές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Γιατί, κατά τα λοιπά, χωρίς να πει λέξη για το εκρηκτικό μίγμα που έχει διαμορφωθεί σε μια κοινωνία η οποία έχει ήδη σωρεύσει κόπωση και βάρη από τη συνεχή άγρια λιτότητα, πορεύτηκε και αυτός στο… success story που στήνουν οι μαξιμινοί και ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα πάρει ανάσα και η μόνη λύση στην υπερφορολόγηση των πολιτών είναι η στρατηγική της ανάπτυξης και των επενδύσεων της συγκυβέρνησης.

«Η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που αναγνωρίζει ως θρησκεία της χώρας την ορθόδοξη. Οταν τέτοιες δηλώσεις γίνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής έχουν ανάγκη απάντησης από εμάς τουλάχιστον τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκινες γραμμές μας που αφορούν θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο… Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Για να μην υπάρξει, πάντως, καμία σκιά ως προς τις προθέσεις του επάνω στον… κυβερνητικό γάμο με την Κουμουνδούρου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδειξε πως αυτή η… κολόνια θα κρατήσει. «Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις θέσεις του καθενός. Είναι μια συμφωνία ξεκάθαρη, ανοιχτή και δημόσια με πολιτική διαφορά. Φροντίζουμε με τον κ. Τσίπρα να μη μαζεύονται θέματα, με πολύ ειλικρινή διάλογο», υποστήριξε.

Διόλου τυχαία, πάντως, το σκηνικό της έντασης στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού σχολιάστηκε σε τόνους δηκτικούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πίσω από τα «τζαρτζαρίσματα» βλέπουν… διαφωνίες για τα μάτια του κόσμου, όπως σημείωσε, για παράδειγμα, το Ποτάμι. «Ξανά το ίδιο στημένο παιχνίδι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατυμπανίζουν δημοσίως τις “ιδεολογικές” διαφορές τους, οι μεν δηλώνοντας ότι δεν είναι “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας” -την ίδια ώρα που ψηφίζουν φοροαπαλλαγές για τα απανταχού ακίνητα που ανήκουν σε Μονές του Αγίου Ορους- και οι δε ως αυτόκλητοι προστάτες της Ορθοδοξίας στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κρατούν ικανοποιημένο και το ακροδεξιό και το αριστερό ακροατήριο. Διαφωνίες για τα μάτια του κόσμου, αλλά στη μοιρασιά μαζί. Την ώρα που ανταλλάσσουν δηλώσεις, κάθονται στο τραπέζι για να μοιράσουν μια χαρά τις θεσούλες στον ΟΑΣΘ. Η μόνη ιδεολογία τους είναι η εξουσία», επεσήμανε η Σεβαστουπόλεως.

Στο μεταξύ και μπροστά στο σφοδρό κύμα των επιθέσεων που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου για το διορισμό του Στέλιου Παππά στη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΘ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έσπευσε να απλώσει δίχτυ προστασίας στο στέλεχος της Κουμουνδούρου και πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

«Ο Στέλιος Παππάς, έχοντας πορεία δεκαετιών στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα και μια σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας παράλληλα και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με καθολική αποδοχή από όλες τις παρατάξεις, αναλαμβάνει ένα κρίσιμο έργο. Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ. Με προσδιορισμένη τη χρονική διάρκεια της θητείας του, συγκεκριμένα καθήκοντα και χωρίς αμοιβή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή