ΝΕΟ ΡΗΓΜΑ Στην συγκυβέρνηση

Καμμένος – ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για όλα, συμφωνούν σε ένα: Μνημόνιο

10/08/17 • 08:59 | UPD 10/08/17 • 08:59

Δεν έφταναν στη συγκυβέρνηση τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας και της καθημερινότητας, στα οποία βαθμολογείται σταθερά κάτω από τη βάση, ήρθαν και οι εσωτερικές αναταράξεις, για να καταδείξουν το χάσμα ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το εύθραυστο των ισορροπιών μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Μετά από έναν κύκλο διαφορετικών οπτικών και επεισοδίων είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για το ομόφυλα ζευγάρια) είτε σε επίπεδο προσώπων (όπως η κόντρα με τον Γιάννη Μουζάλα, επειδή αποκάλεσε τα Σκόπια ως Μακεδονία), στο προσκήνιο εμφανίζονται και πάλι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ετσι, μετά την καταψήφιση από τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝ.ΕΛ. του άρθρου για το άσυλο, που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαχαίρια αυτή τη φορά βγήκαν με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Οι αναφορές Βούτση, σε συνέντευξη που παραχώρησε, για τις παρελάσεις, την αριστεία και τη θρησκεία, μετατράπηκαν σε… κόκκινο πανί για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίοι επιχειρούν να πατήσουν σε ιδεολογικά ζητήματα, προκειμένου να συγκρατήσουν κάποιες από τις δυνάμεις της συνεχώς συρρικνούμενης δεξαμενής των ψηφοφόρων τους.

«Δεν πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο», υποστήριξε (στην ΕΡΤ) ο Πρόεδρος της Βουλής, εστιάζοντας στο ζήτημα των παρελάσεων. «Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και για τις παρελάσεις και εννοώ παρελάσεις που έχουν ένα στρατιωτικό “στιλ”… Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα», πρόσθεσε. «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Ούτε η Ελλάδα η μεταμνημονιακή, για την οποία όλοι πρέπει να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα όραμα αυτήν τη στιγμή… Δεν μπορεί αυτή η Ελλάδα να είναι του “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” και “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών”. Είμαι τόσο σαφής, για να τελειώνουμε με αυτήν την κουβέντα…

Δηλαδή, η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας, η οποία παραπέμπει σε τελευταία ανάλυση σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος, δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας… Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς παγκοσμίως σε σχέση με θρησκευτικές δοξασίες. Αλίμονο, όμως. Δεν είμαστε ούτε Ταλιμπάν ούτε φονταμενταλιστές… Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό ορθόδοξο κράτος, ούτε Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι όπου αναδεικνύονται άριστοι μέσα από τη ζωή, μπορεί να μην έχουν δώσει το ίδιο στίγμα στο σχολείο, ενώ για το επεισόδιο με τον «Ρουβίκωνα» είπε: «Δεν θα δώσει τροφή για αντιπαράθεση μεταξύ Σωμάτων της Αστυνομίας» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για… κυνικές και έξαλλες δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν θέση στο δημόσιο διάλογο.

Οι ενδοκυβερνητικές αναταράξεις ήταν άμεσες. «Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων», έσπευσε να γράψει, στον προσωπικό του λογαριασμό, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμπόρευση να αποκτά νέα βαρίδια σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τοποθετήσεις του κ. Βούτση, πέρα από τα… μελτέμια που προκάλεσαν στην ετερόκλητη συμμαχία των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, αποτέλεσαν αφορμή να ξεσπάσει κόντρα κορυφής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Μέσω μιας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής για παραλήρημα ιδεοληψίας. «Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον κ. Βούτση. Σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας, αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας. Θα του συνιστούσαμε, αντί να διχάζει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία την οποία έχει υποβαθμίσει δραματικά. Και βέβαια, με το κύρος του Κοινοβουλίου που δεν δίστασε να πλήξει για χάρη των αναρχικών του ‘‘Ρουβίκωνα’’», τόνισε η οδός Πειραιώς.

Σε… τέμπο Βούτση, πάντως, επέλεξε να κινηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην απάντησή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ευχαριστούμε τη Νέα Δημοκρατία που με τις ανακοινώσεις της αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και το δόγμα τάξη και ασφάλεια βρίσκουν το ταίρι τους στο φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό. Συνεχίστε έτσι», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή