08/08/17 • 09:55 | UPD 08/08/17 • 09:55

#Tags:

ΝΔ: Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας εκθέτουν και διαψεύδουν τον Τσίπρα

Αποφασισμένη να διατηρήσει ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους εμφανίζεται η Ν.Δ., η οποία παραμένει και τις ημέρες αυτές σε εγρήγορση αφενός για την άσκηση σκληρής κριτικής στα κυβερνητικά πεπραγμένα, αφετέρου για την αποδόμηση κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης είτε να κάνει πράξη ιδεοληψίες της είτε να επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις περί επιμέρους θετικών εξελίξεων στο πλαίσιο του αφηγήματος περί success story και «νέας σελίδας» που πασχίζει, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα, η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις». Αν και ξεκαθαρίζουν ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες», στην Πειραιώς επιμένουν σε δύο ερωτήματα που θεωρούν ότι έμειναν αναπάντητα από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα: «Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση» και «γιατί τα επτά ελικόπτερα -που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες- μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί».

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται το γαλάζιο σφυροκόπημα σε κάθε κυβερνητική απόπειρα εξωραϊσμού της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουν η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την τόνωση του… αριστερού προφίλ διά της προώθησης ιδεοληπτικών παρεμβάσεων σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Παιδεία. Μετά την πολύ έντονη κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά και μετά την επαναβεβαίωση της απόφασης της ηγεσίας της Ν.Δ. να διερευνηθεί ολόκληρη η περίοδος που οδήγησε τη χώρα το καλοκαίρι του 2015 στο χείλος του γκρεμού και την οικονομία σε μεγάλο πισωγύρισμα από το οποίο δεν έχει ανακάμψει πλήρως ούτε σήμερα, η Ν.Δ. προχώρησε χθες και σε πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής προσπάθειας να δημιουργήσει αίσθηση θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε μάλιστα «αποκαρδιωτική» την εικόνα στην αγορά εργασίας και κατήγγειλε πως «η “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιουλίου εκθέτει και διαψεύδει τους “πανηγυρισμούς” του κ. Τσίπρα και της υπουργού Εργασίας».

Οπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η “ασθενική” αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατεξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών, καθώς και στην αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης». Επισήμανε μάλιστα ότι τα στοιχεία του Ιουλίου «αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα».

Οπως επισήμανε, «σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013 η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης».

«Η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζόμενων, τους φτωχούς εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Βρούτσης και κατήγγειλε πως «οι δύο διαδοχικές μειώσεις του αφορολογήτου -από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο- σε συνδυασμό με την εξοντωτική αύξηση των φόρων -άμεσων και έμμεσων- οδηγούν σε απώλεια πάνω από δύο μισθών για όλους τους εργαζόμενους».

ΑΠ. Χ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή