07/08/17 • 12:51 | UPD 07/08/17 • 13:04

Αποκλειστικό: «Αρωμα» κομματικής τοποθέτησης με… σφραγίδα Γαβρόγλου [εικόνες]

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) διεκδικεί υποψήφιος για τη θέση, στην οποία τελικά τοποθετήθηκε ο τρίτος σε σειρά κατάταξης και σημερινός διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Πιλάλης.

Ο Λ.Μ. ζητά από τα διοικητικά δικαστήρια, με αίτησή του, την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης Γαβρόγλου για την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ! Μάλιστα, ο υποψήφιος κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας», αλλά και «γενικόλογη και προσχηματική αιτιολόγηση» της επιλογής του ανθυποψηφίου του, αφήνοντας υπόνοιες για μια ακόμη… κομματική τοποθέτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Πιλάλης είχε διατελέσει και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη.

Ο Χρήστος Πιλάλης με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Τον Απρίλιο του 2017, όταν έπειτα από αρκετούς μήνες κλήθηκε ο υπουργός Παιδείας να καλύψει την κενή μέχρι τότε θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επέλεξε ανάμεσα σε πέντε υποψηφίους τον τρίτο σε σειρά κατάταξης. Τουλάχιστον εκεί τον είχε τοποθετήσει -όπως φαίνεται στο αντίστοιχο έγγραφο- η αρμόδια επιτροπή, αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Παντή, το γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου και το γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό.

Ο πίνακας με τους υποψηφίους και τα τυπικά προσόντα τους. Το «ΟΧΙ» στην κατηγορία «ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ-ΑΓΓΛΙΚΑ» δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την επιλογή του Χρ. Πιλάλη.

Η επιτροπή απέστειλε τους φακέλους στον υπουργό κι εκείνος επέλεξε τον εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που -όπως αναφέρει η προσφυγή- δεν έχει διοικητική επάρκεια και δεν γνωρίζει ούτε αγγλικά, προσόν που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση. «Ενώ συγκεντρώνω άπαντα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και μάλιστα υπερέχω καταδήλως του τελικώς επιλεγέντος, ως τούτο προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που απεδείχθησαν προσηκόντως και αποτυπώνονται στο πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης (μόνος κάτοχος διδακτορικού διπλώματος μεταξύ των υποψηφίων, με βεβαιωμένη γνώση Αγγλικής, με εμπειρία σε κοινοτικά προγράμματα και με προϋπηρεσία σε διοικητικές θέσεις, σε αντίθεση με τον επιλεγέντα), τελικώς επελέγη και τοποθετήθηκε στην επίμαχη θέση από τον κ. Υπουργό, ο ανθυποψήφιός μου κ. Πιλάλης με την ακόλουθη γενικόλογη προσχηματική και μη εμπεριστατωμένη αιτιολογία: “Ως καταλληλότερος για τη θέση κρίνεται ο κ. Πιλάλης.

Ο Πιλάλης ως δάσκαλος με μεταπτυχιακές σπουδές και με επαγγελματική εμπειρία με σαφή προσανατολισμό για το τι πρόκειται και μπορεί να κάνει ο οργανισμός ώστε να ανταποκριθεί στις καταστατικές του υποχρεώσεις, με επαρκή επαγγελματική εμπειρία, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης αυτής αρτιότερα, επαρκέστερα και σαφώς ταχύτερα των υπολοίπων”», αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης.

Σχετικά με την επιλογή, τελικά, του κ. Πιλάλη, ο υποψήφιος καταγγέλλει ότι «δεν καταρτίστηκε αξιολογικός πίνακας, στον οποίο να καταταγούν όλοι οι υποψήφιοι με αξιολογική σειρά», ενώ εξηγεί ότι παρανόμως συμπεριελήφθη στον οικείο πίνακα διότι δεν κατέχει τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση. Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στο δικαστικό έγγραφο: «Δεσμευτικά από την προκήρυξη απαιτείται: 1) Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό και τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κάτι που δεν υφίσταται για τον κ. Πιλάλη ως δεσμευτικά διαπίστωσε η επιτροπή αξιολόγησης.

2) Αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία, που επίσης δεν κατέχει, ως επίσης δεσμευτικά διαπίστωσε η οικεία επιτροπή αξιολόγησης.

3) Γνώση ξένων γλωσσών ιδίως δε της Αγγλικής, που επίσης δεν κατέχει ο κ. Πιλάλης, ως επίσης δεσμευτικά διαπίστωσε η οικεία επιτροπή αξιολόγησης με αντίστοιχη σήμανση στον πίνακα αξιολόγησης».

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

Ερώτηση του Θ. Φορτσάκη στη Βουλή για παράτυπη αναστολή ΕΔΕ

Μία από τις πρώτες πράξεις που υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Χρήστος Πιλάλης, ήταν η αγορά καφετιέρας και τηλεχειριστηρίου για τον εαυτό του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε απασχολήσει ξανά το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Φορτσάκη σχετικά με παράτυπη αναστολή ΕΔΕ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε στη διερεύνηση πειθαρχικού παραπτώματος στελεχών και υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Μία από τις πρώτες πράξεις που υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Χρήστος Πιλάλης, ήταν η αγορά καφετιέρας και τηλεχειριστηρίου για τον εαυτό του

Συγεκριμένα, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε στην ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας: «Την 1η Ιουνίου 2017, με υπηρεσιακό σημείωμα προς τα μέλη της Επιτροπής, ο διευθύνων σύμβουλος ανέστειλε ΕΔΕ που αφορούσε στη διερεύνηση ενδεχόμενου πειθαρχικού παραπτώματος στελεχών και υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με διπλοπληρωμές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, εγγραφή του Ιδρύματος στον Τειρεσία, αποστολή λανθασμένων οικονομικών στοιχείων κ.λπ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δικαιολόγησε την εντολή αναστολής της ΕΔΕ λέγοντας ότι δεν είχε προηγηθεί ενημέρωσή του. Ομως, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος επεσήμανε ότι ο διευθύνων σύμβουλος είχε ενημερωθεί σχετικά ήδη από τις 2/5/2017. Η Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, ερωτηθείσα αν η ενέργεια του διευθύνοντος συμβούλου ήταν σύννομη, απάντησε ότι “η αναστολή ΕΔΕ από το διευθύνοντα σύμβουλο δεν προβλέπεται στον κανονισμό ή από την κατ’ αναλογία εφαρμογή διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα”».

Δυσαρέσκεια

Ο κ. Πιλάλης βέβαια απάντησε πως όλα έγιναν προκειμένου να ενημερωθεί και πλέον διεξάγεται κανονικά η ΕΔΕ. Πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια γύρω από το πρόσωπό του, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες πράξεις που υπέγραψε ήταν η αγορά καφετιέρας και τηλεχειριστηρίου για τον εαυτό του, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράπονα διατυπώνονται στους διαδρόμους του υπουργείου και σχετικά με τις συχνές απουσίες του, αφού -όπως σημειώνει πηγή στον «Ε.Τ.» της Κυριακής- «αν και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δεν δικαιούται αδείας (δεδομένου ότι τοποθετήθηκε στο τέλος Απριλίου) έλειψε 15 μέρες για να συμμετάσχει σε σκακιστικούς αγώνες στο Ρίο και στην Ικαρία».

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΠΙΛΑΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΖΗΤΑ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Λ.Μ., ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ»

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
gsotiriou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δημοφιλή