Μετά τα συνεχή ραπίσματα

Κυβέρνηση, μόνη, ψάχνει… success story: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

05/08/17 • 08:57 | UPD 05/08/17 • 08:57

Momentum… ολιγοήμερης θερινής ραστώνης εγκαινιάζει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη δίνη πολιτικού κυκλώνα από τις συνεχείς επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε φόντο Ολομέλειας της Βουλής.

Είτε για τα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας είτε για την ατζέντα της αριστείας μετά την υποστολή της και με τη βούλα είτε για τα… άπαντα Γιάνη Βαρουφάκη και Βενεζουέλας, το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να μετράει επικοινωνιακά και πολιτικά ραπίσματα, όσο βασική επιδίωξη παραμένει να διατηρηθεί υψηλά η θετική ατζέντα που το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να προβάλει, με αιχμή το αφήγημα εξόδου της χώρας από την εποχή των Μνημονίων. Και οι δημόσιες παρεμβάσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση στρέφονται. Να δομηθεί μία επιχειρηματολογία πέριξ του… ξαναζεσταμένου αφηγήματος του κοινωνικού προσήμου της συγκυβέρνησης, όσο το βλέμμα των μαξιμινών στρέφεται προς το επόμενο μεγάλο ορόσημο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό της ανόδου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

«Στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να υπάρχει αντίληψη ότι επειδή βρισκόμαστε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν υπάρχουν διαφορές και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευτεί η χώρα. Μέσα σε αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε πράξη και τη δέσμευσή μας για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και τη δέσμευσή μας για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη δέσμευσή μας για διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας», υποστήριξε (Πρακτορείο FM) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Με την πυκνή Kοινοβουλευτική Oμάδα να ολοκληρώνεται και τη Βουλή να κηρύσσει τη λήξη των εργασιών της, ο κ. Τσίπρας αναμένεται τις ημέρες που ακολουθούν να πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς της συγκυβέρνησης. Στόχος των συσκέψεων αυτών είναι, αρχικά, να γίνει αποτίμηση του παραγόμενου μέχρι σήμερα έργου, στον απόηχο της συμφωνίας με τους πιστωτές και την ψήφιση μέτρων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτέλεσε ακόμα μία σωματοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων. Το μαξιμινό… success story που στηρίχθηκε σε πρώτη φάση στην έξοδο της χώρας στις αγορές αναμένεται πως θα παραμείνει στην προμετωπίδα λόγων και δημόσιων παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ένιωσαν ήδη την… καυτή ανάσα του ραντεβού με την εφορία, όσο στον ορίζοντα αχνοφαίνονται και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα θέσει τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, ζητώντας από τους υπουργούς του όχι μόνο να τρέξουν ανοιχτά θέματα των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες θα δομήσουν την παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει από το βήμα της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, η φράση-κλειδί περί της χώρας «που γυρίζει σελίδα, μετά από επτά χρόνια κρίσης» θα παραμείνει, εκ των πραγμάτων, κομβική, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα, οι οποίες θα ισχυροποιούν το θετικό αφήγημα της Ηρώδου Αττικού. «Προσπαθούμε να κάνουμε προοδευτική πολιτική και σε δύσκολα σημεία, και εκεί που δεν μας παίρνει. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε προοδευτικές πολιτικές, όπως είναι σήμερα η Ευρώπη. Μία συντηρητική Ευρώπη… Είμαι ο τελευταίος που δεν θα πει ότι οι φόροι δεν είναι υψηλοί και σε ορισμένα σημεία άδικοι, όμως σε κάποιους δείκτες υπάρχει ομαλοποίηση», σχολίασε (ΣΚΑΪ) ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι, παράλληλα, η λήψη των τελικών αποφάσεων από την πλευρά του κ. Τσίπρα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της αναδόμησης του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από την άνοδό του στη συμπρωτεύουσα και τη Διεθνή Εκθεση, προκειμένου να δοθεί η εικόνα της επανεκκίνησης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές και όσο η τρίτη διαπραγμάτευση θα εμφανίζεται στο προσκήνιο. Ωστόσο, εντός της Κουμουνδούρου υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που τάσσονται κατά των άμεσων αλλαγών, με το σκεπτικό πως η όλη επικοινωνιακή κίνηση του κυβερνητικού ρετουσαρίσματος μπορεί να… πέσει σε βράχια από ένα τυχαίο γεγονός καταμεσής του θέρους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

dgatsios@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή