Αθήνα Καιρός

Η καλή είδηση της ημέρας: Πιγκουίνοι ζουν σε ενεργό ηφαίστειο και δεν «μασάνε» από την κλιματική αλλαγή

6 λεπτά
Η καλή είδηση της ημέρας: Πιγκουίνοι ζουν σε ενεργό ηφαίστειο και δεν «μασάνε» από την κλιματική αλλαγή
Τρεις πιγκουίνοι gentoo στέκονται δίπλα στα σκουριασμένα ερείπια του πρώην σταθμού φαλαινοθηρίας «Hektor» στο Whalers Bay, στο νησί Deception. Πηγή: Romain Barats/ Ocean Photographer of the Year

Αν υπήρχε βραβείο για τον «κερδισμένο» της κλιματικής αλλαγής, θα το έπαιρναν οι πιγκουίνοι gentoo, ένα είδος που ζει και βασιλεύει στο νησί Deception στην Ανταρκτική.

Στο απομακρυσμένο αυτό νησί, υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο και τα σκουριασμένα απομεινάρια μιας βιομηχανίας που κάποτε «άνθιζε» από το κυνήγι φάλαινας και φώκιας, αλλά οι εγκαταστάσεις έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί.

Εκεί πλέον, οι όροι έχουν αντιστραφεί και ο κυρίαρχος του νησιού είναι τα ζώα.

Την… ανακάλυψη αυτή έκανε ο φωτογράφος Ρομέν Μπαρά, όταν βρέθηκε στο νησί για να καταγράψει με τον φακό του την άγρια ζωή, με φόντο την μεταβιομηχανική ατμόσφαιρα του νησιού. Ένα από τα υποβλητικά καρέ του μάλιστα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Ocean Photographer of the Year 2026.

«Είναι μέρη όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα υποχώρησε ξαφνικά και η φύση άρχισε να κινείται ανάμεσα στις κατασκευές που αφήσαμε πίσω μας. Με καθαρά οπτικούς όρους, είναι σαν το Τσερνόμπιλ», είπε ο Μπαρά στο BBC μιλώντας για την επίσκεψή του στο νησί, ενώ περιγράφοντας τη φωτογραφία του σημείωσε πως «οι τρεις πιγκουίνοι gentoo μοιάζουν σχεδόν με φρουρούς που στέκονται δίπλα στα ερείπια».

Αυξάνεται ο πληθυσμός των πιγκουίνων gentoo

Η φωτογραφία του Μπαρά αποκαλύπτει μια βαθύτερη ιστορία για το πώς οι πιγκουίνοι ανταποκρίνονται σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την ανθρώπινη επιρροή. Οι πιγκουίνοι gentoo που πρωταγωνιστούν στην εικόνα είναι ένας από τους σπάνιους νικητές της κλιματικής αλλαγής. Οι αριθμοί των gentoo αυξάνονται στην Ανταρκτική. Σε ορισμένες περιοχές, ο πληθυσμός τους εκτοξεύεται, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 25% στη Δυτική Χερσόνησο της Ανταρκτικής από το 2013. Είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να αποτελούν εξαίρεση ανάμεσα στους πιγκουίνους ως προς την ικανότητά τους να προσαρμόζονται καθώς ο κόσμος τους θερμαίνεται.

Οι πιγκουίνοι στη φωτογραφία του Μπαρά βρίσκονται στα μισά της διαδικασίας αλλαγής φτερών, μια δυσάρεστη περίοδος για έναν πιγκουίνο, καθώς δεν μπορούν να μπουν στο νερό, έχουν φαγούρα, νιώθουν άβολα και κρυώνουν πολύ εύκολα».

Οι τρεις πιγκουίνοι της φωτογραφίας, βγήκαν από τη θάλασσα για να ζεσταθούν με την θερμότητα από το ενεργό ηφαίστειο που όχι απλά βρίσκεται στο νησί αλλά μάλλον είναι ολόκληρο το νησί. Αν έπρεπε να το περιγράψουμε, θα λέγαμε πως είναι μια λωρίδα γης σε σχήμα ντόνατ.

Οι σκουριασμένες δεξαμενές – υπολείμματα της βιομηχανίας φαλαινοθηρίας που κυριαρχούσε στο νησί στις αρχές του 20ού αιώνα – προσφέρουν στους πιγκουίνους επιπλέον προστασία από τον άνεμο, ειδικά κατά την κρίσιμη περίοδο που παλεύουν να παραμείνουν ζεστοί μέχρι να αποκτήσουν τα νέα φτερά τους.

Αυτή ακριβώς η προσαρμοστικότητα είναι που βοηθά τους πιγκουίνους gentoo να ευδοκιμούν.

Νικητές και ηττημένοι της κλιματικής αλλαγής

Αυτό το είδος πιγκουίνων μπορεί να ανακηρυχθεί νικητής της κλιματικής αλλαγής. Ο πληθυσμός τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε αυτό το μέρος της Ανταρκτικής επειδή τους αρέσει η ζέστη και μπορούν να διαχειριστούν την υγρασία. Απλώς συνεχίζουν να μετακινούνται νοτιότερα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των gentoo αυξήθηκε κατά περίπου 11% μεταξύ 2013 και 2020, με ακόμα πιο αισθητές αυξήσεις κατά μήκος της Δυτικής Χερσονήσου της Ανταρκτικής, φτάνοντας το 23%.

Όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όλους… Οι δύο κοντινότεροι συγγενείς του πιγκουίνου gentoo, ο πιγκουίνος chinstrap και ο πιγκουίνος Adélie, είναι οι ηττημένοι της κλιματικής αλλαγής. Οι πληθυσμοί των chinstrap έχουν ήδη μειωθεί δραματικά σε όλη την Ανταρκτική Χερσόνησο. Οι πιγκουίνοι Adélie έχουν επίσης καταγράψει πτώση 65% μέσα σε 25 χρόνια στην Ανταρκτική Χερσόνησο, και προβλέπεται ότι η πλειονότητα των πληθυσμών τους θα βρίσκεται σε μείωση μέχρι το τέλος του αιώνα.

YouTube thumbnail

Τι κάνει τους πιγκουίνους gentoo να ξεχωρίζουν

Μια σειρά από χαρακτηριστικά βοηθά τους gentoo να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι ιδιότροποι στο φαγητό, σε αντίθεση με τους δύο κοντινότερους συγγενείς τους, αλλάζουν τη διατροφή τους από κριλ σε ψάρια και το αντίστροφο, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο.

Και αν τα αυγά τους καταστραφούν από μια ξαφνική πλημμύρα ή μια απρόσμενη χιονοθύελλα, κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνό με την κλιματική αλλαγή, μπορούν απλώς να γεννήσουν περισσότερα αυγά. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, καθώς κανένας από τους συγγενείς τους δεν μπορεί να γεννήσει πολλές φορές μέσα στην ίδια περίοδο. Οι gentoo μπορούν επίσης να αλλάξουν ριζικά την περίοδο αναπαραγωγής τους για να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαφορών είναι όλο και πιο εμφανές, καθώς στην Ανταρκτική γίνεται κάτι σαν… κατάληψη από τους πιγκουίνους gentoo.

Προς το παρόν κανένας πιγκουίνος δεν αναπαράγεται στο εσωτερικό της νήσου Deception. Οι εκρήξεις του ηφαιστείου τα τελευταία 7.000 χρόνια έχουν εξ ολοκλήρου εξολοθρεύσει επανειλημμένα τους πληθυσμούς των πιγκουίνων στην περιοχή.

Παρά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και το βιομηχανικό του παρελθόν, το νησί παραμένει ένα μοναδικό καταφύγιο για την άγρια ζωή.

Για τον φωτογράφο Μπαρά, είναι ένα μέρος όπου οι δυνάμεις της φύσης και του ανθρώπου συγκρούονται. «Μπορείς να νιώσεις κάτι πολύ ισχυρό», λέει. «Είναι σαν να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Τον γεωλογικό χρόνο, τη φύση, ίσως και την παροδικότητα του πολιτισμού μας».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]