El Niño 2026: Οι επιστήμονες φοβούνται ακραία εξέλιξη, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι έρχεται

5 λεπτά
El Niño 2026: Οι επιστήμονες φοβούνται ακραία εξέλιξη, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι έρχεται

Τα μεγαλύτερα μετεωρολογικά κέντρα του κόσμου συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση ότι το φαινόμενο El Niño επιστρέφει δυναμικά μέσα στο 2026.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει αν πρόκειται για ένα συνηθισμένο επεισόδιο ή για ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο κλίμα.

Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταση που μπορεί να αποκτήσει το El Niño τους επόμενους μήνες.

Η αμερικανική NOAA και το Climate Prediction Center (CPC) εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 80% να αναπτυχθεί το φαινόμενο κατά το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2026 και να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα του 2026-27 στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν το νέο El Niño θα εξελιχθεί σε ένα από τα ιστορικά ισχυρότερα επεισόδια, όπως εκείνα του 1997-98 ή του 2015-16, τα οποία προκάλεσαν έντονες κλιματικές μεταβολές σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Στις τελευταίες αναλύσεις τους, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής εικόνα για το αν το φαινόμενο θα είναι ασθενές, μέτριο ή εξαιρετικά ισχυρό. Με απλά λόγια, η επιστροφή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη, όχι όμως και η τελική του ένταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, διεθνή μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τον όρο «Super El Niño». Παρ’ όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αποτελεί επίσημη επιστημονική κατηγορία, αλλά περισσότερο έναν δημοσιογραφικό χαρακτηρισμό.

Οι επιστήμονες βασίζονται κυρίως στον δείκτη ONI για να κατατάξουν τα επεισόδια El Niño σε ασθενή, μέτρια, ισχυρά και πολύ ισχυρά, ανάλογα με τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις που καταγράφονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην ιστορία των μετρήσεων, μόνο τρία επεισόδια έχουν καταγραφεί ως εξαιρετικά ισχυρά: το 1982-83, το 1997-98 και το 2015-16, όταν οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες ξεπέρασαν τους +2 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Niño 3.4.

Αν το El Niño του 2026 κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα, τότε ενδέχεται να προστεθεί στη λίστα των πιο έντονων φαινομένων που έχουν καταγραφεί ποτέ. Μέχρι στιγμής όμως, κανένα κλιματικό μοντέλο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ένα τέτοιο σενάριο με βεβαιότητα.

Το El Niño και η La Niña αποτελούν φυσικά φαινόμενα της κλιματικής μεταβλητότητας και εμφανίζονται εδώ και δεκαετίες με ακανόνιστη συχνότητα. Από τα μέσα του 20ού αιώνα έχουν καταγραφεί περίπου 20 έως 25 επεισόδια για κάθε φαινόμενο.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι προβλέψεις της άνοιξης θεωρούνται παραδοσιακά πιο αβέβαιες λόγω του λεγόμενου “spring forecast barrier”, μιας περιόδου κατά την οποία τα προγνωστικά μοντέλα δυσκολεύονται να εκτιμήσουν σωστά την εξέλιξη του ENSO.

Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες καλούν το κοινό να αντιμετωπίζει με προσοχή τους υπερβολικούς τίτλους και τις κινδυνολογικές προβλέψεις, βασιζόμενο κυρίως στις επίσημες ενημερώσεις από τη NOAA, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και τα διεθνή κλιματικά κέντρα.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Tags:
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version