Προϊστορικός καρχαρίας «συλλαμβάνεται» για πρώτη φορά από κάμερα [βίντεο]

17/12/16 • 20:01 | UPD 17/12/16 • 20:01

Εδώ και πολλά χρόνια πιθανολογείται πως στα βάθη των ωκεανών ζουν πλάσματα, που, ίσως, προϋπήρχαν ακόμα και των δεινοσαύρων.

Ένα από αυτά τα είδη που οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ζουν 20.000 και βάλε λεύγες κάτω από τη θάλασσα, αλλά δεν είχαν ποτέ (μέχρι πριν κάποια χρόνια) την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν σε βίντεο, είναι ο μυτόγκας καρχαρίας-φάντασμα Blue Chimaera, ή Hydrolagus trolli, όπως τον βάφτισε η μανούλα του.

Εικάζεται ότι αυτό είναι το πρώτο βίντεο που καταγράφει την κίνηση αυτού του πλάσματος, το οποίο τραβήχτηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας του Ενυδρείου του Κόλπου του Monterrey στην California πριν 6 χρόνια και δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα. Το φυσικό περιβάλλον του Δημήτρη Παπδόπουλου των προϊστορικών κατοίκων του βυθού είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οπότε μια έξτρα ανακάλυψη που προσέφερε το βίντεο είναι ότι ο Hydrolagus ζει και στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ο λεπτόσωμος καρχαρίας αυτός δεν είναι σαν τους καρχαρίες που ξέρουμε. Αυτά που τον χαρακτηρίζουν είναι: το μυτερό του ρύγχος, τα μάτια-φινιστρίνι (παίξτε φωτοσοπιές με Κούλη ελεύθερα) και αυτά τα περίεργα κανάλια γύρω από τα μάτια και τα αυτιά, σαν να έχει φτιάξει το πρόσωπό του από κομμάτια ομοειδών του που κατασπάραξε. Στερείται, όμως, αιχμηρών οδόντων που σημαίνει πως αναζητά την τροφή του σε πολύ μικρότερα θηράματα.