Ρύπανση των Ωκεανών: Ένα πρόβλημα που ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει λύσει

05/11/16 • 08:00 | UPD 05/11/16 • 08:00

Τουλάχιστον το 80% της μόλυνσης των ωκεανών, προέρχεται από τα «κατορθώματα» της ξηράς και πιο συγκεκριμένα του ανθρώπου. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο άνθρωπος έχει κάνει τις θάλασσες έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Από τον Άρη Σώζο

Μέσα σε έναν χρόνο, τα σκουπίδια των ανθρώπων στους ωκεανούς, είναι τρεις φορές το βάρος των ψαριών που αλιεύονται.

Ένα ποσοστό που πλησιάζει το 18% και είναι επίσης υπεύθυνο για τις μολύνσεις, είναι τα επιβατικά πλοία των γραμμών. Υπολογίζεται ότι ένα μεσαίο καράβι ρίχνει εκατομμύρια απόβλητα μέσα στις θάλασσες.

Τα μεγάλα μεταγωγικά που μεταφέρουν  αργό πετρέλαιο δεν εξαιρούνται. Οι πετρελαιοκηλίδες που δημιουργούν κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες: στις μεγάλες διαρροές(πάνω από 700 τόνους πετρελαίου), στις μεσαίες διαρροές (από 7 – 700 τόνους) και στις μικρές διαρροές (λιγότερο από 7 τόνους πετρελαίου).

Για πρώτη φορά το 2009, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των ψαριών στους ωκεανούς. Παράλληλα, αρκετά είδη δεν έχουν εμφανιστεί για μεγάλο διάστημα στα κεντρικά σημεία που εντοπιζόντουσαν αρχικά.

Τα πλαστικά σκουπίδια, τα συντρίμμια των πλοίων και πολλοί άλλοι ρύπο, έχουν δημιουργήσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές όπως τους περίφημους έλικες.  Το χειρότερο, είναι πως τόσο τα ψάρια όσο και τα πτηνά, πεθαίνουν επειδή καταπίνουν κομμάτια από πλαστικό.

Οι θάνατοι και οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση των παράκτιων υδάτων, κοστίζουν στη  παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 12,3 δις δολάρια το χρόνο.

Τα πλαστικά απόβλητα σκοτώνουν κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο θαλάσσια πουλιά, 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια. Τα πλαστικά δεν καταστρέφονται, αλλά διατηρούνται στο οικοσύστημα μας, προκαλώντας θανάτους σε όλη τη θαλάσσια ζωή.

Παρ’ όλες τις οικολογικές καταστροφές που έχει προξενήσει ο άνθρωπος στη θάλασσα, συνεχίζει να τρέφεται από αυτήν. Τουλάχιστον 3,5 δις άνθρωποι εξαρτώνται από τον ωκεανό για την πρωταρχική πηγή διατροφής τους.

Οι χημικές τοξίνες επηρεάζουν την ζωή των θαλάσσιων ζώων σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι  νομίζουμε. Προκαλεί προβλήματα στη συμπεριφορά, στη φυσιολογία και στην αναπαραγωγή.

Τα 1,2 τρισεκατομμύρια γαλόνια ανεπεξέργαστων λυμάτων οφείλονται σε βιομηχανικά απόβλητα που εκχέονται στα ύδατα των ΗΠΑ ετησίως .

Με την ρύπανση της θάλασσας και ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από το πετρέλαιο, έχει παρατηρηθεί η έλλειψη του τόνου. Ο τόνος εκτός του ότι έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι και το ψάρι στο οποίο βασίζονται πάνω από 1 δις άνθρωποι για την καθημερινή διατροφή τους. Φέτος για πρώτη φορά βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τοξικότητας στα ψάρια.

Ένα μόνο λίτρο λαδιού μηχανής, μπορεί να μολύνει πάνω από 2 εκατομμύρια γαλόνια θαλασσινού νερού. Καθώς η ουσία «ταξιδεύει» στη θάλασσα, η μόλυνση αυξάνεται.

Τα δοχεία από πλαστικό και μέταλλο είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα απορρίμματα.

Κάποιες παραλίες το φθινόπωρο και ειδικότερα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, είναι πιο βρόμικες από το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα απορρίμματα των παραθεριστών και των λουόμενων από το καλοκαίρι, συνεχίζουν και ταξιδεύουν στη θάλασσα λόγω των ισχυρών ανέμων. Επίσης τα κύματα ξεβράζουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί από το καλοκαίρι χάρη σε λουόμενους.