20/06/17 • 08:18 | UPD 20/06/17 • 10:55

Τήλος: Το πρώτη νησί της Μεσογείου με ηλιακή και αιολική ενέργεια

Με μια σημαντική πρωτιά φλερτάρει η Τήλος, αφού σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από τις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στο στόχο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030.

Στην ουσία, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Η ιδέα μπήκε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του σχεδίου.

Από χθες βρίσκονται στο νησί και μέλη της κυβέρνησης, για να γιορτάσουν μαζί με τους 800 μόνιμους κατοίκους την ενεργειακή πρωτοπορία της Τήλου, παρά το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχες προσπάθειες, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιδράσει αρνητικά.

Η ιδέα που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή αφορά το πρόγραμμα TILOS και το κόστος του αναμένεται συνολικά να φτάσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. να προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της WWF Ανθιμος Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο, το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 με πρωτοβουλία του ΑΕΙ Πειραιά. Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, την επόμενη βδομάδα θα γίνει η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού πάρκου και από Σεπτέμβρη θα εγκατασταθούν οι μπαταρίες, οπότε από το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το σύστημα να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία.

Οπως σημειώνει η WWF, ήδη και χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων πραγματοποιείται εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού, με δυνατότητα και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων προς όφελος των νησιωτών, καθιστώντας την Τήλο την πρώτη περιοχή στη χώρα όπου πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών σε καθολικό βαθμό.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με την Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνά μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος. Σκοπός του προγράμματος, λοιπόν, είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασύνδεση αυτή.

Χαρακτηριστικά έργου

Στο έργο με την ονομασία TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Η Τήλος πρόκειται να είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι’ αυτό αποκαλείται και ως το πρώτο «πράσινο νησί». Το πρόγραμμα TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας.
Στόχοι προγράμματος

– Μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ και υψηλά επίπεδα ενεργειακής αυτονομίας για το έξυπνο μικροδίκτυο (~100%) αλλά και ολόκληρο το νησί της Τήλου (>60%)

– Εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς το σύστημα Νίσυρος-Κως υπό εγγυημένους όρους

– Ευστάθεια του τοπικού ηλεκτρικού μικροδικτύου

– Επικουρικές υπηρεσίες προς το δίκτυο του συστήματος Νίσυρος-Κως

Επιπλέον, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του νησιού, κατά ελάχιστο σε ποσοστό 60%-70% και στη συνέχεια στο 100% με τη δυνατότητα τις καλές μέρες να υπάρχει και περίσσευμα. Από την ολοκλήρωση του σχεδίου προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 350.000 ευρώ ετησίως (κόστος ηλεκτροπαραγωγής).

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxipnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή