Δεν πήρε απόφαση για τις αμβλώσεις στην Β. Ιρλανδία το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας

07/06/18 • 15:18 | UPD 07/06/18 • 15:35

Επικαλούμενο διαδικαστικό κώλυμα το Ανώτατο Δικαστήριο στην Βρετανία αρνήθηκε να λάβει επίσημη απόφαση για τον νόμο για τις αμβλώσεις

Επικαλούμενο διαδικαστικό κώλυμα το Ανώτατο Δικαστήριο στην Βρετανία αρνήθηκε να λάβει επίσημη απόφαση για τον νόμο για τις αμβλώσεις στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία προσέφυγε ενώπιον της ανωτάτης δικαστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου για να κρίνει εάν η σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης στην βρετανική επαρχία είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «δεν έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει τέτοιου είδους προσφυγή».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί εάν η απαγόρευση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την ζωή της μητέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ