Υπεγράφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβάσεις ανάμεσα στη Chevron και τη Helleniq Energy για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Οι αποφάσεις φέρουν την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, επικυρώνοντας την ανάθεση του έργου στο επενδυτικό σχήμα Chevron – Helleniq Energy. Η συμφωνία αφορά τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2025 από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Η διαδικασία επιλογής
Η επιτροπή αξιολόγησης της ΕΔΕΥΕΠ ολοκλήρωσε την εξέταση των προσφορών και τις διαπραγματεύσεις με την Chevron, που είναι ο operator της κοινοπραξίας, εισηγούμενη την κατακύρωση του διαγωνισμού. Έτσι, η «Chevron Greece Holdings – Helleniq Upstream» ανακηρύχθηκε «Επιλεγείς Αιτών» του διαγωνισμού.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη κοινοπραξία ήταν η μοναδική συμμετέχουσα στη διαδικασία. Η Chevron είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στις αρχές του 2025, διεκδικώντας τα τέσσερα θαλάσσια blocks:
-
«Νότια της Πελοποννήσου»,
-
«Α2»,
-
«Νότια της Κρήτης I»,
-
«Νότια της Κρήτης II».
Τα επόμενα βήματα
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η οριστικοποίηση και υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων μεταξύ της Chevron και του Ελληνικού Δημοσίου. Με την ολοκλήρωση των συμφωνιών, ανοίγει ο δρόμος για σεισμικές έρευνες και την αξιολόγηση της ύπαρξης ενεργειακών κοιτασμάτων στις επίμαχες θαλάσσιες ζώνες.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τις ενεργειακές έρευνες της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα το επενδυτικό αποτύπωμα της Helleniq Energy και την παρουσία της Chevron στην ελληνική αγορά.

