Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: «Έμφραγμα» στον Κηφισό – Ουρές χιλιομέτρων – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ρεύμα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις διακοπές ρεύματος – Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια

5 λεπτά
Ρεύμα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις διακοπές ρεύματος – Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια

Τη Δευτέρα, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του τρόπου πληρωμής για την προμήθεια του φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να δηλώνει έτοιμη, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ακόμη και για τα πιο δυσμενή σενάρια.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με μία νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG». Παράλληλα, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel 4 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 1,7 GW, και αξιοποιείται ο αγωγός TAP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και η αύξηση της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Οσον αφορά στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η χώρα θα θέσει, χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το θέμα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τρέχει» ήδη το σχέδιο για την εφοδιαστική επάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο, όπως η διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση και μεγιστοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και την αύξηση της προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG). Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν τεθεί όλες σε λειτουργία και έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, αξιοποιώντας τα αποθέματά τους, ενώ είναι αυξημένη η παραγωγή των υδροηλεκτρικών. Παράλληλα, οι τρεις μονάδες διπλού καυσίμου μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη, το 2023, μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ετσι, και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα παρέχει τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναλογικά με οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Στοιχεία αποκοπών ρεύματος

Μειωμένες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι οι διακοπές ηλεκτροδότησης το 2021 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, πέρσι υπήρξαν 274.222 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις, δεδομένου ότι στο μεταξύ διάστημα μεσολάβησαν διακανονισμοί.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διακόπηκε η ηλεκτροδότηση το 2017 ήταν 233.092, το 2018 ήταν 220.314 το 2019 ήταν 172.843, το 2020 ήταν 186.887, το 2021 ήταν 168.471 και το 2022 είναι μέχρι στιγμής 56.755.

Επίσης, ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους έγινε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης μετά από διακοπή λόγω οφειλής το 2017 ήταν 168.622, το 2018 ήταν 156.137, το 2019 ήταν 128.001, το 2020 ήταν 121.194, το 2021 ήταν 112.434 και το 2022 είναι ήδη 30.011.

Οσον αφορά στους πελάτες της ΔΕΗ, το 2016 υπήρξαν 313.604 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 145.053 συνδέσεις. Το 2017, 524.269 αιτήματα διακοπής και κόπηκαν 223.854 συνδέσεις. Το 2018, 487.075 αιτήματα διακοπής και κόπηκαν 194.881 συνδέσεις. Το 2019, 312.640 αιτήματα διακοπής και κόπηκαν 133.678 συνδέσεις. Το 2020, 374.153 αιτήματα διακοπής και κόπηκαν 137.260 συνδέσεις. Το 2021, 274.222 αιτήματα διακοπής και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις.

Επισημαίνεται ότι γενικώς τα αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης δεν συμπίπτουν με τις διακοπές ρεύματος που τελικά γίνονται.

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικά: Πολυμέτωπη η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Κορονοϊός: Τίτλοι τέλους για τα μέτρα της πανδημίας – Τι θα ισχύει από την Πρωτομαγιά

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γύρισε στο σημείο της επίθεσης και συγκλόνισε τους πάντες

Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα της Ελλάδας στα νησιά μετά το μπαράζ παραβιάσεων

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό

Ηπατίτιδα: Ψάχνουν ύποπτα περιστατικά και στην Ελλάδα

Δολοφονία Σκαφτούρου: Σαρώνουν τις επικοινωνίες των δραστών

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]