Τα στοιχεία αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, όπου η διοίκηση ανέλυσε την εικόνα του δεκαμήνου, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των περισσότερων αεροδρομίων του δικτύου συνεχίστηκε σταθερά, παρά τις πιέσεις που ασκούν συγκεκριμένοι προορισμοί.
Μείωση
Η Σαντορίνη παραμένει ο βασικός αρνητικός παράγοντας της συνολικής επίδοσης. Το αεροδρόμιο του νησιού (JTR) κατέγραψε μείωση 19,3% τον Οκτώβριο, περίπου 56.000 λιγότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαιώνοντας μια πορεία που διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Με εξαίρεση το μικρότερο βάθος της πτώσης στους μήνες αιχμής, η τάση παραμένει έντονα αρνητική. Η πορεία της χρονιάς είναι χαρακτηριστική: -27,8% τον Απρίλιο, -21,4% τον Μάιο, -17,2% τον Ιούνιο, -11,6% τον Ιούλιο, -9,4% τον Αύγουστο, -15,2% τον Σεπτέμβριο και ξανά -19,3% τον Οκτώβριο. Η επαναφορά της βαθύτερης πτωτικής εικόνας στα τέλη της σεζόν δείχνει ότι ο συγκεκριμένος προορισμός δεν ακολούθησε το μοτίβο ανάκαμψης που καταγράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου.
Στον αντίποδα, η ισραηλινή αγορά συνέχισε να κινείται δυναμικά. Παρά τα γεγονότα που είχαν προκαλέσει ανησυχία στις αρχές του καλοκαιριού, η κίνηση όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά παρουσίασε αύξηση 27,4%, δηλαδή 16.000 επιπλέον επιβάτες τον Οκτώβριο. Η διατήρηση αυτής της ανοδικής τάσης συνέβαλε ουσιαστικά στην εξισορρόπηση των πιέσεων που άσκησε η Σαντορίνη στο συνολικό αποτέλεσμα.
Ο μέσος συντελεστής πληρότητας στα αεροδρόμια του δικτύου διαμορφώθηκε στο 82,1%, οριακά χαμηλότερος από το 83,6% του Οκτωβρίου 2024. Η μικρή αυτή μείωση συνδέεται με τη λήξη της θερινής περιόδου της IATA, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου, αν και η συνολική κίνηση παρέμεινε υψηλή, χάρη στη γενικευμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσαν τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Μυκόνου (JMK), της Κεφαλονιάς (EFL) και σε μικρότερο βαθμό της Ζακύνθου (ZTH), όπου η δραστηριότητα φάνηκε να περιορίζεται νωρίτερα.
Αγορές
Σε επίπεδο αγορών, η εικόνα είναι μικτή. Η Γερμανία κατέγραψε αύξηση 8,4%, προσθέτοντας 57.000 επιβάτες στο δίκτυο, ενώ η Πολωνία σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 21%, με 26.000 επιπλέον ταξιδιώτες. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε πτώση 2,6%, δηλαδή 20.000 λιγότερους επιβάτες, ενώ η εγχώρια ελληνική αγορά υποχώρησε κατά 2,2%, χάνοντας περίπου 16.000 επιβάτες σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.
Παράλληλα, αρκετοί προορισμοί συνέβαλαν καθοριστικά στη θετική εικόνα του Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη (SKG) διατήρησε ισχυρή δυναμική, σημειώνοντας αύξηση 9,7% και προσθέτοντας 67.000 επιβάτες, κυρίως λόγω της ενισχυμένης ζήτησης από τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Τουρκία. Η Κέρκυρα (CFU), επίσης, κινήθηκε ανοδικά, με αύξηση 12,5% και περίπου 50.000 περισσότερους επιβάτες, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από Γερμανία, Γαλλία και Ισραήλ. Στα Χανιά (CHQ) καταγράφηκε αύξηση 8,7% και προστέθηκαν 35.000 επιβάτες, με σημαντική συμβολή της Πολωνίας και της Μάλτας, που επέκτεινε τη δραστηριότητά της και τον Οκτώβριο.
Η Ρόδος (RHO) συνέχισε το σταθερά θετικό momentum της χρονιάς, με άνοδο 1,4% και 11.000 επιβάτες περισσότερους, ενώ η Κως (KGS) ενίσχυσε την εικόνα της περιόδου με αύξηση 5,9% και επιπλέον 20.000 ταξιδιώτες. Αντίθετα, η Μύκονος παρουσίασε μείωση 10,7%, κυρίως λόγω μειωμένης ζήτησης από την ελληνική αγορά και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το Ισραήλ να αποτελεί την εξαίρεση.
Η εγχώρια επιβατική κίνηση συνολικά ανήλθε σε 714.000 ταξιδιώτες, σημειώνοντας μείωση 2,2% και καταλαμβάνοντας ποσοστό 20,4% επί του συνολικού συνόλου. Η Αθήνα διαχειρίστηκε 588.552 επιβάτες, με μικρή πτώση 1,6%, ενώ ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 39.996 επιβάτες και οριακή άνοδο 1,1%, το Ηράκλειο με 30.523 επιβάτες και άνοδο 17,6%, η Ρόδος με 13.688 επιβάτες και αύξηση 4% και τα Χανιά με 13.832 επιβάτες και αξιοσημείωτη άνοδο 25,9%.
Η διεθνής αγορά αποτέλεσε το 79,6% του συνόλου, φτάνοντας τους 4,63 εκατ. επιβάτες και σημειώνοντας αύξηση 5,3%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία βρέθηκαν στην κορυφή με 746.435 και 743.479 επιβάτες αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν η Πολωνία με 149.616 επιβάτες, η Ολλανδία με 114.090 και η Γαλλία με 108.773.
Η συνολική εικόνα του Οκτωβρίου καταδεικνύει ότι το δίκτυο της Fraport Greece διατηρεί ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, με πολλές αγορές και αεροδρόμια να συνεχίζουν να αυξάνουν τη συμβολή τους, ακόμη και μετά το τέλος της θερινής περιόδου, επιβεβαιώνοντας την επιμήκυνση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.
Γ. Βήλος: «Στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας»
Η Fraport Greece διοργάνωσε πρόσφατα εκδήλωση ενημέρωσης για τους εκπροσώπους του Τύπου, με κεντρικό μήνυμα «Balancing Growth Through Shared Purpose». Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση της επιβατικής κίνησης για το 2025, καθώς και στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό. Εκ μέρους της Fraport Greece, o κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, παρουσίασε τα βασικά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Ο κ. Βήλος δήλωσε σχετικά: «Η σταθερά ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμιά μας αποτυπώνει τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και επιβεβαιώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προορισμών που εξυπηρετούμε. Ως Fraport Greece, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας, επενδύοντας με συνέπεια στη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών, στη βελτίωση των υπηρεσιών και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ενισχύουν την εμπειρία του ταξιδιώτη».

