Δέκα απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για τη δράση του ΕΣΠΑ «Παράγουμε στην Ελλάδα», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, έρχονται να λύσουν σημαντικές απορίες των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως από την πρωτοβουλία ενισχύονται υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και σε κλάδους όπου παρατηρείται σημαντική ανισορροπία μεταξύ εγχώριας προσφοράς και ζήτησης.
Η δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης σε νευραλγικούς τομείς, καθώς και στην υποστήριξη και διεύρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτής, ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 100.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.
Η επιχορήγηση διαμορφώνεται από 50% έως 55% (με bonus ταχείας υλοποίησης ύψους 5%) επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
1 Για επενδυτικό σχέδιο με συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ποιο είναι το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό ίδιας συμμετοχής που πρέπει να τεκμηριωθεί;
Ως τυπική προϋπόθεση ορίζεται η εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του αιτούμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Στην προκειμένη περίπτωση, η επιχείρηση καλείται να αποδείξει το 25% των 400.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και όχι μέσω δανεισμού.
2 Βάσει ποιου έτους πραγματοποιείται ο υπολογισμός των ΕΜΕ για τον έλεγχο πλήρωσης της τυπικής προϋπόθεσης της 1 ΕΜΕ;
Λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ημερολογιακού έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση επιχείρησης που υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης τον Απρίλιο του 2026, η τήρηση της συγκεκριμένης προϋπόθεσης θα εξεταστεί με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή του ΕΦΚΑ-ΝΑΤ για το διάστημα από 1/1/2025 έως 31/12/2025.
3 Είναι δυνατή η υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφέρειες;
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στην ίδια κατηγορία Περιφερειών, δηλαδή είτε στις Περιφέρειες σε μετάβαση είτε στις λιγότερο αναπτυγμένες.
4 Οι ατομικές επιχειρήσεις είναι υπόχρεες καταχώρισης στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων βάσει του άρθρου 20 του N. 4557/2018 (Α’ 139);
Oχι, δεν υποχρεούνται σε εγγραφή στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, καθώς ως πραγματικός δικαιούχος λογίζεται ο ίδιος ο επιχειρηματίας/ιδιοκτήτης τους.
5 Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης υπάρχει υποχρέωση υποβολής εγγράφου αδειοδότησης για το σύνολο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επένδυσης;
Η υποχρέωση επισύναψης αδειοδοτικού εγγράφου αφορά τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ στους οποίους δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
6 Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής μπορούν να προσκομισθούν χρηματικά διαθέσιμα που τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συνδικαιούχους;
Η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών διαθεσίμων από λογαριασμό στον οποίο, εκτός από τον δικαιούχο, υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.
7 Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν σε ένα επενδυτικό σχέδιο δράσεις και δαπάνες που συνεισφέρουν σε μία από τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Eξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027;
Oχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Υποβάλλονται και εγκρίνονται αιτήσεις χωρίς τεκμηρίωση δράσεων ή δαπανών που να συνδέονται με την έξυπνη εξειδίκευση.
8 Η δαπάνη 01.09 «Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού» αποτελεί υποχρεωτική δαπάνη;
Ναι, είναι υποχρεωτική και πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
9 Σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της αναλυτικής πρόσκλησης της δράσης, απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή δύο προσφορών για κάθε δαπάνη καθαρής αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Η εν λόγω απαίτηση εφαρμόζεται σε επίπεδο δαπάνης ή κατηγορίας δαπάνης;
Η απαίτηση εφαρμόζεται σε επίπεδο δαπάνης (εγγραφής στο ΟΠΣΚΕ) για κάθε διακριτό ενιαίο φυσικό αντικείμενο. Αν δεν υποβληθούν τουλάχιστον δύο προσφορές, η σχετική δαπάνη απορρίπτεται. Επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κατάτμηση ενιαίας δαπάνης για το ίδιο φυσικό αντικείμενο με σκοπό την αποφυγή της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Μόνο στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης δεύτερης προσφοράς (π.χ. ειδικές κατασκευές κ.λπ.) μπορεί να υποβληθεί μία προσφορά, συνοδευόμενη από σχετική τεκμηρίωση.
10 Είναι επιλέξιμη η δαπάνη συμβουλευτικής υποστήριξης για τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης;
Επιλέξιμες θεωρούνται αποκλειστικά οι δαπάνες συμβουλευτικής υποστήριξης που σχετίζονται με την παρακολούθηση και διαχείριση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Συνεπώς, δαπάνες που αφορούν τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν είναι επιλέξιμες.
ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στους τομείς παρέμβασης του προγράμματος περιλαμβάνονται:
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υλικά,
- χημικά προϊόντα και πλαστικά,
- βασικά μέταλλα,
- ηλεκτρονικά,
- ηλεκτρικός εξοπλισμός και συσκευές,
- βιομηχανικά μηχανήματα,
- μεταφορικός εξοπλισμός,
- καταναλωτικά βιομηχανικά προϊόντα, όπως ένδυση, υπόδηση και έπιπλα.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επένδυσης της αναλυτικής πρόσκλησης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Η επένδυση να αφορά αποκλειστικά επιλέξιμο ΚΑΔ.
- Να έχουν τουλάχιστον μία ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), ενώ η αξιολόγηση πραγματοποιείται με συγκριτική διαδικασία.
ΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Μέσω του «Παράγουμε στην Ελλάδα» καλύπτονται δαπάνες που αφορούν:
- Εκσυγχρονισμός παραγωγής
Επενδύσεις σε σύγχρονο μηχανολογικό και παραγωγικό εξοπλισμό με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.
- Τεχνολογική αναβάθμιση
Υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, αυτοματισμών και ψηφιακών συστημάτων (Industry 4.0, IoT κ.ά.) για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
- Πιστοποιήσεις και ποιότητα
Απόκτηση πιστοποιήσεων ποιότητας και συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα, ώστε τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
- Σχεδιασμός και branding
Ανασχεδιασμός προϊόντων, βελτίωση σχεδιασμού και συσκευασίας, καθώς και ανάπτυξη branding για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας και της εμπορικής απήχησης στη διεθνή αγορά.
- Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού
Κάλυψη μισθολογικού κόστους εξειδικευμένου προσωπικού που συμβάλλει στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης.
Σημειώνεται πως η επιχείρηση δύναται να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματά της, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια κατηγορία Περιφερειών.























