ΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ

Αναδρομικά: Τα τελικά ποσά για 200.000 συντάξεις

25/06/18 • 10:00 | UPD 25/06/18 • 21:03

«Κλείδωσαν» οριστικά τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις από την επιστροφή παράνομων μειώσεων 22 μηνών,

«Κλείδωσαν» οριστικά τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις από την επιστροφή παράνομων μειώσεων 22 μηνών, με ποσά που ξεκινούν από 198 ευρώ και φτάνουν έως και 1.800 ευρώ.

Κατά μέσο όρο επιστρέφονται μία έως δύο ετήσιες επικουρικές συντάξεις των 150-170 ευρώ, από παρανόμως παρακρατηθείσες μειώσεις.

Προσοχή: Δεν πρόκειται για «δώρο» της κυβέρνησης, αλλά για παραδοχή της παρανομίας που ήρθε στο φώς από τον Ελεύθερο Τύπο και το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις». Είναι πανθομολογούμενο πως αν δεν υπήρχαν τα αποκαλυπτικά μας δημοσιεύματα και τα ντοκουμέντα, ουδείς θα σκεφτόταν από την κυβέρνηση να επιστρέψει κλεμμένα. Απόδειξη ότι οι συνταξιούχοι δεν ήξεραν ότι πέραν των μειώσεων, τους κλέβουν και με παράνομες κρατήσεις. Παρότι έπαιρναν τα ενημερωτικά στα χέρια τους κάθε μήνα, η παράνομη μείωση που επιβαλλόταν από το νόμο 3986/2011 σε ανύπαρκτο ποσό, έγινε αντιληπτή όταν ο «Ε.Τ.» ανέδειξε το θέμα με απανωτά πρωτοσέλιδα.

Το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί την παρανομία και οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν.

Μεγαλύτερη είναι η δικαίωση του «Ε.Τ.» γιατί απέδειξε ότι η υπεύθυνη, αποκαλυπτική και ερευνητική δημοσιογραφία λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.

Τα χρήματα των αναδρομικών έχουν υπολογιστεί και έχουν περαστεί στις «καρτέλες» 200.000 συνταξιούχων που τηρεί η ΗΔΙΚΑ, όμως το πράσινο φως για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους δεν έχει δοθεί ακόμη. Τα λεφτά τα έχουν «παρκάρει» αλλά δεν τα δίνουν ακόμη!!

Η ημερομηνία πληρωμής των αναδρομικών ήταν με την επικουρική μηνός Ιουλίου, γι’ αυτό και η ΗΔΙΚΑ πήρε το αρχείο με τους δικαιούχους και τα ποσά που αναλογούν στον καθένα από τα μέσα Ιουνίου.

Με τις τελευταίες πληροφορίες όμως που έρχονται στο φως από το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», η καταβολή των αναδρομικών, παρότι έχει περαστεί στο όνομα κάθε δικαιούχου, δεν θα γίνει με την επικουρική του Ιουλίου, αλλά πάει για αργότερα τον Αύγουστο, ή από το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας είχαν διαβεβαιώσει ότι μετά την ακύρωση των παράνομων μειώσεων που επιβάλλονταν σε 200.000 επικουρικές από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, θα γινόταν και η επιστροφή των αναδρομικών στους επόμενους μήνες.

Η διακοπή των παράνομων μειώσεων έγινε από τη σύνταξη Μαΐου 2018 και οι εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών ήταν για πληρωμή αναδρομικών Αύγουστο, ή και Ιούλιο.

Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap