Οι «παγίδες» στην συνταξιοδότηση των αγροτών

08/03/17 • 21:07 | UPD 08/03/17 • 21:07

Παγίδες στην έξοδο προς τη σύνταξη κρύβουν οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αγρότες ενώ όσοι είναι 67 ετών και δεν συμπληρώνουν 15 έτη μπορεί να μην πάρουν ούτε το προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων των 360 ευρώ, καθώς οι αιτήσεις τους απορρίπτονται σε ποσοστό που φτάνει στο 50%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ, για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων έχουν υποβληθεί περίπου 20.000 αιτήσεις και από αυτές το 50%, δηλαδή οι 10.000, έχουν απορριφθεί, όπως είπε αρμόδιο στέλεχος του οργανισμού στον «Αγροτικό Τύπο». Ο βασικός λόγος είναι επειδή οι ενδιαφερόμενοι υπερβαίνουν τα όρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος και δεν το δικαιούνται. Δευτερευόντως, αρκετοί παλιννοστούντες, ομογενείς κ.ά. πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά αποκλείονται λόγω της μη μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Το επίδομα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα και χορηγείται με τη βασική προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να μην παίρνουν σύνταξη από άλλον φορέα ή, αν έχουν σύνταξη και τυχόν άλλα εισοδήματα, αυτά να μην υπερβαίνουν ετησίως τα 4.320 ευρώ αν πρόκειται για ατομικό εισόδημα και τα 8.640 ευρώ αν πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα. Αν δηλαδή ένας ανασφάλιστος είναι 67 ετών και έχει ένα εισόδημα από γεωργική εκμετάλλευση 2.500 ευρώ το χρόνο, αλλά η σύζυγος παίρνει σύνταξη 6.400 ευρώ το χρόνο, δεν δικαιούται να πάρει επίδομα από τον ΟΓΑ.

Αν όμως η σύνταξη της συζύγου είναι 4.800 ευρώ, τότε ο σύζυγος δικαιούται επίδομα μέχρι να φτάσει στο εισοδηματικό όριο του οικογενειακού εισοδήματος, δηλαδή θα πάρει τόσο επίδομα μέχρι το οικογενειακό τους εισόδημα να φτάσει στα 8.640 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, αν ο σύζυγος έχει 2.500 ευρώ εισόδημα το χρόνο και η σύζυγος 4.800 ευρώ, τότε το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται στα 7.300 ευρώ, ενώ το όριο για τη λήψη του επιδόματος είναι 8.640 ευρώ. Ο ανασφάλιστος σύζυγος λοιπόν δικαιούται να πάρει επίδομα ίσο με τη διαφορά των 8.640-7.300, δηλαδή δικαιούται 1.340 ευρώ το χρόνο ή 111 ευρώ το μήνα.

Μεγαλύτερες όμως είναι οι παγίδες για όσους έχουν ένσημα ώστε να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ, είτε με 40 χρόνια στα 62 είτε με λιγότερα στα 67.

Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είναι ότι πρέπει να έχουν απαραίτητα 15 έτη πληρωμένων εισφορών στον ΟΓΑ και αν δεν έχουν τα χρόνια, τότε να αποδεικνύεται η 25ετής ενασχόλησή τους με τη γεωργία, μέσα από την εγγραφή τους και την παραμονή τους στον ΟΓΑ.

Οι ασφαλισμένοι που είχαν αρχικά άλλο ταμείο και έχουν τον ΟΓΑ ως τελευταίο φορέα, παίρνουν σύνταξη στα 62 αν έχουν 40 χρόνια εισφορών, εκ των οποίων αν τα 15 δεν τα έχουν στον ΟΓΑ, θα συνταξιοδοτηθούν στα 67. Στη 15ετία δεν συνυπολογίζονται αναγνωριζόμενοι-πλασματικοί χρόνοι.

Για σύνταξη λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει:

1. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους,

2. Να έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη ασφάλισης και αντίστοιχης καταβολής εισφορών. Τυχόν χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από τον ΟΓΑ συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

3. Να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και το 62ο έτος της ηλικίας τους. Οταν ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αλλά ο ασφαλισμένος δεν έχει 15 έτη, καθώς και αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τότε η αίτηση δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας των ασφαλισμένων.

Για τα 40 έτη έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν ως και 7 πλασματικά χρόνια, συνυπολογίζοντας χρόνο στρατιωτικής θητείας, σπουδών, παιδιών, καθώς και το χρόνο της πρόσθετης ασφάλισης.

Στη διαδοχική ασφάλιση όταν ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος φορέας αλλά δεν
πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (40 έτη και ηλικία 62)
ή δεν είναι αρμόδιος φορέας επειδή ο ασφαλισμένος δεν έχει

1.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά στον ΟΓΑ, εκ των οποίων οι 500 την τελευταία πενταετία, τότε η αίτηση για σύνταξη δεν διαβιβάζεται στον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα και βγαίνει απορριπτική απόφαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται να αναγνωριστούν πλασματικοί χρόνοι ώστε οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τις 1.500 ημέρες ώστε η αίτηση να εξεταστεί από τον ΟΓΑ.

Ψαλίδι 60%

Την ίδια στιγμή, στον αέρα παραμένουν οι νέες συντάξεις για όσους πρόκειται να υποβάλουν φέτος τις αιτήσεις τους (γεννηθέντες το 1950).

Παρότι για τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων έχουν βγει εγκύκλιοι, για τον ΟΓΑ δεν έχει ακόμη καθοριστεί πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2017.
Παράλληλα έρχεται και μείωση σύνταξης κατά 60% για όσους είναι συνταξιούχοι και αναλαμβάνουν εργασία από 13/5/2016 και μετά, είτε στα χωράφια είτε σε άλλη απασχόληση που δηλώνεται.
Από το υπουργείο Εργασίας συζητείται η περικοπή της σύνταξης κατά 60% να «παγώσει» για ένα διάστημα δυο ετών.

Διευκολύνσεις συζητούνται και στο θέμα των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016, καθώς αντί να πληρωθούν τον Ιούνιο του 2017, μελετάται να παραταθεί η πληρωμή τους κατά ένα τρίμηνο, δηλαδή ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από τη στάση των δανειστών, καθώς τυχόν διπλή παράταση (στο νομοθετημένο ψαλίδι στις συντάξεις και στην καταβολή εισφορών του 2016) θα πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ότι δεν ρίχνει έξω ούτε τη συνταξιοδοτική δαπάνη ούτε τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Οι νέες συντάξεις έχουν διπλό σύστημα υπολογισμού. Ενα ποσοστό θα υπολογίζεται με το παλιό σύστημα και ένα ποσοστό σύνταξης με το νέο καθεστώς.

Για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1/1/2017 έως 31/12/2017 το 93,8% της σύνταξης θα αποτελείται από τις παλιές διατάξεις του ΟΓΑ (βασική σύνταξη + εισφορές) και το 6,20% από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης (νέο σύστημα).

Για κάθε έτος ως το 2031 θα μειώνεται το ποσοστό σύνταξης που θα καταβάλλεται με το παλιό σύστημα και θα αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης με το νέο σύστημα.

Οσοι κάνουν αίτηση το 2018, θα πάρουν το 12,90% της σύνταξης με το νέο σύστημα και το 87,10% με το παλιό. Οσοι κάνουν αίτηση το 2019, θα έχουν 19,60% με το νέο σύστημα και 80,40% σύνταξη με το παλιό σύστημα. Αν δηλαδή το τελικό ποσό είναι 500 ευρώ, τα 402 ευρώ θα είναι η σύνταξη με το παλιό σύστημα και τα 98 ευρώ η σύνταξη με το νέο σύστημα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» της Έντυπης έκδοσης του Ελευθέρου Τύπου