Έρχεται και δεύτερη πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες

22/06/17 • 18:00 | UPD 22/06/17 • 18:30

Στην τελική ευθεία για την έκδοση της 2ης πρόσκλησης για τους νέους αγρότες σε Ηπειρο, Αττική, Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού χθες έδωσε στη δημοσιότητα την προδημοσίευση της πρόσκλησης.

Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες, εντός του Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 για το έτος 2017 θα έχει προκηρυχθεί. Στόχος του είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Στo πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση, κάθε υποψήφιος δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση στήριξης σε μία μόνο από τις τέσσερις Περιφέρειες που αφορά η 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr/mis.

Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας με συγκριτική αξιολόγηση, δηλαδή κατά απόλυτη φθίνουσα σειράς κατάταξης, βάσει κριτηρίων επιλογής που ορίζονται στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2017, με βασικό όρο την επίτευξη του ελάχιστου ορίου βαθμολογίας, το οποίο είναι ίσο με 40 βαθμούς (40% της μέγιστης βαθμολογίας) και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, ανά Περιφέρεια.

Στους νέους αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες οι δικαιούχοι του προγράμματος να παραμείνουν στην αγροτική δραστηριότητα και να μην την εγκαταλείψουν, όπως έγινε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. «Το μεγάλο πρόβλημα με τους νέους αγρότες είναι ότι 9 στους 10 που εντάχθηκαν στο μέτρο την προηγούμενη προγραμματική περίοδο τελικά εγκατέλειψαν τη γεωργία. Ο αγροτικός χώρος έχει δυσκολίες. Μόνο στις περιπτώσεις που η κληρονομιά ήταν του πατέρα, υπήρχε κάποιος λόγος για να κρατηθεί η δραστηριότητα. Για τους νέους αγρότες εμείς είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τις περιφέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα προγράμματα

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν στο προσεχές διάστημα, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι έως το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων (ύψους 160 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα κάλυψης ζημιών (ύψους 50 εκατ. ευρώ). Μιλώντας για το τελευταίο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το έχουμε ανάγκη για να αποκατασταθούν οι ζημιές, για παράδειγμα, σε ένα θερμοκήπιο που έχει καταστραφεί. Αν πρόκειται για ένα θερμοκήπιο που μπορεί να επανέλθει στην παραγωγή θα του πούμε έλα εδώ, με το συγκεκριμένο μέτρο εμείς σου καλύπτουμε τις ζημιές, ξεκίνα τις επισκευές. Και μάλιστα η ενίσχυση μπορεί να καλύψει μέχρι και το 100% των ζημιών εφόσον το τεκμηριώσεις. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 45-50 εκατ. αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πόρους εάν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη».

Ωστόσο, ο κ. Κασίμης εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα παραπάνω μέτρα θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, αλλά και της σύστασης Ομάδων Παραγωγών αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι τέλος Ιουλίου.

Ως προς το μέτρο της Μεταποίησης, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα υποβολής αιτήσεων κατατέθηκαν και οριστικοποιήθηκαν 27 επενδυτικά σχέδια ύψους 57 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κασίμης συμπλήρωσε ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν λάβει προκαταβολή (το 70%) όσοι εντάχθηκαν στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας.

Σχετικά με τα προγράμματα Leader, αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν προκηρυχθεί τα ιδιωτικά και τα δημόσια προγράμματα, ενώ έτοιμο σε ποσοστό 50% είναι το θεσμικό πλαίσιο για προγράμματα υδατοκαλλιέργειας.

Απορρόφηση

Στο μεταξύ, η απορρόφηση των πόρων των Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 βρίσκεται στο 12,53%, με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Το ποσοστό αυτό οφείλεται στην καταβολή οφειλών από ανειλημμένες υποχρεώσεις του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι το 2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΠΑΑ 2014 – 2020, οι πληρωμές ανήλθαν στα 650 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (566,8 εκατ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή). Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών την Ε.Ε., ξεπερνώντας χώρες που είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα». Τέλος, το 2017 η απορρόφηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Γωγώ Κατσέλη

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Τετάρτης