Ποιο το πιθανότερο σενάριο

Θρίλερ με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

31/03/17 • 16:31 | UPD 31/03/17 • 17:24

Το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να υπάρξει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να μην χαθεί ο στόχος της 7ης Απριλίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς υπάρχουν ήδη πληροφορίες για τηλεδιάσκεψη το απόγευμα που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις «ξυπνήσει» η Αμερική, λόγω της διαφοράς ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότητα να χρειαστεί κι άλλος χρόνος ήταν ένα υπαρκτό αλλά και «διαχειρίσιμο» σενάριο, από πριν καν ξεκινήσει η βραδινή Σύνοδος του EuroWorking Group (δηλαδή των επικεφαλής κλιμακίων των 4 θεσμών και των εκπρόσωπων των ΥΠΟΙΚ υπό τον Τόμας Βίζερ). Και τούτο λόγω των γνωστών εκ των προτέρων θέσεων του ΔΝΤ αλλά και των «οπισθοχωρήσεων» της ελληνικής πλευράς από τις θέσεις που είχαν εκφραστεί στα Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας.

Στόχος κυβέρνησης και Θεσμών είναι να ξεκινήσουν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις το αργότερο έως την Δευτέρα, ώστε ο στόχος του «Staff Level Agreement» (δηλαδή της πρώτης συμφωνίας που συνάπτουν οι Θεσμοί με το κράτος- μέλος σε πρόγραμμα και αποτελεί την εισήγηση για πολιτικές αποφάσεις) ή έστω μίας πρώτης συμφωνίας, να γίνει εφικτή πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Το νέο σενάριο για την επιστροφή των δανειστών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα νέο σενάριο «παίζει» για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, το οποίο υποστηρίζει ότι το EWG στη συνεδρίασή του αποφάσισε «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)».

Σε αντίθεση κατεύθυνση ήταν οι πληροφορίες που υπήρχαν μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group το βράδυ της Πέμπτης

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, λένε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν (σσ. προφανώς με τηλεδιάσκεψη) για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι «standby» για να επιστρέψουν στην Αθήνα ακόμα και την Κυριακή και πως εν πολλοίς η απόφαση αυτή θα κριθεί από την στάση του ΔΝΤ. Πάντως και από την Ουάσινγκτον, οι πληροφορίες λένε ότι παρά την ανατροπή του κλίματος, τα κλιμάκια υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένουν και αυτά σε ετοιμότητα αναχώρησης για την Ελλάδα.

Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ανατροπή των συμφωνηθέντων της προηγούμενης εβδομάδας απομακρύνεται προσώρας και δεν είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το Staff Level Agreement (SLA) μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει την επόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες μια γενικού περιεχομένου συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για τα μεγάλα θέματα.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι πλέον «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης» που μοιάζει ότι έχει δυσκολίες να κλείσει τα εκκρεμή θέματα και επενδύει στο ενδεχόμενο ότι θα μεταπείσει τους θεσμούς να… απαλύνουν κάποιους από τους όρους της συμφωνίας.

Copy link
Powered by Social Snap