Πέτσας: Στα 12 δισ. ευρώ το κόστος της διαπραγμάτευσης στην οικονομία

31/03/17 • 14:54 | UPD 31/03/17 • 14:55

Τεράστιο είναι το πλήγμα για την Ελλάδα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ανέρχεται το κόστος στην πραγματική οικονομία από τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν είχε κλείσει η αξιολόγηση Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα είχαμε εκταμιεύσει τη δόση των 6,1 δισεκ. ευρώ και θα είχαμε γλιτώσει την τρομερή έλλειψη ρευστότητας που οδήγησε σε νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το 2017 ανάπτυξη 1,6% στην καλύτερη περίπτωση με αρχική πρόβλεψη 2,7% του ΑΕΠ.

«Αλλά 2 δισεκατομμύρια χαμένα… Aυτή η αβεβαιότητα οδηγεί σε εκροή καταθέσεων 2,3 δισεκατομμυρίων και αύξηση κόκκινων δανείων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ… 12 δισεκατομμύρια συνολικά το κόστος της καθυστέρησης, και η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί» τόνισε.

Το στέλεχος της ΝΔ πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά στάση πληρωμών ύψους 800 με 900 εκατ. κάθε μήνα στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, οπότε θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ τοκοχρεολύσια ύψους 7,2 δισ. τον Ιούλιο

«Πιστεύω ότι η συμφωνία θα κλείσει, ελπίζω να υπάρξει συμφωνία έως τις 21- 22 Μαΐου» δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον κ. Τσακαλώτο και τον αδειάζει για ακόμα φόρα όπως με την ‘’13η σύνταξη’’».