Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός»

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός»: Σε 2 λεπτά θα ελέγχει καταθέσεις και τραπεζικές κινήσεις

30/03/17 • 16:34 | UPD 30/03/17 • 17:20

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων που θα ελέγχει μέσα σε 1-2 λεπτά τις καταθέσεις και τις τραπεζικές κινήσεις παρελθόντων ετών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έτσι σε αντίθεση με την παλαιά χειροκίνητη ακολουθία που κρατούσε ως ενάμισι χρόνο τώρα η διαδικασία θα μπορεί να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα πρώτα συμπεράσματα θα βγαίνουν σε δύο λεπτά αφού το λογισμικό θα έχει την δυνατότητα να βλέπει τις ύποπτες περιπτώσεις που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το έργο αυτό θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και από άλλες κυβερνήσεις αλλά δεν το έπραξαν διότι δεν το ήθελαν. Ο υπουργός ανέφερε πως η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας κουμπώνει με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εσόδων.

«Αυτό το έργο θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί και παλαιότερα αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ήθελαν, κι εγώ λέω ότι δεν το ήθελαν» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος αναφέροντας πως «υπήρχε και πιο παλιά η τεχνική δυνατότητα». Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί καμία ερώτηση για την διαπραγμάτευση.

«Όντως έχουμε ζορίσει ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων» είπε για τη φορά, αντί του «έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη» που είπε την Δευτέρα στη Βουλή, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι του απέδωσαν τη φράση «έχουμε ισοπεδώσει την μεσαία τάξη».

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και η ομάδα εργασίας που δούλεψε νυχθημερόν γι αυτό το έργο.