Παράταση σύμβασης και ρότα αναβάθμισης για το ιστορικό «Hilton»

28/02/17 • 19:11 | UPD 28/02/17 • 19:11

Η τουριστική άνθηση της Αθήνας, η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αρκετά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας λόγω υπερφορολόγησης και υψηλού δανεισμού δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες επιχειρούν να εκμεταλλευθούν ξένοι και εγχώριοι παίκτες της ξενοδοχειακής κονίστρας.

Μετά την ολοκλήρωση των deals της απόκτησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης και του «Hilton» της Αθήνας περισσότερα από 10 νέα ξενοδοχεία άνοιξαν ή ετοιμάζονται να ανοίξουν στην πρωτεύουσα.

Το νέο επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο εκτιμάται ότι θα «πέσουν κορμιά» λόγω της μείωσης του τιμήματος στον πλειστηριασμό της 15ης Μαρτίου είναι το «Athens Ledra» για το οποίο φαίνεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, να ερίζουν οι όμιλοι Λασκαρίδη και Διβάνη, δίχως να αποκλείεται επιστροφή της Dimera Group του Ομίλου Σαββίδη. Λέγεται ότι στο παιχνίδι παραμένει κινεζικό fund, ενώ το ακίνητο αλλά και την Alpha Bank έχει «σκανάρει» ο εκ Βενεζουέλας επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, που έχει προχωρήσει ήδη στην εξαγορά 4 ξενοδοχείων.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί στην αγορά ο σχεδιασμός των νέων ιδιοκτητών για το κτίριο του «Hilton» της Αθήνας. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν την επιμήκυνση της διάρκειας σύμβασης διαχείρισης του ακινήτου με τη «Hilton» έως τα τέλη του 2018. Η επιμήκυνση φέρεται ως επιβεβλημένη έως ότου προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης της 17 στρεμμάτων έκτασης στην οποία δύναται να οικοδομηθούν έως και 10.000 τ.μ. επιπλέον.

To ιστορικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο και τυπικά στα χέρια της Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε. Η εταιρία, που έχει ως μετόχους την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (του «Costa Navarino», δηλαδή την οικογένεια Κωσταντακόπουλου και το Group Olayan) και την D-Marine Investments Holding B.V. (της τουρκικής Dogus), ολοκλήρωσε την αγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (περίπου 97,3%) που κατείχε η Alpha Bank.

Τούτη την περίοδο η Home Holdings οριστικοποιεί το πλάνο αναβάθμισης του ακινήτου ως προς τις υπάρχουσες υποδομές, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ηδη η κοινοπραξία συνομιλεί με κορυφαίους ομίλους για τη διαχείριση (δεν έχει κλείσει τίποτα εδώ παρά τις φήμες, διαβεβαιώνει ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή), ενώ σε αυτή τη διερευνητική συζήτηση συμμετέχει και η «Hilton», η οποία -όπως τονίστηκε παραπάνω- προσώρας αποφασίστηκε να παραμείνει έως και τα τέλη του 2018, μέχρι να ολοκληρωθεί σημαντικό κομμάτι των έργων. Ουσιαστικά, το «Hilton» θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας, το λεγόμενο condo hotel, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό. Με την πώληση ή τη μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 10 ετών) δωματίων εντός του ξενοδοχείου οι νέοι ιδιοκτήτες του χώρου λανσάρουν ένα νέο τουριστικό προϊόν στην ξενοδοχειακή αγορά όχι μόνο της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας. Ανάλογη οδό λέγεται ότι θα ακολουθήσει και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης.

Τα condo hotels-condominiums είναι εξόχως δημοφιλή προϊόντα στο εξωτερικό τόσο σε παραθεριστικές περιοχές όσο και σε city hotels, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να αποκτήσουν μια κατοικία στην οποία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών ξενοδοχειακού τύπου, αλλά δύναται να τα εκμισθώνουν και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σταθερές αποδόσεις. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίου μπορούν να πουλήσουν ή να μισθώσουν έως το 50% της συνολικής επιφάνειας των χώρων διαμονής τους. Οι κατοικίες συνεχίζουν να λειτουργούν ως ξενοδοχείο με όλες τις παροχές υπηρεσιών προς αυτές. Οι πολυτελείς κατοικίες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό του ξενοδοχείου και θα απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, σε πολύ υψηλά βαλάντια. Ως εκ τούτου, οι ξενοδοχειακές κατοικίες αποκτούν περαιτέρω αξία ως επένδυση όχι μόνο λόγω των υψηλών προδιαγραφών τους και της ταυτότητάς τους ως μέρος ενός επώνυμου ξενοδοχείου αλλά και λόγω της δυνατότητας για απόκτηση εισοδήματος από το νέο ιδιοκτήτη που υπεκμισθώνει την κατοικία στο ξενοδοχείο για όσο χρόνο δεν τη χρησιμοποιεί ο ίδιος. Στην ουσία ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής κατοικίας απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού απαλλαγμένος από τις υποχρεώσεις που εμπεριέχει μια παραθεριστική κατοικία.

Μέρος του υφιστάμενου ξενοδοχείου θα ανακαινιστεί ριζικά, ενώ θα ανεγερθεί και νέο κομμάτι, δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα για ανέγερση και νέων χώρων. Ετσι κι αλλιώς, θα υπάρξει και ριζική αναβάθμιση όλων των χώρων.

Πολυχώρος διασκέδασης

Στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου διασκέδασης-σημείου αναφοράς για την Αθήνα, ο οποίος θα εμπεριέχει και εμπορικούς χώρους. Στην έκταση θα ανοίξουν ονομαστά καταστήματα γαστρονομίας και καφέ με απώτερο στόχο την προσφορά μιας πλήρους ταξιδιωτικής εμπειρίας βασισμένη στα πρότυπα του εξωτερικού. Οι συνεδριακοί χώροι δεν θα επηρεαστούν κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Σκληρό πόκερ για το «Athens Ledra»

Την ίδια ώρα σκληρό πόκερ αναμένεται να παιχτεί για την απόκτηση του «Athens Ledra». Το λογικό τίμημα του 4ου επί θύραις πλειστηριασμού (ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του ξενοδοχείου), που έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, άναψε το «πράσινο φως» για την έλευση νέων παικτών.

Οπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εκτιμήσεις για επιτυχή έκβαση της διαδικασίας είναι θετικές, δεδομένου πως οι πληροφορίες θέλουν την επισπεύδουσα πιστώτρια Alpha Βank να κατεβάζει το τίμημα για την εξαγορά της μονάδας στα 36,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 48 εκατ. που ήταν το τίμημα στους προηγούμενους πλειστηριασμούς. Τα ονόματα που ακούγονται αφορούν στους ομίλους Λασκαρίδη και Διβάνη, της Dimera Group του Ομίλου Σαββίδη, κινεζικό fund και τον επιχειρηματία κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, που έχει προχωρήσει ήδη στην εξαγορά 4 κτιρίων- ξενοδοχείων («Πεντελικόν», «Λητώ» στη Μύκονο, του κτιρίου του ΟΤΕ στη Σταδίου και του «Mistral» στον Πειραιά).

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
pressntigri@gmail.com

Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής