Αθήνα Καιρός

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: Πάνω από 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: Πάνω από 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

10ετές ομόλογο: Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσαν οι αγορές, καθώς υψηλή προσφορά -που έφθασε τα 26 δισ. ευρώ- εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου, ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές στους έτους (27/1/2021).

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο Mid Swap +90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1% για να υποχωρήσει τελικά στο Mid Swap +82 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 0,92%, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου φέτος είχαμε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετούς ομολόγου και επιτόκιο 1,956%. Στις αρχές Μαΐου είχαμε την τρίτη έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου, από την οποία αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο στο 0,2%, τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]