Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης

30/12/16 • 15:37 | UPD 30/12/16 • 15:37

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια και αφού είχε εξελιχθεί σε… γεφύρι της Αρτας, ολοκληρώθηκε χθες η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, υπεγράφη η μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.» στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCHCapital, ο οποίος και κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικά νομικά κωλύματα, ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η συμφωνία

Σχετικά με τη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων τα 320.000 τ.µ. θα παραμείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη άμεση επένδυση σε δημόσια γη την τελευταία δεκαπενταετία ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο τίμημα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ σε πιθανή συµµετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την δημιουργία Τουριστικού Χωριού που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών, 84 τουριστικών κατοικιών, μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών κ.λπ.

Ειπαν…

Την πώληση των μετοχών στον αμερικανικό όμιλο υπέγραψαν η εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc, κ. Ανδρέας Σάντης.

Η κ. Τσιτσογιαννοπούλου δήλωσε ότι «η αξιοποίηση της περιοχής “Ερημίτης” Κέρκυρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των ΕΣΧΑΔΑ, με σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση, η οποία θα εκκινήσει μια σημαντική τουριστική επένδυση, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβάθμιση υφιστάμενων, αλλά και κατασκευή νέων υποδομών, ενθάρρυνση του αειφόρου παράκτιου τουρισμού, διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού κάλλους των 490 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο. Αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη συνολικά στα νησιά του Ιονίου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και τις αφίξεις στα νησιά του Ιονίου».

Από την πλευρά του ο κ. Σάντης σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Όραμά μας η διαμόρφωση ενός μοναδικού τρόπου ζωής, σ’ ένα προορισμό, όπου ο κάθε Κερκυραίος, ο κάθε Έλληνας να νιώθει υπερηφάνεια.
Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου ενισχύοντας την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο πλειοδότης του διαγωνισμού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αναβάθμιση του παραθεριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.
«Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης με το κατασκευαστικό κόστος να ξεπερνά τον αρχικό υπολογισμό των 100 εκατ. ευρώ.

Ο προσανατολισμός του έργου στρέφεται προς την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η επιλογή μελετητών και αρχιτεκτονικού γραφείου γίνονται με γνώμονα την εξειδίκευση τους στον περιβαλλοντικό και βιοκλιματικό σχεδιασμό δίνοντας έτσι το στίγμα και τον προσανατολισμό του έργου. Προτίμηση δίνεται στον Έλληνα επαγγελματία, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της NCH Capital Inc., στο ελληνικό δυναμικό, φιλοσοφία η οποία συνεχίζεται σε όλα τα στάδια υλοποίησης και λειτουργίας του έργου», κατέληγε η ανακοίνωση του αμερικανικού fund.

Ο αγοραστής

Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ιδρύθηκε το 1993 από τους George Rohr και Moris Tabacinic, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις κυρίως στον τομέα του real estate. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

gkatseli@e-typos.com