Πως οι αγορές με «πλαστικό» χρήμα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο

Sorry. No data so far.

30/12/16 • 09:23 | UPD 30/12/16 • 16:38

Τα πάσης φύσεως έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών, καθώς επίσης και για παροχή υπηρεσιών θα περιλαμβάνονται στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούν με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτήσουν το 2017 και τα επόμενα έτη.

Τι «μετράει»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς επίσης και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει από την 1η-1-2017 και εξής να εξοφλούν με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τραπεζών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής τις αγορές των παρακάτω προϊόντων και αγαθών:
* Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
* Καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο).
* Τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού.
* Οινοπνευματώδη ποτά.
* Είδη ένδυσης και υπόδησης.
* Είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.
* Πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα.
* Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.
* Κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.
* Συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής.
* Νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά.
* Καυσόξυλα.
* Λιπάσματα.
* Τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.
* Σπόροι και καρποί που προορίζονται για σπορά.
* Ανθη.
* Αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, μεταλλικά νερά.

Υπηρεσίες

Επιπλέον, στις δαπάνες που οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου θα περιλαμβάνονται και τα έξοδα για την παροχή υπηρεσιών από:

* Γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, ελαιοχρωματιστές κ.λπ., επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, δικηγόρους, οικονομολόγους, λογιστές-φοροτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες κ.λπ.

* Γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών.

* Καταστήματα μαζικής εστίασης – catering (παροχή ετοίμων γευμάτων από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδικα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).

Θα συνυπολογιστούν

Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου αναμένεται εξάλλου να περιληφθούν και ορισμένα ακόμη έξοδα παροχής υπηρεσιών, για τα οποία εκδίδονται ειδικά φορολογικά στοιχεία (π.χ. δαπάνες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για τις οποίες εκδίδονται ειδικού τύπου αποδείξεις από τα ΕΛΤΑ και τις λοιπές εταιρίες Courier, δαπάνες παροχής υπηρεσιών πώλησης ή αγοράς μετοχών οι οποίες αναγράφονται στα πινακίδια τα οποία εκδίδονται από τις χρηματιστηριακές εταιρίες κ.λπ.).
Επίσης, θα περιληφθεί και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Ο νόμος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή ν. 4446/2016:

1 Οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, θα έχουν από την 1η-1-2017 την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών αξίας από 10% έως και 18,75% του ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος του έτους 2017 με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Ειδικότερα:

* Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματός του αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

* Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς επίσης και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλου είδους ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται την έκπτωση φόρου μέχρι ποσού 1.900-2.100 ευρώ.

* Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 και έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 30.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για να κατοχυρώσει έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.800-2.000 ευρώ.

2 Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού με δαπάνες εξοφληθείσες από τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

3 Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται οι φορολογούμενοι από 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, καθώς επίσης και οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Ομως κι αυτές οι κατηγορίες θα υποχρεούνται να καλύπτουν τα παραπάνω ποσοστά του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους με δαπάνες πληρωθείσες με μετρητά, συλλέγοντας και τις σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών! Συνεπώς και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει από την 1η-1-2017 να μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές των προϊόντων και των αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών που παραθέσαμε παραπάνω.

Συναλλαγές που δεν θα μετρούν

Για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη:
* Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.).
* Δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
* Οι εισφορές για την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.
* Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

gpalaitsakis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου